Geçtiğimiz onlarca yıl boyunca havacılık endüstrisi her zamankinden daha hızlı, daha yüksek menzile sahip ve daha verimli uçabilen uçaklar geliştirerek mühendislik ve tasarım alanında hayranlık uyandırıcı geliştirmelere ev sahipliği yaptı. Peki dünyanın en pahalı uçakları hangileri?

Bu listemizde kimi özel kullanıma kimi de askeri amaçlı kullanımlara odaklanan dünyanın en pahalı 5 uçağı ile karşınızdayız.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi

  • Northrop Grumman B-2 Spirit – $2.000.000.000
  • Air Force One – $660.000.000
  • Airbus A380 – $600.000.000
  • Airbus A340-300 – $500.000.000
  • Boeing 747-8-VIP – $367.000.000

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Northrop Grumman B-2 Spirit

1- Northrop Grumman B-2 Spirit

1970 yılında temelleri atılan ve 1987 yılında üretime geçerek ilk uçuşunu 1989 yılında tamamlayan B-2 Spirit, Amerika Birleşik Devletleri tarafından kullanılan çok yönlü bir ağır stratejik bombardıman uçağıdır.

B-2 Spirit ile ilgili en önemli özellik, Sürekli Eğrilik olarak da adlandırılan ve radar sinyallerini saptıran ve soğuran bir tasarım yapısına sahip olmasıdır.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Northrop Grumman B-2 Spirit

Bu çoklu spektral kamuflaj yöntemi radar sistemlerine ek olarak akustik, kızılötesi ve görsel algılama yöntemlerine yönelik korumaların da bir kombinasyonunu içerir.

Uçak bu sayede gelişmiş savunma sistemlerinden kaçınabilme ve yüksek koruma düzeyine sahip hedeflere dâhi saldırabilme yeteneğine sahiptir.

Radara karşı uygulanan gizlilik önlemlerinin ötesinde kızılötesi tarama, ekolokasyon ve insan gözlemi gibi algılama yöntemleri hâlâ bir tehdit unsuru olsa da bunların nispeten kısa algılama menzili ve az gelişmiş teknolojisi B-2’nin özellikle de gece saatlerinde fark edilemeden ya da izlenemeden uçuş yapabilmesini sağlar.

B-2 Spirit, uçan kanatlı bir uçaktır ve herhangi bir gövde ya da kuyruk barındırmaz. Yüzeyi, gündüz uçuşlarında görünürlüğü azaltmak için koyu gri renkte yansıma önleyici boya ile kaplıdır.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Northrop Grumman B-2 Spirit

50.000 feet gibi yüksek irtifalarda bu kaplama gökyüzüne başarılı bir şekilde karışarak çıplak gözle ayırt etmeyi zorlaştırır.

Uçak, gökyüzünün değişen aydınlık durumlarına karşı pilotların irtifa yükseltmesini veya alçaltmasını öneren bir ışık sensörüne de sahiptir.

B-2 Spirit, başlangıçta kuyruk izini önlemek için kullanılan iz önleyici kimyasal tanklar ile tasarlanmıştı ancak üretim aşamasında bu uygulama yerine pilotları iz riskine karşı uyaran iz sensörleri tercih edildi.

Yalnızca 0,1 metrekarelik radar kesitine (RCS) sahip olan B-2 Spirit, her zaman tam gizlilik düzeyi ile uçmaz.

Pilotlar, uçak hava savunma sistemlerine yaklaşırken ayrıntıları gizli olan bir manevra ile B-2 Spirit’in açık kesitlerini gizlerler.

Tabii ki B-2 Spirit tarafından sağlanan bu yeteneklerin oldukça bir maliyeti var. Her birim yaklaşık iki milyar dolara ($2.000.000.000) mâl olmaktadır. Ayrıca uçağı aktif görevde kullanmanın saat başına maliyeti yaklaşık olarak $135.000$ civarındadır.

Bu da Northrop Grumman B-2 Spirit modelini dünyanın en pahalı uçağı olarak tanımlamak için yeter ve artar.

Uçaklar, kaplamanın zarar görmesini önlemek için her biri $5.000.000’a mâl olan ve özel olarak hazırlanmış hangarlarda muhafaza edilir.

Bu hangarlar da ilk yapım maliyetine ek olarak belirli muhafaza koşullarını sağlamak için aktif bakım masraflarına sahiptir.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Air Force One

2- Air Force One

Amerika Birleşik Devletleri’nin başkanı tarafından kullanılan Air Force One, son derece özelleştirilmiş bir Boeing 747-200B’dir.

Air Force One, başkanın konforunu ve aklınıza gelebilecek tüm temel gereksinimlerini karşılamak için dikkatle donatılmıştır.

Uçakta ameliyathane de dâhil olmak üzere tam donanımlı bir sağlık odası, her zaman uçakta hazır bekleyen bir sağlık ekibi, toplantı odası, mutfak, uyku alanları ve çok daha fazlası bulunur.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Air Force One

Bunların hepsi yaklaşık 375 metrekare büyüklüğündeki bir alana yayılmıştır ve bu alan 100 yolcuyu ve 26 mürettebat üyesini aynı anda ağırlayabilir.

Mutfak, bu 100 kişinin gerektiğinde uzun bir süre beslenmesi için gerekli olanaklara sahiptir. Bu bakımdan Air Force One’ı bir anlamda büyük bir ev gibi de tanımlayabiliriz.

Air Force One, güvenlik açısından da oldukça donanımlıdır ve meteor çarpması, elektromanyetik darbe, deprem ve nükleer savaş gibi faktörlere karşı dayanabilecek şekilde tasarlanmıştır.

Saldırılara karşı çeşitli savunma silahlarına sahip olan Air Force One, 35.000 feet gibi yüksek irtifalarda bile havada yakıt ikmali yeteneklerine sahiptir ve sürekli olarak iki savaş uçağı tarafından takip edilir.

Air Force One, gerektiğinde karargah merkezi olarak kullanılabilecek şekilde tasarlanmıştır ve güvenli telefon bağlantıları ile şifreli iletişim kanalları sunar.

Air Force One için yapılan özelleştirmeler yüksek bir maliyete sahiptir ve bu da onu yaklaşık $660.000.000 tutarındaki mâliyeti ile dünya üzerindeki en pahalı özel uçak hâline getirir.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Airbus A380

3- Airbus A380

Suudi Prens Al Waleed Bin Talal al-Suud tarafından satın alınan ve özelleştirilen Airbus A380, $400.000.000 satın alım ücretine ek olarak yaklaşık $200.000.000 tutarındaki özelleştirme mâliyeti ile toplamda $600.000.000’a mâl olmuştur ve dünya üzerindeki en pahalı özel uçaklardan birisidir.

Ünlü iç mimar Edese Doret tarafından tasarlanan iç mekan tasarımı, Al Waleed Bin Talal al-Suud’un istekleri doğrultusunda özelleştirildi.

Ancak Al Waleed, uçağı henüz teslim bile almadan önce ismini paylaşmadığı başka bir milyardere sattığını açıkladı.

Nihai durumda tüm ayrıntıları lüks ve gösterişli malzemelerle kaplanan A380, üç katlı lüks bir özel uçak olarak yeniden yapılandırıldı.

Uçakta katlar arası ulaşımı kolaylaştırmak adına camdan yapılmış özel tasarım bir asansör, altın kaplama Türk hamamı, prensin elmas kaplama Rolls Royce’u da dâhil olmak üzere otomobiller için garaj, atlar ve develer için ahır ve seccadelerin yol boyunca otomatik olarak Mekke’ye yöneldiği bir mescit de dâhil olmak üzere çok sayıda lüks ayrıntı bulunmaktadır.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Airbus A340-300

4- Airbus A340-300

Rus iş insanı Alişer Usmanov tarafından özelleştirilen A340-300 model uçağın ilk satın alım maliyeti ve özelleştirme ile birlikte $350.000.000 ila $500.000.000 arasında bir tutara mâl olduğu tahmin ediliyor.

Tek bir uçuşta 13.700 km yolu katedebilen A340-300, özellikle de ticari hava yolu şirketleri tarafından sıklıkla tercih edilen uçaklardan birisi ancak Alişer Usmanov gibi bazı milyarderler, bunu özelleştirerek özel uçak olarak kullanmayı da tercih ediyor.

Usmanov ve uçağın düzenlenmesi ile ilgilenen ekip, detaylar hakkında herhangi bir açıklama yapmaktan kaçınıyor ancak gösterişli bir şekilde tasarlandığı tahmin edilen uçakta bir gece kulübü olduğu biliniyor.

Dünyanın En Pahalı Uçakları Listesi - Boeing 747-8 VIP

5- Boeing 747-8 VIP

Boeing 747-8i/BBJ olarak da bilinen Boeing 747-8 VIP, en pahalı uçaklar listesinin beşinci sırasında konumlanıyor.

Yaklaşık 5.000 metrekare kullanılabilir alana sahip olan uçak, zaman zaman Dreamliner olarak da adlandırılmaktadır.

Ticari kullanımlarda 400 yolcuya kadar kapasitesi olan Boeing 747-8’in VIP versiyonu 76 yolcu ve 18 mürettabatı aynı anda ağırlayabilir.

Boeing 747-8 VIP, Türkiye Cumhuriyeti’nde de bulunmaktadır. Katar Emiri Şeyh Tamin bin Hama Al Thani tarafından Türkiye Cumhuriyeti’ne hediye edilen uçağın bu özelleştirilmiş versiyonunun $367.000.000 ila $500.000.000 arasında bir değere sahip olduğu tahmin ediliyor.

Oldukça uzun bir menzile sahip olan Boeing 747-8 VIP, neredeyse dünyanın herhangi bir noktasında yer alan iki farklı nokta arasında iniş yapmak zorunda kalmadan kesintisiz şekilde uçabilir.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı tarafından kullanılan ve Katar’dan alındıktan sonra ikinci bir özelleştirmeye tabi tutulan bu Boeing 747-8 VIP modelinin iç mekan tasarımının ötesinde ne tür geliştirmelere ve güvenlik önlemlerine sahip olduğu bilinmiyor.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır