Dünya, içerisinde birçok çeşit iklimi barındırır. Kimi yerde dondurucu soğuklar kimi yerde ise yakıcı sıcakların olduğu iklimler egemendir. Aşırı sıcakların ve soğukların egemen olduğu iklimler yaşam için ideal olmasa da iklim koşullarına adapte olan insan ve canlılara da rastlamak mümkündür.

Günden güne aşırı soğuk ve sıcak bölgelerdeki yaşam insanların ilgisini çekmeye başladı. Ekstrem sıcak ve soğuk coğrafyalara son zamanlarda maceracı kişilerin gitmesi ve çeşitli video içerikleri paylaşması ile birlikte dünyadaki en sıcak ve soğuk iklimler eğlenceli bir ilgi alanı oldu.

İçeriğimizde dünyanın en sıcak ve en soğuk bölgelerini listeledik ve sizler için kısa bilgiler ile açıkladık.

Enucuzu.com seyahat seçeneklerini listeleyebileceğiniz ve istediğiniz seçeneği kolayca satın alabileceğiniz yeni nesil bir uygulamadır. Dünyanın en soğuk ve en sıcak bölgeleri de dahil olmak üzere dünyanın dört bir köşesine uçak veya otobüs bileti bulabilirsiniz.

Dünyanın En Sıcak Yerleri Listesi

  • Lut Çölü – İran
  • Queensland – Avustralya
  • Turpan Havzası – Çin
  • Ölüm Vadisi – ABD
  • Aziziye – Libya

Lut Çölü – İran

İran’ın güneydoğusunda bulunann Lut Çölü bugüne kadar dünyada en yüksek sıcaklığın ölçüldüğü bölgedir. Çölün içerisinde yer alan “Gandom Beryan” alanı en sıcak bölge olarak kabul ediliyor ve burada ölçülen en yüksek sıcaklık 70.7°C derecedir.

Dünyanın En Sıcak Yerleri Listesi

Çölde çeşitli kum, tuz kristalleri ve kaya oluşumları bulunuyor. Bölgedeki sıcaklık sebebiyle uzun bir süre boyunca canlı yaşamına rastlanmamıştır fakat Türk YouTuber Ruhi Çenet bölgede video çekerken bölgede hayatta kalmayı başarabilen bir çekirge türüne rastlamıştır.

Queensland – Avustralya

Queensland, Avusturalya’nın kuzeydoğusunda yer alan büyük bir eyalettir. Eyaletin batısında yer alan kırgıbayırlarda en yüksek sıcaklık 69.3°C derece olarak kayıtlara geçmiştir. Queesland Eyaleti yüzölçüm olarak oldukça büyüktür ve birçok yerinde yaşam vardır fakat çöllerin olduğu bölgelerde sadece belirli canlı türleri yaşamaktadır.

Turpan Havzası – Çin

Turpan Havzası, Uygur Özerk bölgesinde yer alan bir bölgedir ve dünyanın en kurak bölgelerinden birisi olarak kabul edilir. Bugüne kadar bölgede tespit edilen en yüksek sıcaklık 66.8 derecedir.

En yüksek sıcaklığın tespit edildiği bölgenin yakınlarında şehirleşme vardır. Şehirleşmenin olduğu yerde sıcaklık dönem dönem 50°C dereceyi geçebilmektedir.

Ölüm Vadisi (Death Valley) – ABD

Amerika’daki turistik noktalardan birisi olan Ölüm Vadisi de dünyadaki en sıcak bölgelerden birisidir. 1913 yılında bölge 56.7°C derece sıcaklığa ulaşmıştır.

Dünyanın En Sıcak Yerleri Listesi

Uzun yıllar boyunca Libya ile birlikte dünyanın en yüksek hava sıcaklığı olarak kabul edilmiştir.

Aziziye – Libya

Libya’nın Akdeniz kıyılarına yakın fakat iç bölgesinde kalan Aziziye bölgesinde 1922 yılında hava durumu 58.0°C derece olarak kayıtlara geçmiş ve uzun yıllar boyunca dünyanın en sıcak bölgesi olarak kabul edilmiş.

Sonraki dönemlerde ise saptanan sıcaklık geçersiz kılınmıştır. Rapor geçersiz kılınsa da Aziziye dünyanın en sıcak bölgelerinden birisidir. Aynı zamanda çöllerin arasında bulunan bölgede küçük de olsa şehirleşme vardır.

Dünyanın En Soğuk Yerleri Listesi

  • Dome Argus – Antarktika
  • Oymyakon – Rusya
  • Grönland
  • Alaska ve Montana
  • Kanada Yukon

Dome Argus – Antarktika

Dome Argus, Antarktika’da bulunan bir bölgedir. Dünyada havanın en soğuk olduğu bölge olarak kabul ediliyor. Bölgedeki soğukluk tahmin edildiği kadarıyla -94°C civarındadır. Hem bölgede hem de Antarktika’da şehirleşme yoktur ve sadece araştırmalar için kullanılıyor.

Dünyanın En Soğuk Yerleri Listesi

Yine de resmi olarak tespit edilen en düşük hava ise Antarktika’daki Vostok İstasyonu’nda tespit edilmiştir ve en yüksek soğukluk resmi olarak -89.2°C derecedir.

Oymyakon – Rusya

Sibirya’daki Yakutistan bölgesinde bulunan Oymakon yerleşkesi dünyadaki en soğuk bölgelerden birisidir ve burada tespit edilen en düşük sıcaklık -71.2°C derecedir. Aynı zamanda insan yaşamının olduğu en soğuk bölgedir.

Dünyanın En Soğuk Yerleri Listesi

Normal bir kış dönemindeki hava sıcaklığı ortalaması -60°C ve -65°C derecedir. Dünyanın en sıcak noktasına seyahat düzenleyen YouTuber Ruhi Çenet Yakutistan’nın başkenti olan Yakustsk’yı ziyaret etmiştir. Orada da Oymakon’daki gibi bir soğukta yaşadığı deneyimleri aktarmıştır.

Alaska – Amerika Birleşik Devletleri

Amerika’nın en kuzeyinde bulunan Alaska eyaleti dünyanın en soğuk yaşam yerlerinden birisidir. Alaska’daki Prospect Creek yerleşkesinde 1971 yılında -62.8°C derece soğuk tespit edilmiştir. Bölgede normal bir kış ayındaki ortalama sıcaklık genellikle -50°C derecenin üzerindedir.

Grönland Adası

Grönland Kuzey Kutbu’ndaki en soğuk ada ve ülkedir. Adanın büyük bir bölümünde yaşam yoktur ve büyük bir kısmı buzullarla kaplıdır. Grönland’ın orta noktasında bugüne kadar tespit edilen en düşük sıcaklık ise -69.6°C derecedir. Adanın buzul bölgelerinde yaşam yok fakat başkenti olan Nuuk’ta kış ayları sıcaklık -30°C derecenin altına inebiliyor.

Yukon – Kanada

Yukon Kanada’nın en kuzeybatısında yer alan eyaletidir. Yukon Eyaleti’nde yer alan Snag adlı bölgede bugüne kadar tespit edilen en düşük sıcaklık -63.0°C derecedir. Snag bölgesinde yaşam yeri bulunmuyor fakat yüzölçümü oldukça büyük olan Yukon eyaletinde birçok yerleşim alanı bulunuyor.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır