Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, 19 Ocak 2024 tarihinde saat 00:49 (TSİ) itibarıyla SpaceX Dragon 2 ile Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru havalanmış ve yaklaşık olarak 36 saat süren yolculuğun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşmıştı. Peki Türk Astronot Alper Gezeravcı ne zaman dönecek?

Astronot Alper Gezeravcı Ne Zaman Dönecek?

Axiom Mission 3 (AX-3) kapsamında 19 Ocak 2024 tarihinde 00:49 (TSİ) itibarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’na doğru havalanan Alper Gezeravcı, 7 Şubat 2024 tarihinde saat 17:05 (TSİ) itibarıyla Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrıldı ve 9 Şubat 2024 tarihinde Dünya’ya geri döndü.

Gezeravcı’nın Dünya’ya dönüşünün yaklaşık olarak 36 saat sürmesi bekleniyor. Ardından Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki on sekiz günlük görevi de sona ermiş olacak.

Axiom Mission 3 kapsamında Alper Gezeravcı ile birlikte Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden diğer üç astronot da Alper Gezeravcı ile eş zamanlı olarak Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılacak.

Uzaya Giden Türk Astronotlar Listesi

Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunduğu süreçte TÜBİTAK ve Türkiye Uzay Ajansı tarafından seçilen ve akademik öneme sahip olan 13 farklı bilimsel deneye imza attı.

Başta Boğaziçi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK MAM olmak üzere birkaç farklı üniversiteden ve kurumdan seçilen bu araştırmalar MESSAGE, UzMAn , OKSİJEN SATÜRASYONU, gMETAL, EXTRAMOPHYTE, VOKALKORD, METABOLOM, UYNA, ALGALSPACE, PRANET, MİYOKA, MİYELOİD, CRISPR-GEM olarak kodlandı.

Bu araştırmalardan elde edilen sonuçlar ülkemizdeki uzay ve havacılık çalışmalarına çeşitli yönlerden katkıda bulunacak.

Alper Gezeravcı Kimdir?

2 Aralık 1979 tarihinde Mersin’de doğan Alper Gezeravcı, 18 Ocak 2024 tarihinde Axiom Mission 3 görevi kapsamında uzaya çıkan ve Uluslararası Uzay İstasyonu’nu ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuştur.

Hava Harp Okulu’ndan elektronik mühendisliği mezunu olan Gezeravcı, Türk Hava Kuvvetleri’nde Albay Hava Pilot olarak görev almaktadır.

Gezeravcı’nın uzaydaki ilk sözleri “Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu için ilk Türk’ün uzaya adım attığı şu anda Yüce Ata’mızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum: Türkiye Cumhuriyeti’mizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dahiyane sözü; “İstikbal göklerdedir.”” olmuştu.

Alper Gezeravcı genellikle ilk Türk astronot olarak anılsa da daha öncesinde uzay yolculuğunda bulunan başka Türk asıllı astronotlar da bulunmaktadır. Bunları Uzaya Giden Türk Astronotlar Listesi üzerinden inceleyebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır