İzmir Gezi Rehberi ile İzmir Gezilecek Yerler, İzmir Yemekleri ve İzmir En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, İzmir seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

İzmir Hakkında

Ülke Türkiye
Bölge Ege
Resmi Dil Türkçe
Para Birimi Türk lirası (TL)
Şehir Nüfusu 1.066.736
İklim Akdeniz İklimi (Yıllık Ort: 25°C)
Zaman Dilimi GMT+03:00
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu +90 (232)
En Yakın Havalimanı İzmir Adnan Menderes Havalimanı

Ege’nin gözde şehri İzmir birçok yönüyle hem içerisinde yaşayanlar hem de turistler için güzide bir sahil kentidir. Zaten Ege’nin incisi denildiğinde akla gelen ilk şehirdir. Gerek köklü tarihi, gerek canlı şehir yaşantısı, kültür & sanat etkinlikleri, turistik beldeleri, sahil kıyıları ve sahil kasabaları ile birlikte görülesi yerlerin başında gelir.

Dünya tarihine damgasını vurmuş olan Homeros’un doğum yeri olan şehir, Antik Çağ uygarlıklarından bugüne birçok medeniyetin hüküm sürdüğü bir şehir olmuştur. Osmanlı Devleti döneminde ise uluslararası önemi olan bir sahil kenti olmuştur.

Şimdilerde ise hem şehir merkezini hem de çevresindeki sahil kasabalarını görmek için İzmir’e dünyanın dört bir yanından ziyaretçiler gelmektedir.

Enucuzu.com üzerinden İzmir için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için İzmir Uçak Bileti ve İzmir Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

İzmir Gezilecek Yerler

  • Konak & Kemeraltı
  • Saat Kulesi
  • Kemeraltı
  • Kızlarağası Hanı
  • Kültürpark Fuar Alanı
  • İzmir Atatürk Müzesi
  • İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Smyrna Antik Kenti ve Agora Ören Yeri
  • Kültürpark Fuar Alanı
  • İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası
  • Arkas Sanat Merkezi
  • Tarihi Asansör
  • Karşıyaka ve Bostanlı
  • Urla
  • Foça
  • Çeşme
  • Alaçatı
  • Efes Antik Kenti
  • Şirince
  • Meryem Ana Evi
  • Bergama Antik Kenti

Konak

Konak İzmir’in en merkezi ilçesidir ve İzmir’de görülmesi gereken birçok yer Konak ve çevresinde bulunmaktadır. Birçok tarihi alana ve çarşıya ev sahipliği yapar.

Alsancak & Kordon Saat Kulesi Kemeraltı
Kızlarağası Hanı Kültürpark Fuar Alanı Atatürk Müzesi
Smyrna Antik Kenti ve Agora Ören Yeri İzmir Tarih ve Sanat Müzesi İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Arkas Sanat Merkezi

Alsancak & Kordon Boyu

Alsancak, Konak ilçesine bağlı bir mahalle olsa da oldukça geniş alana yayılmıştır ve İzmir’in en işlek bölgelerinden birisidir. Kordon ise Alsancak’ta bulunan geniş bir sahil şeridi ve yürüyüş alanıdır.

İzmir Gezilecek Yerler

Alsancak’ın geneline bakıldığında mağazalar, kafeler, barlar, restoranlar ve çeşit çeşit gezebileceğiniz ve keyifli vakit geçireceğiniz alanlar bulunuyor.

Burada aralarında sadece yürüyüş mesafesi bulunan ve farklı karakteristik yapılara sahip birçok yer bulunmaktadır.

En işlek caddesi olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde turlayabilirsiniz. Gül Sokak olarak adlandırılan bölgede butik dükkanlarda gezebilirsiniz veya ağaçların altında yer alan kafe ve restoranlarda vakit geçirebilirsiniz. Kordon’da ise yürüyüş yapabilir, çimlerde oturabilir veya restoranlara giderek deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Saat Kulesi

Estetik güzelliği ile bilinen İzmir Saat Kulesi, şehrin en ikonik yapısıdır. 1901 yılında II. Abdülhamit’in tahta çıkışının kutlamak için inşa edilmiştir. Genellikle İzmir’e gelen turistlerin ilk durak noktası oluyor.

İzmir Saat Kulesi

Kemeraltı

İzmir bilindiği üzere tarih boyunca oldukça işlek ve önemli bir liman kenti olmuştur. Kemeraltı da bölgenin tarihi bir çarşısıdır. Burada hemen her çeşit ürün ve eşya satan dükkana rastlayabilirsiniz. Saat Kulesi’nin ilerisinden giriş yapabilirsiniz.

Kızlarağası Hanı

Kemeraltı’nda bulunan Kızlarağası Hanı tarihi bir pasajdır. Osmanlı döneminin ruhunu birçok açıdan hissedebileceğiniz Kızlarağası Hanı’nda gezebilir ve kumda pişirilen meşhur Türk Kahvesi’ni içebilirsiniz.

Kızlarağası Hanı

İzmir Atatürk Müzesi

Konak’ın sahil şeridinde bulunan İzmir Atatürk Müzesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhuriyet Dönemi’nde ziyaret ettiği bir ev ve oteldir. Bölgedeki Yunan işgalinin bastırılması sonrasında karargah olarak kullanılmış sonra ise otel olarak kullanılmıştır.

1940 yılında ise İzmir Belediyesi tarafından müzeye dönüştürülmek üzere satın alınmış ve Atatürk’ün anısını yaşatan bir müze yapılmıştır. Detaylı bilgi için İzmir Atatürk Müzesi internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

İzmir ve çevresinde yapılan kazı çalışmalarında bulunmuş olan eserlerin sergilendiği bir müzedir. Antik tarihe ilgi duyan kişiler Konak’a geldiklerinde burayı ziyaret edebilirler.

İzmir Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Smyrna Antik Kenti ve Agora Ören Yeri

Smyrna, MÖ. 4. yüzyılda kurulmuş bir antik kenttir. Konak’taki Agora Ören Yeri’nde hem Smyrna hem de Antik Roma döneminden kalan yapıları inceleyebilirsiniz.

Kültürpark Fuar Alanı

Konak’ın sahil kesimi ile Basmane arasında bulunan büyük bir şehir parkıdır. İçerisinde Lunapark, yürüyüş alanları, dükkanlar, sergi ve organizasyon alanları bulunmaktadır. Genelde İzmir’de düzenlenen büyük çaptaki fuarlar, konserler ve organizasyonlar burada gerçekleşir.

İzmir Tarih ve Sanat Müzesi ve İzmir Kültür Sanat Fabrikası

2004 yılında açılan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi de kazı alanlarında bulunan eserlerin sergilendiği bir müzedir. Oldukça büyük bir alana yayılmış olan müzede taş ve seramikten yapılmış eserler bulunmaktadır.

Ayrıca hemen yanında İzmir Kültür ve Sanat Fabrikası bulunmaktadır. Burada da birçok heykel ve tablo gibi eserleri inceleyebilirsiniz.

Her iki bina da Alsancak’taki tarihi tren garının hemen bitişiğinde bulunmaktadır.

Arkas Sanat Merkezi

Arkas Holding’e ait olan Sanat Merkezi 2011 yılında kullanıma açılmış ve içerisinde çeşit çeşit sanat koleksiyonunu barındıran bir müzedir. Aynı zamanda sanat merkezinin binası temeli 19. yüzyılda atılmış tarihi bir yapıdır.

Tarihi Asansör

Tarihi Asansör de İzmir’in en ikonik yapıları arasında yer alan yapılardan birisidir. Tarihi yapısının yanı sıra İzmir’in en bilindik manzaralarından birisine ev sahipliği yapar. Asansörün girişinde ise Latin Amerika havvası taşıyan tarihi Dario Moreno Sokağı bulunur.

Karşıyaka ve Bostanlı

Karşıyaka, İzmir’in merkezi ilçelerinden birisidir. İçerisindeki çarşıda istediğiniz her eşyayı ve ürünü bulabilirsiniz.

Karşıyaka ve Bostanlı

Karşıyaka’nın en güzide mahallelerinden birisi olan Bostanlı ise kafe ve restoran tipi keyifli vakit geçirilebilecek yerlere ev sahipliği yapar. Aynı zamanda Bostanlı gün batımını keyifle izleyebileceğiniz yerlerden birisidir.

Karşıyaka ve Bostanlı turistik bölgeler değildir ve genellikle bölgede yaşayanların vakit geçirdiği yerlerdir. Bu sebeple vaktiniz kısıtlı ise turistik amaçla geldiyseniz buraya gitmenize gerek yoktur.

Urla

Son zamanlarda adını oldukça duyurmuş olan Urla, İzmir’in sahil kıyısında bulunan bir ilçedir. Şarap bağları, doğa ortamı ve çevresinde bulunan Çeşmealtı gibi sahil kasabaları ile adını duyurmaya başlamıştır.

Urla

Foça

Foça, İzmir’in kuzeyinde, Ege’nin karakteristik yapısını taşıyan bir sahil kasabasıdır. İzmir’de Yeni Foça ve Eski Foça olmak üzere iki yerleşim yeri vardır fakat Foça denildiğinde akla eski yerleşim yeri olan Eski Foça gelir.

Foça’da keyifle gezebilir, kale surlarını inceleyebilir ve “Foça Denizcilik Müzesi”ni gezebilirsiniz. Burada gezmek dışında deniz veya liman manzarası eşliğinde yemek yiyebilir veya kafelerde vakit geçirebilirsiniz.

Yenifoça ise plajları ve çevresindeki ormanlık alanları ile öne çıkan bir bölgedir.

Çeşme

Türkiye’nin en popüler tatil duraklarının başında Çeşme gelir çünkü denize girilecek plajları, gezilecek yerleri ve estetiği ile birlikte turistler için adeta eşsiz bir tatil fırsatı sunar.

Çeşme yaz dönemlerinde turist akınına uğramaktadır. Bahar ayında giderseniz, yaz dönemine kıyasla daha sakin bir tatil yapabilirsiniz.

Alaçatı

Çeşme’nin en meşhur bölgelerinden birisi olan Alaçatı da akla ilk gelen turizm durakları arasında bulunuyor. Bölgenin karakteristik yapısı, geleneksel pazarları ve çeşitli detayları oldukça ilgi çekicidir.

2024 Resmi Tatiller Neler?
Alaçatı, İzmir

Aynı zamanda Alaçatı, Türkiye’de rüzgar sörfüne en elverişli bölgelerden birisidir ve oldukça ünlü sörf okullarına ev sahipliği yapar.

Efes Antik Kenti

Dünyanın en iyi korunmuş antik kentlerinden birisi olan Efes Antik Kenti, MÖ. 6000 yılından dahi kalıntıların bulunduğu bir antik kenttir. Yine de antik şehirde bulunan yapıların çoğunluğu bölgeye Hititlerden sonra yerleşmiş olan İyonya ve Antik Roma uygarlıklarına aittir.

Efes - Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirasları

Efes Antik Kenti, İzmir’in güneyinde yer alan Selçuk ilçesinde bulunmaktadır.

Şirince

Selçuk ilçesine bağlı olan Şirince, tarihi bir Rum köyüdür. Beyaz evleri ve şarap bağları ile benzersiz bir yapıda olan köy geçmişe ışık tutmaktadır.

Şirince

Buranın popüler olmasının başlıca sebebi ise Maya takvimine göre 21 Aralık 2012 yılında kıyamet koptuğu zaman dünyadaki tek güvenli bölgenin burası olacağına dair bir inanışın olmasıydı.

Meryem Ana Evi

Meryem Ana Evi, Hristiyanlık dininde önemli bir yere sahiptir. Öyle ki Hristiyanlık dinindeki Haç merkezlerinden birisidir. İnanışa göre Meryem Ana hayatının son zamanlarını burada geçirmiştir.

Bergama Antik Kenti

Bergama Antik Kenti, antik Pergamon uygarlığının başkentiydi. MÖ. 4 yüzyıl dönemlerinde hüküm sürmüş Pergamon uygarlığı bilim ve kültür alanlarında döneminin en gelişmiş uygarlıklarından arasında yer almıştır.

İzmir Yemekleri Neler? İzmir’de Ne Yenir?

  • Gevrek
  • Boyoz
  • Kumru
  • Midye Dolma
  • Bomba
  • Söğüş
  • Şambali Tatlısı
  • Torpil Tatlısı

Gevrek

Bilindiği üzere İzmir’de simide gevrek denir. Aynı zamanda simitten farklı olarak 2 kere pişirilir ve daha çıtır bir kıvama sahip olur.

Boyoz

Mayasız hamur ile hazırlanan bir hamur işidir. İzmir kahvaltılarının vazgeçilmezi olan boyoz genellikle haşlanmış yumurta ile birlikte yenir.

Boyoz

Kumru

Susamlı ekmeğin arasına domates, peynir ve benzeri malzemeler konularak hazırlanan bir sandviçtir. Soğuk ve sıcak olarak servis edilmektedir. Soğuk kumruların içerisinde domates, biber ve peynir konulurken sıcak kumrunun içerisine ise sosis, sucuk, kaşar peyniri gibi karışık sandviç malzemeleri konulur.

İzmir Yemekleri Neler? İzmir'de Ne Yenir?

İzmir’e özgü diğer yiyecek olan yengen kumrusu ise kumru ekmeğinin ısıtılmadan servis edilen versiyonudur.

Midye Dolma

Midyelerin içerisine pilav doldurularak hazırlanan bir dolma çeşididir. İzmir’deki midye dolmaların içerisine bilinenden farklı olarak kuş üzümü konulmaz.

Bomba

Dışında çıtır bir hamur, içerisinde ise nutella bulunan bir çeşit kurabiyedir. İçinde akışkan çikolata bulunan bir çeşit kurabiye de denilebilir.

Bomba Tatlısı

Yine de son zamanlarda içerisine fıstık, karamel dolgusu bulunan çeşitleri de üretilmeye başlandı. Son zamanlarda oldukça popüler olmuştur.

Söğüş

İzmir’e özgü bir ekmek arası sokak yiyeceğidir. İçerisine kuzu kellesinden alınmış olan beyin, dil ve yanak kısımları ile hazırlanır ve tamamen soğuk bir şekilde servis edilir.

Şambali Tatlısı

Revani tatlısına oldukça benzeyen şambali tatlısı, irmik ve un karışımının üzerine şerbet dökülerek hazırlanır. Ayrıca şerbet hazırlanırken limon suyu da katılır.

Şambali Tatlısı

Torpil Tatlısı

Torpil Tatlısı, külah şeklinde hazırlanmış milföy hamurunun içerisine krema konularak hazırlanan ve üzerine fıstık veya ceviz parçaları konularak hazırlanan bir tatlıdır.

Restoranlar

  • Zeynel Ergin Fırını
  • Alsancak Dostlar Fırını
  • Çelebi Unlu Mamüller
  • Kokoreççi Asım Usta
  • Dönerci Vedat Usta
  • Dönerci Kenan
  • Dönerci Şaban
  • Meşhur Hisarönü Şambalicisi
  • Kardeşler Büfe
  • İzmir Sakız Alsancak Restaurant
  • OD Urla
  • Tavacı Recep Usta

Zeynel Ergin Fırını

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (4.459)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (48)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

Zeynel Ergin Fırını, İzmir’in en güzel gevreğini yiyebileceğiniz fırındır. Aynı zamanda kumru ve boyozları da oldukça iyidir.

Alsancak Dostlar Fırını

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (9.964)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (131)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

İzmir’de boyoz denildiği zaman akla ilk gelen dükkan burasıdır ve birçok boyoz çeşidi bulunur.

Çelebi Unlu Mamüller

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (12.009)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (98)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasının Altında

İzmir’in bomba tatlısının bulunduğu pastanedir ve bomba tatlısını yiyebileceğiniz en iyi yerlerden birisidir. Eğer haftasonları veya özel tatil günlerinde giderseniz oldukça kalabalık

Kokoreççi Asım Usta

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (7.443)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (245)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

Asım Usta sadece İzmir’in değil Türkiye’nin de en ünlü kokoreç yapan yerlerinden birisidir. Asım Usta 1960 yılında arabada kokoreç satmaya başlamış ve o zamanlardan bugüne işini devam ettiriyor.

Dönerci Vedat Usta

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (6.607)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (366)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasının Üzerinde

Dönerci Vedat Usta et döner severlerin mutlaka gitmesi gereken bir yer çünkü Türkiye’deki en iyi döner yapan lokantalardan birisidir.

Dönerci Vedat Usta’ya giderseniz lokantaya özel olan “Münver Tatlısı”nı da deneyebilirsiniz.

Dönerci Kenan

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (1.632)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (12)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

Dönerci Kenan, Karabağlar’daki Eski İzmir mahallesinde bulunan bir dönercidir. İzmir’de yiyebileceğiniz en iyi dönerlerden birisidir. Yine de İzmir’in turistik ve görülecek yerlerine oldukça uzak bir konumda olduğu için vaktiniz kısıtlı ise buraya gitmeniz gerekmiyor.

Dönerci Şaban Usta

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (1.632)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

Dönerci Şaban, Gaziemir’de bulunan meşhur bir dönercidir. Küçük bir dükkanda hızlıca dönerinizi yiyebileceğiniz bir yerdir. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’na da araba ile 10 dakika içerisinde ulaşabilirsiniz.

Meşhur Hisarönü Şambalicisi

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (6.607)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (69)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

İzmir’e gitmişken şambali tatlısını denemek isterseniz burayı listenize ekleyebilirsiniz.

Buraya gelmişken de Hisarönü Süt Tatlıları veya Tatlı Kaşığı tatlıcılarından da kazandibi alabilirsiniz.

Kardeşler Büfe

  • Google İşletme Puanı: 4,0 / 5,0 (2.136)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (99)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

İzmir’in meşhur kumrusunu ve yengen sadviçlerini yiyebileceğiniz en meşhur yerdir. Burayı özel kılan bir detay ise denizin kıyısında bulunmasıdır.

İzmir Sakız Alsancak Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,0 / 5,0 (2.136)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (205)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasında

İzmir Sakız Alsancak Restaurant, Konak’ın sahil kesiminde bulunan bir restorandır. Eğer İzmir’in merkezinde vakit geçiriyorsanız burada balık yiyebilir ve rakı içebilirsiniz.

OD Urla

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (2.255)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (363)
  • Fiyatlandırma: Çok Yüksek

OD Urla, İzmir’deki en ünlü gastronomi restoranıdır. 2018 yılında açılmış olmasına rağmen çok kısa sürede popüler olmuştur. Aynı zamanda 3 Michelin yıldızına sahiptir. Yine de belirtmek gerekirse size servis edilen porsiyonlar küçüktür ve fiyatlar da ortalamanın oldukça üzerindedir.

Tavacı Recep Usta

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (7.496)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (1.548)
  • Fiyatlandırma: İzmir Ortalamasının Üzerinde

Alsancak Kordon’da bulunan Tavacı Recep Usta İzmir’in en meşhur kebap lokantalarından birisidir. Burada deniz manzarası eşliğinde yemek yiyebilir ve ziyafet çekebilirsiniz. Genellikle kalabalık bir restoran olduğu için önden rezervasyon yapabilirsiniz.

İzmir Hakkında Merak Edilenler

İzmir nerededir? İzmir için en ucuz bilet nasıl bulunur? İzmir’e ne zaman gidilmeli? İzmir’de kaç gün kalınmalı?

İzmir Nerededir?

İzmir, Türkiye’nin hem Ege Bölgesi’nde bulunmaktadır.

İzmir için En Ucuz Bilet Nasıl Bulunur?

İzmir’e deniz yolu, demir yolu, kara yolu ve hava yolu ile ulaşım sağlanabilir. İzmir’e gitmek isterseniz Enucuzu’na göz atabilirsiniz. İlk önce uçak bileti veya otobüs bileti seçeneğine tıklamanız gerekir. Sonrasında ise yalnızca arama butonuna bulunduğunuz yerden gitmek istediğiniz yeri yazmanız yeterlidir.

İzmir’e Ne Zaman Gidilmeli?

İzmir, Ege iklim kuşağının görüldüğü bir yerdir. Yazları sıcak, kışları ise yağmurlu geçer. Eğer yaz tatili yapmak veya denize girmek için gidiyorsanız yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Gezmek için de yaz ayları uygundur ancak yaz aylarının ortalarında oldukça sıcak olabiliyor. Amacınız yalnızca turlamak ise ilkbahar aylarının veya sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

İzmir’de Kaç Gün Kalınmalı?

İzmir’in merkezi 2 gün içerisinde gezilebilmektedir. Ancak çevre bölgelerine gidecekseniz, deniz tatili yapacaksanız veya aktivitelere katılacaksanız daha çok zaman ayırmanız gerekebilir.

Enucuzu.com üzerinden İzmir için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için İzmir Uçak Bileti ve İzmir Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır