Almanya, $4.700.000.000.000 ile nominal GSYİH bakımından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi konumundadır. Ayrıca ülkenin yaşam standartlarını belirlemede bir referans olan kişi başına nominal GSYİH bakımından da $52.824 ile on dokuzuncu sırada bulunmaktadır.

Almanya’nın gelişmiş sanayi, hizmet ve eğitim standartları onu gelişmiş ülkeler arasında sıralamakta ve dünyanın dört bir yanındaki pek çok çalışan da tüm bu nedenlerle kariyerlerinin bir döneminde Almanya’da yaşamak ve çalışmak istemektedir.

Almanya aynı zamanda farklı ülkelerde yaşayarak ve çalışarak yeni deneyimler elde etmek isteyenler için de popüler seçeneklerden birisidir.

Peki Almanya’da çalışma vizesi nasıl alınır ve Almanya’da çalışma vizesi almanın şartları nelerdir?

Alman vatandaşı olmayanlar Almanya’da çalışabilmek için Almanya sınırlarında faaliyet gösteren bir şirketten iş teklifi almalıdır. Alman hükümeti, nitelikli çalışana duyulan ihtiyaç sebebi ile çalışma vizesi alınmasında kolaylıklar sağlamaya başlamıştır.

Özellikle de 2023 yılının son çeyreğinde onaylanan yasa tasarısına göre Almanya’ya turist vizesi ile giden ve iş bulan kişiler, gerekli şartları sağladıkları takdirde çalışma vizesi alma hakkı kazanacaklar.

İçeriğimizde, Almanya’da çalışma vizesi almanız için çizebileceğiz yol haritalarına değindik ve basitçe açıkladık.

Seyahati ucuz hale getiren Enucuzu.com ile kolayca uçak bileti ve otobüs bileti alabilirsiniz. Hem yurt içi hem de yurt dışındaki bütün havalimanlarına ve terminallere bilet bulmak için sadece arama butonunu kullanmanız yeterlidir.

Almanya’da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

Almanya’da Çalışma Vizesi Nasıl Alınır?

  • Üniversite Eğitimi Almak
  • İş Arama Amacıyla Gitmek
  • Turist Vizesi İle Gidip İş Bulmak

Üniversite Eğitimi Almak

Almanya’daki devlet üniversitelerinde eğitim hem yerli hem de yabancı öğrenciler için ücretsizdir. Okul, bir tür başvuru ücreti ya da dönemlik aidat talep edebilse de bu ücretler farklı ülkelerdeki üniversiteler ile kıyaslandığında oldukça cüzi bir tutardadır.

Ayrıca, öğrenciler eğitim alırken haftada 20 saati aşmayacak şekilde yarı zamanlı olarak çalışabilirler. Böylece uluslararası öğrenciler çalışma iznini eğitim görmeye başladığı esnada kazanmaktadır.

Mezun olduktan sonra oturumunuzu geçici olarak uzatabilir ve iş arayabilirsiniz. İş arama sürecinde şirketten kabul almanız durumunda çalışma ve oturum izni alabilirsiniz.

Almanya’da lisans başvurusu yapmak için öncelikli olarak üniversitelere başvuru yapılması gerekir ve üniversitelerin başvuru prosedürleri farklılık gösterebilir. Üniversiteler başvuru esnasında sizden genel olarak aşağıdaki belgeleri talep edecektir.

Başvuru Formu Dil Yeterlilik Belgesi (IELTS, TOEFL, DSD2, Testdaf 4-5 ve benzerleri) Lise Diploması ve Transkripti
Türkiye’de 4 Yıllık Lisans Programına Yerleşildiğine Dair Belge Özgeçmiş/ CV Motivasyon Mektubu ve Referans Mektubu (Zorunlu Değil)

Almanya’daki devlet üniversitelerinin yüksek lisans programları da ücretsizdir. Eğer lisans programından mezunsanız yüksek lisans için başvuru yapabilirsiniz. Yüksek lisans öğrencileri de lisans öğrencileri gibi haftada 20 saat çalışabilir. Mezun olduktan olduktan sonra geçici olarak vizelerini uzatıp iş bulabilir.

Yüksek lisans başvurusu yaparken lise mezuniyet belgesi yerine lisans mezuniyet belgenizi kullanmanız gerekir. Diğer belgeler büyük oranda lisansa başvurmak için gereken belgelerin aynısıdır.

Ayrıca, başvuru esnasında lise ve üniversite döneminde katıldığınız spor müsabakalarını, projeleri, sosyal aktivitelerini eklemeniz kabul alma şansınızı artırabilecek faktörlerdendir.

İş Arama Amacıyla Gitmek

Almanya’da uzun vadeli çalışma ve oturum izni alabilmeniz için birden çok yöntem olsa da bir şirketten iş teklifi almak en temel yöntemdir.

Almanya uzun süredir nitelikli meslek sahibi olan kişilere istihdam sağlamak için çeşitli çalışmalar yürütmektedir. Yürütülen çalışmaların başında “İş Arama Vizesi” gelmektedir.

İş Arama Vizesi Almanya’nın aradığı niteliklere sahip ve yükseköğretim mezunu kişilerin 6 ay boyunca iş arama amacıyla ülkede kalmasını sağlayan yasal bir haktır. Eğer 6 ay içerisinde iş bulamazsanız ülkeden ayrılmak zorunda kalırsınız ancak Türkiye’de belirli bir süre kaldıktan sonra tekrar İş Arama Vizesi’ne başvurabilirsiniz.

Doktorlar Psikoterapistler Sağlık Elemanları Enerji Teknolojileri
Matematik Alanı Uzmanları Mühendisler İnşaat Sektörü Elemanları Havacılık ve Uzay Teknolojileri
Mekatronik Uzmanı ve Mühendisleri Elektroteknik Uzmanları Enformatik ve Teknoloji Uzmanları Bilişim Uzmanları

Ayrıca, internet üzerinden başvuru sağladığınız ve çevrim içi mülakat yaptığınız şirketlerden iş teklifi alırsanız, şirketin davetiyesi sayesinde Almanya’da çalışma izni alabilirsiniz.

Turist Olarak Gidip İş Bulmak

Alman hükümeti nitelikli meslek sahibi kişilerin ülkede çalışma izni edinmesini kolaylaştırmak için turist vizesi ile Almanya’ya gelenlerin ülkede iş bulması durumunda direkt çalışma izni alınabileceğine ilişkin “Nitelikli İş Gücü Göçünü Geliştirme Yasası”nı onayladı.

20 Haziran 2023 tarihinde onaylanan yasa tasarısı henüz yürürlüğe girmedi ancak yürürlüğe girdiğinde Almanya’ya turist olarak gidenler orada iş buldukları takdirde çalışma vizesine sahip olabilecektir.

Almanya Hükümeti’nin yeni göçmen yasasının Kasım 2023, Mart 2024, Haziran 2024 tarihlerinde aşamalı bir şekilde uygulamaya gireceği açıklanmıştır.

Elbette bu yasa tasarısının nitelikli olarak belirlenen meslek gruplarına dahil olup Almanya’da iş bulan kişiler için geçerli olduğu unutulmamalıdır.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır