Dünyanın toplam nüfusu 2022’nin sonunda toplamda 8 milyarı aştı ve oldukça kalabalık bir gezegen haline geldi.

Yine de iklim koşulların kötü olması, sosyal aktivitelerin kısıtlılığı, doğal kaynakların ve ekonomik fırsatların azlığı gibi sebeplerden dolayı kişiler fırsatların daha fazla olduğu yerlere taşınmayı tercih ediyor.

Bazıları ise bulunduğu bölgeye o kadar alışmıştır veya kendine nüfusu az olan bir yerde çeşitli sebeplerle yaşamayı seçmiştir ki çoğunluğun yaşadığı yerler dışında yaşamayı tercih etmiştir.

İçeriğimizde, dünyada nüfusu en az olan şehirleri ve ülkeleri listeledik.

Diğer insanlara göre farklı yaşam tarzı belirlemiş ve nüfusu oldukça az olan bölgelerde yaşayan kişilerin yaşadığı yerleri inceleyebilirsiniz.

Dünyada Nüfusun En Az Olduğu Ülkeler

  • Sealand
  • Vatikan
  • Tokelau
  • Niue
  • Falkland Adaları

Dünyada Nüfusun En Az Olduğu Ülkeler

1- Sealand – 27

Resmi olarak hiçbir ülke tarafından tanınmadığı için çoğu kişinin haberdar olmadığı Sealand’ta sadece 27 kişi yaşıyor.

Aslında, İngiltere’nin doğusunda bulunan ülke sadece bir duba ve çevresinden oluşuyor. 1943’te Alman uçaklarına karşı bir savunma sağlanabilmesi için inşa edilmiş. Savaştan tam 24 yıl sonra 1967 yılında eskiden İngiliz ordusu binbaşısı olan bir radyocu buraya yerleşir.

1968 yılında ise platformun İngiliz sınırının dışarısında kaldığını kanıtlar ve Sealand’i bağımsız bir ülke haline getirir. 1975 yılında ise ülkenin kurucusu Roy Bates ülkeye ait bayrak, milli marş ve pasaportlar hazırlamış.

1978 yılında ise bir korsan saldırısına uğradı fakat saldırı ülkedekiler ve paralı askerler ile saldırıyı püskürttü.

Şimdi ise internet siteleri üzerinden ülkenin pasaportu, bayrağı gibi materyallerin satışını yapıyorlar.

2- Vatikan – 517

Vatikan hala Roma’nın içerisinde bulunan bir şehir olarak bilinse de aslında Sealand örneğini saymazsak dünyadaki en küçük ülke olarak kabul ediliyor.

Bilindiği üzere Hıristiyanlığın Katolik mezhebi Vatikan’da yönetiliyor. Devlet başkanları da Katoliklerin lideri olan Papadır. Hristiyanlığın kutsal şehri olan Vatikan, İsviçreli muhafızlar tarafından korunuyor.

Yaklaşık 500 kişinin yaşadığı ülkeyi yılda ortalama turistik ve dini amaçlarla, 6,5 milyon kişi ziyaret ediyor.

Vatikan’a gitmenin en kolay yolu Roma’ya uçmak!

En ucuzundan Vatikan’a bilet almak için tıklayın!

3- Tokelau – 1.889

Tokelau, Yeni Zelanda’ya bağımlı bir ada ülkesidir. Her ne kadar bağımlı olsa da Yeni Zelanda tarafından ulus devleti olarak kabul edildi.

Tokelau dünyanın en doğusunda bulunan küçük bir adadır. Birleşmiş milletlerin verilerine göre 1.889 kişi yaşıyor.

Kumsal sahili ile göz kamaştıran bu adaya kendisini dünyadan soyutlayıp doğal ortamda vakit geçirmek isteyenlerin gidebileceği yerlerdendir.

4- Niue – 1.935

Niue de Tokelau gibi Yeni Zelanda’ya bağlı bir ulus devletidir. Niue, Tokelau adasına oldukça yakın bir mesafede bulunsa da dünyanın en batısında bulunuyor.

1.935 kişinin yaşadığı adada birçok birbirinden etkileyici doğal oluşumlar bulunuyor.

Baki kalmış sahillerinin yanında güzel kayalıkları bulunuyor.

5- Falkland Adaları – 3.788

Falkland Adaları, Arjantin’in hemen doğusunda bulunan bir ada devletidir.

İç yönetimlerinde kendisine ait ulus bir devlet olan Falkland Adaları dış ilişkilerde Birleşik Krallığa bağlıdır ve halk doğrudan İngiliz vatandaşı olarak sayılıyor. Bunun sebebi ise Falkland Adası’nın uzun yıllar boyunca İngiliz sömürgesi olarak kalmasıydı.

Adayı değişik kılan detaylardan birisi ise kişilerin rengarek ve kutu şeklindeki evlerde yaşaması. Falkland Adaları’na gidecek olursanız deniz kıyısındaki, küçük ve şirin evleri görebilirsiniz.

Ayrıca, insanların yaşadığı bölgeden uzaklaşırsanız birçok kuş, penguen, fok balığı gibi ender görülen hayvanların yaşam alanlarını görebilirsiniz.

Dünyanın En Küçük Şehirleri ve Eyaletleri

  • Igaliku, Greenland
  • Hum, Croatia
  • Adamstown, Pitcairn Island
  • Cross Bay, Bermuda
  • Opatowiec, Poland
  • Greenwood Kanada

Dünyada Nüfusun En Az Olduğu Şehirler

1- Igaliku, Grönland (Greenland) – 21

Grönland karla kaplı buzullardan oluşan bir ada olduğu için genel inanışa göre orada yaşam olmadığı biliniyor fakat bilindiğinin aksine dünyanın en büyük buzul adasında 57.048 kişi yaşıyor.

Grönland’ın nüfusunun çoğunluğu başkenti olan Nuuk çevresinde toplanmış fakat ada oldukça büyük ve çeşitli bölgelerinde farklı yaşam alanları da bulunuyor.

Bakıldığı zaman Grönland’ın, 20 – 200 kişi aralığında insanların yaşadığı küçük şehirler bulunuyor.

Igaliku, Grönland’ın nüfus bakımından en küçük şehirlerinden birisi ve toplamda 21 kişi yaşıyor. Igaliku Grönland’ın güney kesiminde bulunan dağların arasında ve denize kıyısı olan bir çayır.

Yaşam alanları ise rengarenk ve kutu şeklindeki evlerden oluşuyor.

2- Hum, Hırvatistan – 28

Hırvatistan’ın ufak bir kasabası olan Hum 2011 yılındaki 21 kişilik nüfusu ile Guinness Rekorlar Kitabında dünyanın en küçük kasabası gösterildi. Şimdi ise nüfusu 28.

Neredeyse 1000 yıllık geçmişe sahip olan bu eski kasaba tarihin izlerini taşıyor. Ortaçağdan kalma bu kasaba Hırvatistan’ın batısında bulunuyor.

3- Opatowiec, Poland – 405

Polonya’nın güneydoğusunda bulunan Opatowiec yerleşkesinde toplamda 405 kişi yaşıyor.

Opatowiec kenti ilk kez 1085 yılında dönemin prensi tarafından Katolik rahiplere verildi. 1271 yılında ise kasaba odu. Sonraki dönemlerde ise Polonya’ya ait bir kasaba ve şehir olarak resmiyette kaldı.

Opatowiec, yıllar boyu süregelen kültürleri içerisinde barındıran ve gittiğinizde Avrupa ve Slav kültüründen tarihi esintiler bulabileceğini küçük bir kasabadır.

4- Adamstown, Pitcairn Adaları, Birleşik Krallık – 50

Pitcairn Adaları, Büyük Okyanusun güneyinde yer alan yüzölçümünün de oldukça küçük olduğu bir adadır.

Aslında, bu adalar dünyanın en küçük ülkelerinden biri olarak kabul edilebilir fakat Birleşik Krallığa ait olduğu ve bağımsız ulus devleti olarak sayılmadığı için şehirler kategorisinde değerlendirdik.

Adamstown, Pitcairn Adaları’nın 50 kişiden oluşan başkentidir.

5- Cross Bay, Bermuda – 135

Bermuda genellikle “Şeytan Üçgeni” hurafesi ile biliniyor. Şeytan Üçgeni’ne giren uçaklar, gemiler hurafeye göre buharlaşarak yok oluyor fakat bu, gerçekliği olmayan bir iddiadan ibaret.

Aslında, Birleşik Krallığın sömürge devleti olan Bermuda’da bulunan Cross Bay 135 kişilik nüfusu ile yerleşimin en az olduğu şehirlerden.

Cross Bay tertemiz kumsalları, yemyeşil bir doğası bulunan ve kendisini kalabalıktan soyutlamış bölgelerden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

6- Greenwood, British Columbia, Kanada – 675

Kanada’da bir yerleşkenin şehir sayılabilmesi için nüfusunun en az 10.000 kişi olması gerekiyor. Greenwood eskiden nüfusu fazla olduğu için şehir kapsamında değerlendirilmiş olsa da resmi olarak 675 nüfuslu bir kasabadır.

Yine de halk dilinde Kanada’nın en küçük şehir olarak kabul ediliyor.

Greenwood, tam anlamıyla Kanada’nın havasının tamamen yaşanabileceği bölgelerden çünkü evlerin rengi bile ülkenin sembolü olan sonbahar yaprakları ile uyumlu.

Ayrıca, Kanada’daki son zamanlarda popülerleşen metropollerin aksine ülkenin eski yerleşimleri arasında yer alıyor.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır