Havacılık sektöründe önemli bir konuma sahip olan hava yolu ittifakları, hava yolu şirketlerinin birbirlerini desteklemek, konumlarını güçlendirmek ve çeşitli rekabet avantajları elde etmek amacıyla oluşturdukları topluluklardır.

Şirketler 1930’lu yıllardan bu yana çeşitli anlaşmalar ile birbirlerini desteklemiş olsalar da modern anlamdaki ilk ittifaklar 1990’lı yıllarda kurulmaya başlandı.

Hava Yolu İttifaklarının Avantajları Neler?

Hava yolu şirketleri aynı ittifakta oldukları başka bir hava yolunun uçuşu için kendi uçuş kodu ve numarası ile bilet satabilir, satış ofislerini ortak kullanabilir ve birbirleri için bilet satışı yapabilirler.

Hava yolu şirketlerinin ittifak içerisinde birbirlerine sağladıkları faydalar değişkenlik gösterse de genel olarak bilet satışlarında birbirleri için avantaj sağlarlar.

Örneğin sağladıkları hizmet kapasitesini artırabilir ve uçuş yaptıkları fakat herhangi bir merkeze sahip olmadıkları ülkelerde ittifakları sayesinde çeşitli stratejik faydalar elde edebilirler.

Hava Yolu İttifakları Yolculara Neler Sağlar?

Hava yolu ittifikalarının yolcuya sağladığı avantajlarından birisi de uluslararası yolculuklarda ittifakların sattığı biletlere kolay ulaşım sağlayabilmesidir.

Örnek vermek gerekirse, TAP Air Portugal firması Portekiz ve Türkiye arası ulaşım sağlamadığı bir dönemde Türk Hava Yolları’nın biletini satabilir. Böylece, TAP Air Portugal’ın müşterileri Türk Hava Yolları’nın biletine ulaşabilir.

Aktarmalı uçuşlarda iki ittifakın olduğu uçuş biletleri aldığınızda check-in yaparken çeşitli kolaylıklar sağlanabilir. Bazı durumlarda otomatik bagaj aktarması dahi otomatik olarak gerçekleşebilir.

Hava Yolu İttifakları Listesi

Hava Yolu İttifakları Listesi

  • Star Alliance
  • SkyTeam
  • OneWorld

Star Alliance

Star Alliance, dünyanın en büyük ve en fazla şirketin dahil olduğu hava yolu ittifakıdır. 14 Mayıs 1997 yılında United Airlines, Scandinavian Airlines, Thai Airways International, Air Canada ve Lufthansa şirketlerinin bir araya gelmesi ile kurulmuştur. 2023 yılı itibari ile toplamda 26 hava yolu firması, Star Alliance bünyesinde toplanmıştır.

Modern anlamda kurulan ilk hava yolu ittifakıdır ve en kalabalık  2008 yılında Türk Hava Yolları da ittifaka katılmıştır.

Hava Yolu İttifakları Listesi - Star Alliance

Star Alliance Üyeleri

Turkish Airlines Thailand Thai Airways International Lufthansa Scandinavian Airlines Air Canada
Air New Zealand All Nippon Airways Austrian Airlines Singapore Airlines Asiana Airlines
LOT Polish Airlines Croatia Airlines TAP Air Portugal Swiss International Air Lines South African Airways
Air China United Airlines Egyptair Brussels Airlines Aegean Airlines
Ethiopian Airlines Copa Airlines Avianca Shenzhen Airlines Air India
EVA Air

Star Alliance üyeleri arasında Turkish Airlines, Lufthansa, Air Canada, Singapore Airlines, Air China, United Airlines, Egyptair, Aegean Airlines ve EVA Air benzeri hava yolu şirketleri bulunmaktadır. Enucuzu.com üzerinden tek tıkla Türk Hava Yolları uçak bileti satın alabilirsiniz.

Oneworld

Oneworld 3 büyük hava yolu ittifakı içerisinde en az üyeye sahip olan ittifaktır. 1 Şubat 1999 yılında American Airlines, British Airways, Cathay Pacific, Qantas, Finnair, Iberia şirketleri tarafından kurulmuştur. Oneworld ittifakının üyeleri yılda yaklaşık 560 milyon uçuş gerçekleştirmektedir.

2023 yılında 13 üyesi bulunmaktadır. Oman Air şirketinin de 2024 yılında ittifaka dahil olacağı açıklanmıştır. Ayrıca, S7 Airlines’ın üyeliği 2022 yılında askıya alınmıştır.

Hava Yolu İttifakları Listesi - Oneworld

Oneworld Üyeleri

American Airlines British Airways Cathay Pacific Qantas Finnair
Japan Airlines Royal Jordanian Malaysia Airlines Qatar Airways SriLankan Airlines
Royal Air Maroc Alaska Airlines Oman Air (2024)

Oneworld üyeleri arasında American Airlines, British Airways, Japan Airlines, Royal Jordanian, Qatar Airways ve Alaska Airlines benzeri hava yolu şirketleri bulunmaktadır.

SkyTeam

SkyTeam, Star Alliance’den sonra dünyadaki en kalabalık hava yolu ittifakıdır. 22 Haziran 2000 yılında kurulmuştur. 3 büyük hava yolu ittifakı ile kıyaslanınca en geç kurulan ittifaktır ve 22 Haziran 2000 yılında kurulmuştur. 2023 itibari ile 19 üyeye sahiptir.

Kurucu üyeleri ise Aeromexico, Air France, Delta Air Lines, Korean Air şirketleridir. 2006 yılında ittifaka katılmış olan Aeroflot’un üyeliği ise 2022 yılında askıya alınmıştır.

Hava Yolu İttifakları Listesi - SkyTeam

SkyTeam Üyeleri

Aeromexico Air France Delta Air Lines Korean Air Czech Airlines
KLM Air Europa Kenya Airways Vietnam Airlines TAROM
China Eastern Airlines China Airlines Saudia Middle East Airlines Aerolíneas Argentinas
XiamenAir Garuda Indonesia ITA Airways Virgin Atlantic

SkyTeam üyeleri arasında Air France, Delta Airlines, Air Europa, Korean Air ve Virgin Atlantic benzeri hava yolu şirketleri bulunmaktadır.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır