Turizm ve Konaklama sektöründe bir otelin sunduğu imkanları ve konforu sahip olduğu yıldız sayısından anlamak mümkündür.

Örneğin bir otel beş yıldızlı olduğunda onun genellikle lüks, konforlu ve geniş imkanlara sahip olduğu sonucuna varabiliriz.

Günümüzde bazı oteller kendisini 7 yıldızlı olarak lanse etmekte ve neredeyse sınırsız imkanlar sunulduğuna işaret etmektedir.

Ancak esasen, hem Türkiye’deki hem de yurt dışındaki otoritelere göre bir otel genellikle en az 1 ve en fazla 5 yıldıza sahip olabilir.

7 yıldızlı olarak anılan otellerin çoğu aslında 5 yıldızlıdır ancak ultra lüks olduklarını vurgulamak için 7 yıldızlı olduklarını ima ederler. Kısacası, standart bir 5 yıldızlı otele göre daha çok hizmet veriyoruz mesajı verirler.

İçeriğimizde otellerin yıldızları ile nasıl sınıflandırıldığını açıkladık ve Türkiye’deki bilinen en lüks otelleri sıraladık.

Otelde Yıldız Nedir?

Oteller sahip oldukları çeşitli kriterlere bağlı olarak farklı şekillerde derecelendirilirler. Bu derecelendirme genellikle Yıldız (★) ile temsil edilir. Çoğu sistemde derecelendirme için 1’den 5’e kadar uzanan 5 farklı segment kullanılır.

Örnek bir derecelendirme şemasını aşağıda görebilirsiniz:

  • ★ : 1 Yıldızlı
  • ★★ : 2 Yıldızlı
  • ★★★ : 3 Yıldızlı
  • ★★★★ : 4 Yıldızlı
  • ★★★★★ : 5 Yıldızlı

Bu şema bağlamında daha fazla sayıda yıldıza sahip olan otellerin, derecelendirme sistemini oluşturan kuruluş tarafından belirlenmiş olan çeşitli kriterleri karşılamakta daha iyi oldukları söylenebilir.

Otellerin Yıldızları Nasıl Belirleniyor?

Otelin yıldızları müşterilere sunulan imkanlar, oda büyüklüğü, hizmetin kalitesine göre belirlenir. Otellerin kalitesini belirleyen belirli bir şirket veya tek bir sistem bulunmuyor ancak Türkiye’de ve diğer ülkelerde puanlama sistemi standartlaşmıştır ve bir otelin kalite standartları her ülkede 1 ila 5 yıldız ile sınırlandırılmıştır.

Türkiye’de bir otelin kalite standardı ve yıldız sayısı Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından belirlenir. Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir kısmında ise HSU (Hotelstars Union) tarafından belirlenir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde ise AAA (American Automobile Association) tarafından puanlanır. Aynı zamanda resmi olmasa da Forbes Travel Guide kuruluşunun puanlaması da uluslararası alanda kabul almıştır.

Türkiye’de bir otelin sınıflandırılması “Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik” kapsamında belirtilen kriterler doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu konu hakkında daha ayrıntılı bilgi için Otelde Yıldızlar Neye Göre Verilir? isimli rehberimize göz atabilirsiniz.

1 Yıldızlı Oteller

Temel olarak turistlerin en temel ihtiyacını karşılayacak seviyede olan otellerdir. 1 yıldıza sahip olan oteller içerisinde en az bir yemek salonuna, lobiye, en az 10 odaya ve müşterilerle iletişim kurabilecekleri bir telefona sahip olmalıdır.

2 Yıldızlı Oteller

2 yıldızlı oteller, 1 yıldızlı otellere göre daha konforlu konaklama imkanı sunan otellerdir.

1 yıldızlı otellerin sahip olduklarına ek olarak odaların içerisinde saç kurutma makinesi, televizyon, klima ve dolap gibi eşyalar bulunur. Aynı zamanda odalara yiyecek ve içecek servisinin de yapılabilir olması gerekir.

3 Yıldızlı Oteller

1 ve 2 yıldıza sahip oteller genellikle müşterilerin konaklama ihtiyacı karşılayan otellerdir. 3 yıldızlı ve üzerindeki oteller ise tatilde vakit geçirilebilecek otellerdir.

Otel odalarında klima olması şarttır ve yatak dışında odanın içerisinde oturabileceğiniz yerler bulunmalıdır. Otelin yüzme havuzu ve otele ait çamaşırhanelerin de bulunması gerekir.

4 Yıldızlı Oteller

4 yıldıza sahip olan oteller standartların ortalamanın üstündedir ve çalışanların deneyim seviyeleri dahi dikkate alınır.

4 yıldızlı otellerin en az 1 restoranı olmalıdır ve sabah, öğlen, akşam yemeklerinin hazırlanabiliyor olması gerekiyor. Aynı zamanda Türk mutfağı dışında dünya mutfağından da yemekler bulunmalıdır.

Otelde hem açık hem de kapalı yüzme havuzunun bulunması gerekir.

5 Yıldızlı Oteller

5 yıldızlı oteller bir müşterinin tatilde aradığı hemen her imkanı karşılamayı hedefleyen otellerdir. İçerisindeki odalarda resepsiyona istedikleri zaman ulaşabilecekleri bir telefon, buzdolabı, ayakkabı sileceği, terlik ve çeşitli eşyalar bulunmalıdır.

Aynı zamanda otelin bünyesinde açık ve kapalı yüzme havuzları, disko ve bar alanları gibi birçok aktivite alanı bulunur. Aynı zamanda lüks bir restoranlara ve büfelere de sahiptir.

7 Yıldızlı Oteller

Yukarıda belirtildiği gibi dünyadaki bütün oteller en fazla 5 yıldıza sahip olabilmektedir ve 7 yıldızlı olarak bilinen otellerin hemen hepsi aslında 5 yıldızlıdır.

Ultra lüks hizmetler sağlayan 5 yıldızlı oteller, bilinirliklerini artırmak amacıyla 7 yıldızlı otel kapsamında değerlendirilir.

7 Yıldızlı Olarak Bilinen Bazı Oteller Listesi

  • Shangri-La Bosphorus
  • Titanic Mardan Otel
  • Emirates Palace Hotel
  • Burj Al Arab Jumeirah
  • Aman Venice Hotel

Shangri-La Bosphorus, İstanbul

Türkiye’de 7 yıldızlı otel denildiğinde akla gelen oteller arasında bulunuyor. Otel lüks odaların yanı sıra içerisindeki Çin ve Asya restoranıyla, Akdeniz restoranıyla gibi müşterileri için farklı yörelere özgü yiyecek seçenekleri sunar.

7 Yıldızlı Otel Nedir? 7 Yıldıza Sahip Otel Var Mı?

Bünyesinde sunduğu imkanların yanında eşsiz bir konuma sahip olması ile de dikkat çekiyor. Beşiktaş’ta bulunan ve boğazın eşsiz manzarasına ev sahipliği yapan otel aynı zamanda Topkapı Sarayı’nın bulunduğu tarihi bölgeye de oldukça yakın konumda bulunuyor.

Titanic Mardan Otel, Antalya

 

Antalya’nın Lara ilçesinde bulunan Titanic Mardan Otel ultra lüks imkanlara sahip bir oteldir. Her otel gibi 5 yıldızlı olduğunu açıklasa da sunduğu imkanlar sebebiyle birçok kişi 7 yıldızlı olduğunu dile getirmektedir.

7 Yıldızlı Otel Nedir? 7 Yıldıza Sahip Otel Var Mı?

İçerisindeki odalar en lüks olanaklarla donatılmış. Öyle ki bazı suitlerinde sauna, jakuzi ve denizi görebileceğiniz teras alanları dahi bulunuyor. Odaların dışarısında kalan kısımlarda 30’u aşkın büfe ve restoran, açık ve kapalı havuzlar, spor kompleksleri gibi birçok aktivite alanı bulunuyor.

Emirates Palace Hotel, Abu Dabi

Birleşik Arap Emirlikleri’nde bulunan ve birçok imkana sahip olan lüks bir oteldir. Otelin sarayı andıran görkemli yapısı oldukça dikkat çekmektedir. Oteli çevreleyen geniş alana yayılmış bahçeleri ve süs havuzları ile de sarayı andırır.

7 Yıldızlı Otel Nedir? 7 Yıldıza Sahip Otel Var Mı?

Ayrıca içerisinde yüzme havuzları, koşu alanları, birçok restoran ve vakit geçirilebilecek birçok alan bulunmaktadır.

Burj Al Arab Jumeirah, Dubai

Dünyanın en ünlü ve en lüks otellerinden birisi olan Burj Al Arab, küçük bir adanın çevresine inşa edilmiştir. İç kısımlarında altın kaplamalar olan otel lüks ve gösterişli olmasının yanı sıra müşterilerine de birçok olanak sunmaktadır.

7 Yıldızlı Otel Nedir? 7 Yıldıza Sahip Otel Var Mı?

Otelin içerisinde sinema, kütüphane, havuzlar, spa, spor salonu gibi birçok imkan bulunur. Hatta müşterileri için helikopter pistine bile sahiptir.

Aman Venice Hotel, Venedik

Aman Venice Hotel, Venedik’in büyük kanalının kıyısında bulunuyor ve Avrupa’da bulunan en pahalı otellerden birisi olarak kabul ediliyor. Listedeki diğer oteller kadar büyük alana sahip değil ve içerisinde aktivite seçeneği bakımından diğer otellere göre daha az imkana sahiptir.

7 Yıldızlı Otel Nedir? 7 Yıldıza Sahip Otel Var Mı?

Yine de dünyanın en turistik noktasında bulunan tarihi bir binanın içerisine bulunan otelin içerisinde spor salonu, gastronomi hizmetleri dahi sunan restoranlara ve kütüphane gibi olanaklar sunmaktadır. Aynı zamanda otelin içerisindeki süslemeler ve kanal manzarası oldukça dikkat çekmektedir.

Enucuzu Hakkında

Enucuzu en basit hali ile yeni nesil konaklama ve seyahat hizmeti veren bir web uygulamasıdır. Otel, otobüs, uçak fiyatlarını kolayca karşılaştırıp ve rezervasyon yapabilmenizi sağlar.

Enucuzu.com’un ana sayfasına giriş yaptıktan sonra yapmanız gereken tek şey otel rezervasyonu, otobüs bileti veya uçak bileti seçeneğine tıklamak ve ardından kutucuklarda bulunan yer ve zaman bilgilerini doldurmak. Ardından fiyatları karşılaştırabilir ve kolayca satın alma işlemini tamamlayabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır