Çoğumuz uçak yolculuklarının diğer tüm ulaşım araçlarına nazaran çok daha güvenli olduğunu biliriz. Peki bu gerçekten de doğru mu? İstatistikler, en güvenli ulaşım aracı hakkında merak edilen gerçekleri ortaya koyuyor.

En Güvenli Ulaşım Aracı Hangisi?

  • 1- Uçak
  • 2- Otobüs
  • 3- Tren
  • 4- Feribot
  • 5- Otomobil
  • 6- Özel Uçak
  • 7- Motosiklet

Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yer alan Ulaştırma İstatistikleri Bürosu tarafından yayımlanan verilere göre ticari uçaklar açık ara en güvenli ulaşım aracıdır.

Aynı verilere göre en tehlikeli ulaşım aracı ise motosiklettir. Öyle ki motosikletle yapılan yolculuklarda ölüm riski aynı uzaklıktaki mesafe için uçakla yapılan yolculuklardan 106.000 kat daha yüksektir.

Bu da uçak yolculuklarının motosiklet yolculuklarından yaklaşık 100.000 kat daha güvenli olduğu anlamına gelmektedir.

Peki ama otomobil, otobüs, tren ve feribot gibi motosiklete nazaran nispeten daha güvenli gözüken ulaşım araçları için durum ne?

En Güvenli Ulaşım Aracı Hangisi?

Ölüm Sayıları

Amerika Birleşik Devletleri’nde 2010 ila 2019 yılları arasında gerçekleşen ölümlü kazalar incelendiğinde en büyük payın kara taşıtlarına ait olduğu görülmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bu on yıllık dönem içinde yüz milyondan fazla ticari uçuşun gerçekleştiğini göz önünde bulundurursak yalnızca 16 kişinin hayatını kaybetmesi dâhi ticari uçak ile yapılan yolculukların ne kadar güvenilir olduğunu gözler önüne sermektedir.

Yine de toplam ölüm sayısı bir ulaşım aracının diğerinden daha güvenli olup olmadığını anlamak için yeterli bir veri değildir çünkü daha sık kullanılan araçlarda daha az kullanılanlara göre daha fazla ölüm olması beklenir.

Yolculuk Mesafesine Göre Risk

Bu durumda yolcuların farklı ulaşım araçlarında belirli bir mesafe boyunca seyahat ederken karşı karşıya kaldıkları risklerin kıyaslanması daha doğru olabilir.

Ancak bu denklem bazı ulaşım araçlarının diğerlerinden daha fazla yolcu taşıdığını hesaba katmaz. Örneğin uçakla yapılan yolculuklarda tek seferde yüzlerce yolcu taşınırken aynı sayıda yolcu için çok daha fazla sayıda araba gerekir.

Yolcu Mesafesi = Araç Mesafesi x Araç Başına Yolcu formülünü kullanarak sonuçları daha anlamlı kılabilir ve aynı mesafedeki yolculuklar için hangi ulaşım aracının daha güvenli ya da daha tehlikeli olduğunu hesaplayabiliriz.

En Güvenli Ulaşım Aracı Hangisi?

Veriler bu şekilde ele alındığında herhangi bir mesafedeki yolculuk için en tehlikeli ulaşım aracının motosiklet, en güvenli ulaşım aracının ise ticari uçaklar olduğu ortaya çıkmaktadır.

Öyle ki A noktasından B noktasına seyahat ederken ticari uçakları kullanmak otomobil kullanmaktan 1.700 kat ve motosiklet kullanmaktan 106.000 kat daha güvenlidir.

Verilere daha dikkatli baktığımızda tüm uçak yolculuklarının eşit olmadıklarını görüyoruz. Örneğin özel uçaklar, ticari uçakların aksine daha yüksek riske sahiptir.

Bu genellikle daha az hazırlık ve daha hafif düzenlemeler ile ilgilidir. ABD’de ticari hava yolu pilotu olmak için en az üç yıl süren bir eğitim gerekirken şahsi pilotluk lisansı yalnızca altı ay süren bir eğitim ile alınabilmektedir.

Ayrıca ticari hava yollarına bağlı uçaklar çok daha sık bir şekilde denetlenmekte ve çok daha kapsamlı bakımlardan geçmektedir.

Yolculuk Süresine Göre Risk

Verileri değerlendirmenin bir başka yolu, yolcuların farklı ulaşım araçlarında belirli bir süre boyunca seyahat ederken karşı karşıya kaldıkları risklerin kıyaslanmasıdır.

Yolcu Süresi = Araç Süresi x Araç Başına Yolcu formülünü kullanarak sonuçları daha anlamlı kılabilir ve aynı sürelerdeki yolculuklar (Araba ile 5 saat yolculuk ya da Uçak ile 5 saat yolculuk) için hangi ulaşım aracının daha güvenli ya da daha tehlikeli olduğunu hesaplayabiliriz.

Elbette uçakla yapılan yolculuklarda katedilen mesafe diğer ulaşım araçlarına nazaran daha fazla olacaktır ancak bir durumun güvenliğini diğeri ile karşılaştırmak hala yararlı bir ölçüm olabilir.

En Güvenli Ulaşım Aracı Hangisi?

Veriler, bir önceki hesaplama ile oldukça benzerlik gösteriyor. Bir ulaşım aracında geçirilen zaman boyunca karşı karşıya kalınabilecek riskler açısından en tehlikeli ulaşım aracı yine motosiklet olurken, en güvenli ulaşım aracı da yine ticari uçaklar oluyor.

Öyle ki uçakla 5 saat yolculuk yapmak otobüs ile 5 saat yolculuk yapmaktan 3,4 kat, otomobil ile 5 saat yolculuk yapmaktan 136 kat, motosiklet ile 5 saat yolculuk yapmaktan 9.285 kat daha güvenlidir.

Nitekim havalimanına ulaşmak için taksi ile yapacağınız 30 dakikalık bir yolculuk, 5 saatlik bir uçuştan 13 kat daha tehlikelidir.

Sonuç

Mevcut istatistiklere göre en güvenli ulaşım yöntemi ticari hava yolları ile yapılan uçuşlardır. Riskler, kara taşıtlarına göre bazı durumlarda onlarca bazı durumlarda ise yüzlerce ve hatta binlerce kat daha düşüktür.

2010 – 2019 yıllarını kapsayan on yıllık dönem boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde tek bir tam hasarlı uçak kazası dahi yaşanmadı.

Uçaklar kadar olmasa da tren ve otobüs yolculukları da kara taşıtları arasında nispeten güvenli olarak konumlandığından uçakla seyahat etmekten korkan kişiler otobüs ve tren ile yolculuk edebilirler.

Siz de ucuz uçak bileti için Enucuzu.com’u tercih eden çok sayıda kullanıcının arasına katılarak en avantajlı fiyatlarla seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Enucuzu.com, seçtiğiniz rotada hizmet sunan hava yolu firmalarını karşılaştırarak en ucuz uçak biletini bulmanıza yardımcı olur. Ayrıca Günlük Fiyat Tahminleri özelliğinden yararlanarak planladığınız tarihe yakın dönemdeki fiyatları da karşılaştırabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır