Londra Gezi Rehberi ile Londra Gezilecek Yerler, Londra Yemekleri ve Londra En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Londra seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

İngiltere’nin çok sayıda tarihi ve turistik alana ev sahipliği yapan başkenti Londra, her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği en popüler seyahat noktaları arasında yer almaktadır.

Londra Hakkında

Ülke İngiltere
Bölge Güneydoğu İngiltere
Resmi Dil İngilizce
Para Birimi Sterlin (GBP)
Vize Gereksinimleri İngiltere Vizesi
Şehir Nüfusu 9.648.000
İklim Okyanusal İklim (Yıllık Ort: 11.7 °C)
Zaman Dilimi UTC +0 (GMT) / UTC +1 (BST)
Trafik Akış Yönü Sol
Telefon Kodu + 44
En Yakın Havalimanı Londra Heathrow Havalimanı (23 KM)

M.S. 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu tarafından kurulan ve başlangıçta Latince kökenli Londinium kelimesi ile anılan Londra, binlerce yıl öncesine dayanan bazı izlere de ev sahipliği yapmaktadır.

Vauxhall Köprüsünün yukarısında bulunan ve radyokarbon tarihleme yöntemi ile M.Ö. 1750 – 1285 yılları arasına tarihlenen Tunç Çağı’ndan kalma köprü kalıntıları bunun bir örneği olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ayrıca 2010 yılında keşfedilen ve M.Ö. 4800 – 4500 yılları arasına tarihlenen büyük bir ahşap yapının temelleri de günümüz Londra’sının binlerce yıl önce de çeşitli amaçlarla kullanıldığını gösteriyor.

Buna karşın bölgedeki ilk büyük yerleşimin M.S. 47 civarında Roma İmparatorluğu tarafından kurulduğu kabul ediliyor.

London kelimesinin etimolojik kökeni hakkında bazı belirsizlikler olmasına karşın çeşitli kaynaklar Londinium kelimesinin bir zamanlar şehri kontrol eden Kral Lud’un adından türetildiğini öne sürmektedir.

Londra Gezilecek Yerler Listesi

  • London Eye
  • Big Ben
  • Buckingham Sarayı
  • Londra Kalesi
  • Tower Bridge
  • Madame Tussauds London
  • Hyde Parkı
  • Westminster Abbey
  • British Museum
  • The Shard
  • Londra Zindanı
  • St. Paul Katedrali
  • Kensington Sarayı
  • Tate Modern
  • Trafalgar Meydanı

London Eye - Londra Gezilecek Yerler Listesi

1- London Eye

London Eye, Londra’nın en ikonik noktalarından birisi olmakla birlikte muhtemelen dünyanın en ünlü dönme dolabı unvanını da elinde barındırmaktadır.

Westminster Sarayı, Big Ben, Westminster Abbey ve Londra Zindanı gibi diğer turistik noktalara yürüme mesafesinde olan London Eye, ilk inşa edildiği dönemlerde Millenium Wheel olarak adlandırılmıştı.

135 metre yüksekliğe ve 120 metre çapa sahip olan London Eye, aynı zamanda dünyanın en büyük beşinci dönme dolabıdır.

Londra için şanslı bir gününüzdeyseniz ve hava açıksa, tepede yaklaşık 40 kilometrelik bir görüş mesafesi elde edersiniz. Bu, neredeyse şehrin oldukça dışında bulunan Windsor Sarayı’nı bile görebileceğiniz anlamına gelir.

London Eye - Londra Gezilecek Yerler Listesi

32 kapsülün her biri yaklaşık 10 ton ağırlığındadır ve aynı anda 25 kişilik bir grubu ağırlama kapasitesine sahiptir.

Her kapsül Londra’nın farklı bir ilçesini temsil etmektedir ve kendi özel numarasına sahiptir ancak 13 sayısı uğursuz olarak kabul edildiği için atlanmıştır.

Bu nedenle 12 numaralı kapsülü 14 numaralı kapsül takip eder ve toplam kapsül sayısı 32 olsa da sonuncu kapsülün numarası 33’tür.

London Eye, Londra’nın turistik açıdan en yoğun bölgelerinden birisidir. Bu nedenle kuyruklar zaman zaman yarım saat civarı beklemenizi gerektirebilir.

Eğer beklemek istemiyorsanız daha pahalı olan ancak hızlı giriş hakkı sağlayan hızlı giriş biletlerini satın alabilirsiniz.

Ayrıca London Eye ile kombine edilen (örn; London Eye + Nehir Gezisi veya London Eye + London Dungeon vb.) çeşitli indirimli etkinlik biletleri de bulunmaktadır.

London Eye, her gün 11:00 – 18:00 saatleri arasında ziyaretlere açıkken kişi başı giriş ücreti standart bilette yetişkinler için £30,50 – £45,00 olarak belirlenmiştir.

Big Ben - Londra Gezilecek Yerler Listesi

2- Big Ben

Londra’nın bir diğer ikonik simgesi olan Big Ben, Westminster Sarayı’ndaki saat kulesinin halk arasındaki resmi olmayan adıdır.

Resmi adı Clock Tower (Saat Kulesi) olan Big Ben, 2012 yılında alınan karar ile birlikte Elizabeth Tower (Elizabeth Kulesi) olarak yeniden adlandırıldı.

Ancak halk arasındaki yaygın kullanım hâlâ Big Ben şeklindedir.

“Big Ben” esas olarak saat kulesinin içindeki beş çandan en büyüğünün adı olsa da yerel halk ve turistler kulenin tümünü Big Ben olarak isimlendirmeye devam ediyor.

96 metre yüksekliğe sahip olan Big Ben, yaklaşık olarak 13,5 ton ağırlığındadır. Bu da kabaca London Eye’ın bir kapsülüne denk gelmektedir.

Kuledeki beş çanın tamamı her saat başı çalarak yeni saatin habercisi olur. Ayrıca her on beş dakikada bir aralarında Big Ben’in bulunmadığı daha küçük bir çan çalar.

Kule, geçmişte bir zamanlar milletvekilleri için hapishane olarak da kullanılmıştır. Kulede hapse atılan son kişi olan Charles Bradlaugh, dini yemin etmeyi reddettiği için burada hapsedilmiştir.

Big Ben, artık içeriden ziyaret edilemiyor olsa da yakından görebilir ve birkaç fotoğraf çekerek Instagram’da paylaşabilirsiniz.

Buckingham Sarayı - Londra Gezilecek Yerler Listesi

3- Buckingham Sarayı

1703 yılında mimar William Winde tarafından John Sheffield için tasarlanarak inşa edilen Buckingham Sarayı, günümüzde devletin idari işleri için kullanılmaktadır.

Sarayın belirli iç alanları ve bahçesi, rehberli tur eşliğinde ziyaret edilebilir ancak bazı alanların kayda alınmasının yasak olduğu unutulmamalıdır.

Londra’daki en büyük özel bahçeye sahip olan Buckingham Sarayı’nın ikonik yanlarından birisi de Muhafız Bandosu eşliğinde yapılan periyodik nöbet değişimleridir.

Kraliyet Muhafızları tarafından kullanılan ayı derisi şapkalar ve kırmızı ceketler turistlerde yanılgılara neden olsa da her bir muhafız yüksek eğitime sahiptir.

Her gün saat 11:00’de yapılan nöbet değiştirme töreni yaklaşık olarak yarım saat kadar sürer. Ayrıca Buckingham Sarayı turu için de iki ila iki buçuk saat ayırmanız gerekmektedir.

Buckingham Sarayı’nın, çalışma saatleri dönemsel olarak değişiklik göstermektedir ve kişi başı giriş ücreti standart bilette yetişkinler için £30,00 – £33,00, gençler için £19,50 – £21,50 ve çocuklar için £16,50 – £18,00 olarak belirlenmiştir.

4- Londra Kalesi

Her Majesty’s Royal Palace and Fortress of the Tower of London ya da halk arasındaki kısa adı ile Tower of London, Londra’nın merkezinde yer alan 11. yüzyıldan kalma eski bir kaledir.

Yapımının ardından zaman zaman kraliyet konutu olarak kullanılan Londra Kalesi, zaman zaman da cephanelik, hapishane ve infaz yeri olarak kullanıldı.

Londra Kalesi’ndeki son infaz 14 Ağustos 1941 tarihinde gerçekleşti: Bu kişi, Josef Jakobs isimli bir Alman casusu idi.

Londra Kalesi günümüzde kraliyete ait mücevherlerden ve diğer değerli ve nadir eşyalardan oluşan bir müze ve depo olarak hizmet veriyor. Kaledeki mücevherlerin toplam değerinin yaklaşık £20.000.000 olduğu tahmin edilmektedir.

Ayrıca kalede görevli olan muhafızların (Yeoman Warder) kullandıkları üniformaların maliyetinin ise yaklaşık 8.000€ olduğu tahmin ediliyor.

İngiliz inancı gereğince kalede her zaman en az altı kuzgun bulundurulmaktadır çünkü efsaneye göre kuzgunlar olmazsa kale çöker ve ulus büyük bir felakete sürüklenir.

Londra Kalesi, Pazartesi günleri 10:00 – 17:30, Salı – Pazar günleri 09:00 – 17:30 saatleri arasında ziyaretlere açıkken kişi başı giriş ücreti standart bilette yetişkinler için £33,60 ve gençler için £16,80 olarak belirlenmiştir.

5- Tower Bridge

Londra Kalesi’nin (Tower of London) yakınlarında yer alan ve adını bu kaleden alan Tower Bridge, neo-Gotik tarzda inşa edilmiş olan 244 metre uzunluğunda bir baskül köprüdür.

Tower Bridge, her biri yaklaşık 65 metre uzunluğunda iki farklı kule de barındırır. Burası bir karayolu köprüsü olsa da yayalar için de cam zeminden oluşan bir yürüme alanı bulunmaktadır.

Tower Bridge bir baskül köprü olduğu için gerektiği durumlarda gemiler için açılabilen bir yapıya sahiptir. Bu da onu gemi geçişleri için işlevsel kılar.

Son olarak sıklıkla karıştırılıyor olsa da Tower Bridge ile London Bridge köprülerinin birbirinden farklı oldukları unutulmamalıdır.

6- Madame Tussauds London

Dünyaca ünlü bal mumu müzesi markası Madame Tussauds’un ilk bal mumu müzesi Londra’da açılan Madame Tussauds London şubesidir.

Ünlülerin bal mumundan yapılmış gerçek boyutlardaki figürlerinden oluşan müze, Londra’nın turistler için en popüler noktalarından birisidir.

Bu figürler o kadar ayrıntılı bir şekilde işlenmektedir ki Madame Tussauds, hayatta olan ünlülerin ölçülerini almak için onları davet eder ve ayrıca yüzlerce ek fotoğraf çekerek olası tüm ayrıntıları belgeler.

Ortalama bir figürün tamamlanması yaklaşık olarak altı ay kadar sürer ve toplamda 45.000$ civarına mâl olur.

Madame Tussauds’a girişin ücretli olduğunu unutmayın. Müzenin çalışma saatleri dönemsel olarak değişiklik gösterebildiği için ayrıntılı bilgi almak adına müzenin internet sitesini ziyaret etmenizi öneririz.

Hyde Parkı - Londra Gezilecek Yerler Listesi

7- Hyde Parkı

Londra’nın en ünlü parklarından birisi olan Hyde Park, yaklaşık 142 hektar büyüklüğündeki alanı ile dünyanın en büyük şehir parkları arasında yer alıyor.

1872 yılından bu yana halkın Hyde Parkı’nın kuzeydoğusunda yer alan Konuşmacılar Köşesi’nde önceden haber verilmeksizin konuşmasına izin veriliyor.

Buradaki konuşmalara politik olanlardan tuhaf olanlara kadar hepsi dâhildir ve ünlü konuşmacılar arasında George Orwell ve Karl Marx gibi isimler yer almaktadır. Konuşmalar ile ilgili tek kural, kraliyet ailesinin konuşmaya hiçbir şekilde dâhil edilmemesidir.

Hyde Park’ta tenis kortu ve bowling pisti gibi eğlence tesisleri, restoranlar ve tuvaletler bulunmaktadır.

Dilerseniz bu rahatlatıcı alanda bir mola verebilir, bir şeyler yiyebilir ya da içebilirsiniz. Ayrıca pedallı bot kiralayarak The Serpentine gölünde birkaç tur atabileceğinizi de unutmayın.

8- Westminster Abbey

1245 yılında inşa edilen Westminster Abbey (resmi olarak Westminster’deki Aziz Peter Kilisesi olarak da bilinir) İngiltere’nin en çok bilinen kilisedir.

Kral III. Henry tarafından 1245 yılında başlatılan inşaatın en azından büyük ölçekli anlamda tamamlanması yaklaşık olarak 24 yıl sürdü.

Kuleler ise 18. yüzyılda eklendi. Bu nedenle Westminster Abbey, farklı dönemlerden farklı mimari tarzları bir arada sunmaktadır.

I. Elizabeth, Mary Stuart, Charles Dickens, Isaac Newton ve George Frideric Hande gibi 3.000’den fazla ünlü insan Westminster Abbey’e gömülmüştür.

Westminster Abbey, Pazartesi – Cuma günleri 09:30 – 15:30, Cumartesi günleri 09:00 – 15:00 saatleri arasında ziyaretlere açıkken kişi başı giriş ücreti standart bilette yetişkinler için £27,00 ve gençler için £12,00 olarak belirlenmiştir.

9- British Museum

Amerika Birleşik Devletleri’nden daha eski bir tarihe sahip olan British Museum, kültür gezisi yapanlar için hayranlık uyandırıcı bir müzedir.

İnsanlığın kültürel tarihini belgeleyen nesnelerin sergilendiği British Museum, sahip olduğu ismin aksine yalnızca İngiltere’den değil, dünyanın dört bir yanından tüm insanlığın kültürel tarihine yönelik izler barındırmaktadır.

Burada Mısır mumyalarına bakabilir, Antik Yunan’dan kalma heykellere göz atabilir veya Rosetta Taşı üzerindeki hiyeroglifleri deşifre etmeye çalışabilirsiniz.

Müzede Bir Gece filminin çekildiği lokasyon olan British Museum, ek bir bilgi olarak elektrikli aydınlatma teknolojisine sahip olan ilk binalardan birisi idi.

British Museum’u ziyaret etmek istiyorsanız kendinize yeteri kadar vakit ayırdığınızdan emin olmanızı öneririz.

British Museum, haftanın her günü 10:00 – 17:30 saatleri arasında ziyaretlere açıkken girişler tamamen ücretsizdir.

The Shard - Londra Gezilecek Yerler Listesi

10- The Shard

The Shard, Londra’nın ikonik gökdelenlerinden birisidir ve 310 metre yüksekliğindeki yapı yaklaşık 11.000 cam panelden oluşmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki New York Times Binası’nı ve Fransa’daki Centra Pompidou’u tasarlayan Renzo Piano tarafından postmodern tarzda inşa edilen The Shard, Avrupa’daki en yüksek bina unvanını elinde bulundurmaktadır.

The Shard’ı ziyaret ederek ve üst katlara çıkarak Londra’nın panoramik manzarasının keyfini çıkarabilir ve hatta dilerseniz restoranlarda bir şey yiyebilir ya da barda bir şeyler içebilirsiniz.

The Shard’ın girişleri ücretlidir ve ilgili alanların çalışma saatleri dönemsel olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıntılı bilgi edinmek için resmi internet sitesini kontrol edebilirsiniz.

11- Londra Zindanı

The London Dungeon olarak da bilinen Londra Zindanı, İngiltere’nin hastalık, savaş ve büyük trajedilerden oluşan çeşitli tarihi olaylarını kara mizah ile yeniden yaratan turistik bir cazibe merkezdir.

Büyük Londra Vebası, Büyük Londra Yangını, bir zamanlar ülkedeki büyük yoksulluğun getirdiği Karındeşen Jack’in hikayesi ve çok dahası.

Aktörlerin karanlık, damlayan su, isekelet, fareler ve ziller gibi özel efektlerden yararlanarak canlandırmalar yaptıkları mekan, özellikle de Cadılar Bayramı süresince büyük ilgi görmektedir.

Londra Zindanı’nın girişleri ücretlidir ve çalışma saatleri günlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıntılı bilgi edinmek için resmi internet sitesini kontrol edebilirsiniz.

12- St. Paul Katedrali

Westminster Abbey ile birlikte en ünlü kutsal binalardan birisi olan St. Paul Katedrali, mimari açıdan son derece dikkat çeken bir yapıdır.

1666 yılında gerçekleşen Büyük Londra Yangını sırasında yanan eski Piskoposluk Kilisesi’nin yerine inşa edilen St. Paul Katedrali, barok tarzda tasarlanmıştır.

St. Paul Katedrali, Pazartesi – Cumartesi günleri 08:30 – 16:30 saatleri arasında ziyaretlere açıkken kişi başı giriş ücreti standart bilette yetişkinler için £18,00 ve gençler için £7,00 olarak belirlenmiştir.

Kensington Sarayı - Londra Gezilecek Yerler Listesi

13- Kensington Sarayı

Kraliyetin konaklama ihtiyaçları için kullanılan Kensington Sarayı, günümüzde hâlâ bu amaçla kullanılıyor olsa da ziyaretçiler tarafından ziyaret edilebilmektedir.

Saray, Hyde Parkı’nın batı tarafında kalmaktadır ve bir yanı Hyde Parkı ile, diğer yanı ise Kensington Sarayı Parkı ile çevrilidir.

Uzun bir süre boyunca hükümdarların ikametgahı olarak işlev gören saray oldukça lüks olarak tasarlanan ayrıntılar ile ihtişamlı bir görünüme sahip.

Halk arasında aralarında Kral II. George da dâhil olmak üzere çok sayıda hayaletin saraya musallat olduğuna yönelik bir efsane bulunmaktadır.

14- Tate Modern

Londra, bir kültür metropolü olarak tanımlanabilir. Bu nedenle tarihi müzeleri gezdikten sonra kentin en popüler modern sanat galerisi olan Tate Modern bir sonraki rotanızı oluşturabilir.

Tate Modern, dünyadaki en büyük çağdaş ve modern sanat müzelerinden birisidir ve eski bir elektrikli santral binasının yerine kurulmuştur.

Tate Modern’de gezerken aralarında Van Gogh, Cezanne, Picasso ve Matisse de olmak üzere çok sayıda ünlü sanatçının eserlerini inceleyebilirsiniz.

Ayrıca düzenli olarak değişen özel sergilerin bir bölümü günümüzün önemli çağdaş sanatçılarına ayrılmıştır.

Tate Modern aynı zamanda sanatsal eğitim için önemli bir noktadır çünkü düzenli olarak kurslar ve atölye çalışmaları yapılmaktadır. Tıpkı British Museum gibi Tate Modern’in girişleri de tamamen ücretsizdir.

15- Trafalgar Meydanı

Londra’nın en kalabalık ve en bilindik meydanlarından birisi olan Trafalgar Meydanı; The Mall, Whitehall ve Palm Mall’un birleşim noktasıdır.

Trafalgar Meydanı yalnızca Londra yaşamının merkezi olmakla kalmaz: Aynı zamanda Londra’nın çok sayıda popüler noktasına yürüme mesafesindedir.

Örneğin London Eye, Big Ben, Westminster Abbey, Buckingham Sarayı, Hyde Parkı, The British Museum ve çok dahası en fazla yarım saatlik yürüme mesafesindedir.

Çevrenizdeki çoğu cadde ve sokak oldukça işlek olacağı için bu tür konumlara yürürken oldukça keyif almanız kaçınılmaz olacaktır.

Ayrıca cadde boyunca bir şeyler atıştırabileceğiniz, kahve içebileceğiniz ya da alışveriş yapabileceğiniz çok sayıda mağaza da bulunmaktadır.

Londra Yemekleri Neler? Londra’da Ne Yenir?

  • Fish & Chips
  • İngiliz Kahvaltısı
  • Beş Çayı
  • Sunday Roast
  • Bangers & Mash
  • Pie & Mash
  • Chicken Tikka Masala
  • Banoffee Pie
  • Fruit Crumble
  • Pimm’s & Lemonade

İngilizlerin tereyağlı tost, portakal suyu, greyfurt dilimleri, tahıl – müsli veya sütlü mısır gevreği, yulaf ezmesi, pastırma, yumurta, sosis, domates, mantar, kuru fasulye, balık, kızarmış ekmek, reçel ve çaydan oluşan geniş bir kahvaltı menüsü vardır ve bu, İngiliz Kahvaltısı olarak bilinir ancak hazırlanması nispeten zaman aldığı için bu menü çoğu İngiliz tarafından evde düzenli olarak tüketilmez.

Yine de pek çok otelde ve snack barda eksiksiz bir İngiliz kahvaltısı bulunabilir ve hatta bazı kafeler tüm gün kahvaltı adı altında günün herhangi bir saatinde İngiliz kahvaltısı sunar. Bu, özellikle de çok ağır bir öğün istemiyorsanız tercih edebileceğiniz yemek seçeneklerinden birisidir.

İngiliz mutfağında et ve patates tüketimi yüksektir. Et pişirmek için kullanılan çok sayıda yöntem bulunurken, patatesler genellikle fırınlanarak ya da kızartılarak tüketilir.

İngilizler, beş çayı olarak bilinen bir ara öğüne sahiptir. Bu, çayın yanında tüketilen bazı ikramları da içerir.

Kek, en sık tüketilen tatlılar arasında yer alır. Ayrıca vanilyalı dondurma, profiterol, puding, muhallebi, elmalı turta ve pasta tüketimi de yaygındır.

Londra’nın kültürel açıdan zengin demografik yapısı sayesinde çok sayıda yerel restoran arasında dünyanın dört bir yanından mutfak lezzetlerini denemeniz de mümkündür.

Fish & Chips - Londra Yemekleri

1- Fish & Chips

Birleşik Krallık’ın en ünlü ulusal yemeği olan Fish & Chips, en temelde kızarmış balık ve patates kızartmasından oluşan bir öğündür. Ayrıca yanında çeşitli soslar da servis edilir.

Öyle ki bazı değerlendirmeciler, Londra ziyaretinizde Fish & Chips yemeden geri dönerseniz bu ziyaretinizin gerçek bir ziyaret sayılmamış olacağını belirtmektedir.

Fish & Chips, büyük bir porsiyondan oluşmasının yanı sıra genellikle çok pahalı değildir. Bu da onu ideal bir öğün hâline getirir.

İngiliz Kahvaltısı - Londra Yemekleri

2- İngiliz Kahvaltısı

İngiliz Kahvaltısı, oldukça kapsamlı ve doyurucu bir kahvaltı menüsü olmakla beraber çokça popüler bir öğündür.

Tam hâlinde tereyağlı tost, greyfurt dilimleri, tahıl – müsli veya sütlü mısır gevreği, yulaf ezmesi, pastırma, yumurta, sosis, domates, mantar, kuru fasulye, balık, kızarmış ekmek, reçel, portakal suyu ve çaydan oluşan menü, farklı restoranların kendi dokunuşlarını ve yorumlarını eklemeleri ile birlikte farklı tatlar da içerebilir.

Güne başlamak için oldukça yüksek bir protein sunan İngiliz Kahvaltısı, öğle yemeğini muhtemelen biraz geciktirmenize neden olacaktır.

Beş Çayı - Londra Yemekleri

3- Beş Çayı

Beş Çayı tam anlamı ile bir yemek olmasa da İngiltere’de sıklıkla tüketilen bir ara öğün grubu olarak tanımlanabilir.

Bu öğünde farklı aromalara sahip çayın yanında parmak sandviç, reçelli kaymaklı çörek ve petit four sunulur.

Yine kahvaltıda olduğu gibi menü, farklı restoranların kendi dokunuşlarını ve yorumlarını eklemeleri ile birlikte farklı tatlar da içerebilir.

4- Sunday Roast

Pazar Kızartması anlamına gelen Sunday Roast, genellikle pazar günü evlerde hazırlanan geleneksel bir yemektir. Ayrıca yerel pubların önemli bir kısmında da Sunday Roast menüde yer almaktadır.

Sunday Roast, seçiminize bağlı olarak sığır eti, domuz eti, kuzu eti veya tavuk eti ile hazırlanır. Bazı restoranlarda vejetaryen seçenekler de bulunmaktadır.

Etin yanına kavrulmuş patates ve mevsimsel sebze eklenir ve üzerine çeşitli soslar dökülerek servis edilir.

5- Bangers & Mash

Bangers & Mash, Londra’nın geleneksel yemeklerinden birisidir ve patates püresi üzerine yatırılmış sosis ile servis edilir.

Sosisler, soğan sosu ile hazırlanır. Bu bakımdan Bangers & Mash’ı geleneksel sosis yemeklerinden ayırt eden lezzet unsurunun da soğan olduğu söylenmektedir.

6- Pie & Mash

Pie & Mash, kremalı patates püresi ile servis edilen kıyma, et, balık veya sebze turtasıdır. Bazen İngilizlerin sıklıkla tükettiği bezelye ile de servis edilir.

Chicken Tikka Masala - Londra Yemekleri

7- Chicken Tikka Masala

Londra, dünyanın dört bir yanındaki lezzetleri denemek için oldukça uygun bir kültürel ortama sahiptir. Kentteki Güney Asyalı nüfusu genellikle Doğu Londra’da, Brick Lane isimli sokakta yoğunlaşmıştır ve bu bölgede Hint ve genel anlamda Asya yemeklerini deneme şansınız bulunmaktadır.

Londra’nın en popüler Asya yemeklerinden birisi de Hindistan ve Pakistan kökenli olan Chicken Tikka Masala’dır.

Chicken Tikka Masala, çok sayıda baharatın kullanıldığı köri soslu yumuşak tavuk parçalarının pirinç pilavı ile harmanlandığı lezzetli bir yemektir.

8- Banoffee Pie

Banoffee Pie, muzlu kremalı turta ve karamelli dondurma birleştirilerek hazırlanan geleneksel bir İngiliz tatlısıdır.

Banoffee Pie’nin orijinal tarifinde çikolata sosu olmasa da bazı fırınlar ufak bir dokunuş ekleyerek çikolata sosu da eklemektedir.

9- Fruit Crumble

Canınız tatlı bir şeyler istiyorsa ancak sağlıklı beslenmekten vazgeçmek istemiyorsanız İngiltere’nin Fruit Crumble, yani Meyve Ezmesi seçeneklerine göz gezdirebilirsiniz.

Adından da tahmin edebileceğiniz üzere meyvelerin ezilerek bir kasede toplanması ile hazırlanan bu tatlı, bir ya da birden fazla meyveden oluşmaktadır.

Ayrıca bazı meyveleri tatlı, bazılarını ekşi seçerek elde edeceğiniz lezzetin tonunu daha dikkat çekici bir hâle de getirebilirsiniz.

10- Pimm’s & Lemonade

Pimm’s & Lemonade, Londra’daki çoğu bar ve pub tarafından sunulan serinletici bir alkollü limonata kombinasyonudur. Pimm’s olarak adlandırılan meyveli bir likörün ve limonatanın karıştırılması ile hazırlanır.

Pimm’s & Lemonade, Royal Ascot ve Wimbledon gibi yüksek profilli Londra spor etkinliklerinde de servis edilir.

Londra En İyi Restoranlar Listesi

  • Poppies Fish & Chips
  • Riding House Cafe Fitzrovia
  • Sheba Restaurant
  • Ben’s Cookies
  • Bond St. Tea Rooms

Poppies Fish & Chips - Londra Restoranları

1- Poppies Fish & Chips

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (4.771)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (2.832)
  • Fiyatlandırma: Londra Ortalamasında

Poppies Fish & Chips, Londra’nın üç farklı noktasında şubesi bulunan ünlü bir Fish & Chips noktasıdır: Soho, Spitalfields, Camden.

Soho şubesi Trafalgar Meydanı’na yürüme mesafesinde olup Covent Garden bölgesinde yer almaktadır.

İşletme nostaljik olarak tasarlanan bir mekana sahipken, Fish & Chips denildiğinde akla ilk gelen markalar arasında yer alıyor.

Riding House Cafe Fitzrovia - Londra Restoranları

2- Riding House Cafe Fitzrovia

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (2.761)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (1.514)
  • Fiyatlandırma: Londra Ortalamasında

Riding House Cafe Fitzrovia, oldukça kapsamlı bir menü sunsa da genellikle İngiliz Kahvaltısı ile öne çıkan bir restorandır.

Açık alanda oturarak gerçek bir İngiliz kahvaltısının tadını deneyimleyebileceğiniz Riding House Cafe Fitzrovia, ardından kahve içerek atmosferin tadını çıkarabileceğiniz bir lokasyonda yer alıyor.

Sheba Restaurant - Londra Restoranları

3- Sheba Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,7 / 5,0 (3.590)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (2.065)
  • Fiyatlandırma: Londra Ortalamasında

Londra’da Chicken Tikka Masala ve benzeri Asya yemeklerini denemek istediğinizde tercih edebileceğiniz restoranlardan birisi de Sheba Restaurant ya da kısaca Sheba.

Brick Lane’de bulunan Sheba, birkaç ödüle sahip oldukça popüler bir restoran ve birkaç sayfalık dikkat çekici bir menüye sahip.

4- Ben’s Cookies

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (861)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (1.022)
  • Fiyatlandırma: Londra Ortalamasında

Ben’s Cookies, fırından yeni çıkmış dolgulu sıcak kurabiyeleri ile küçük fırınının önünde kuyruklar yaratan bir kurabiye dükkanı.

Trafalgar Meydanı’na oldukça yakın olup birkaç dakika içinde ulaşabileceğiniz Ben’s Cookies’in Londra genelinde birden fazla şubesi bulunmaktadır.

5- Bond St. Tea Rooms

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (201)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (609)
  • Fiyatlandırma: Londra Ortalamasının Üzerinde

“Londra’ya kadar gelmişken beş çayı olmadan olmaz” diyorsanız, Bond St. Tea Rooms tam olarak aradığınız mekan olabilir.

Çayın yanında sunulan atıştırmalıklar ile keyifli bir zaman geçirmenizi sağlayan Bond St. Tea Rooms, Hyde Parkı’na yürüme mesafesinde yer alıyor.

Londra Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Londra nerededir? Londra’ya ne zaman gidilmeli? Londra’da nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Londra Nerededir?

İngiltere’nin en yüksek nüfusa sahip kenti ve aynı zamanda başkenti olan Londra, İngiltere’nin güneydoğu bölgesinde yer almaktadır.

Londra’ya Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Londra’ya ulaşım hava yolu, kara yolu, demir yolu ve deniz yolu yöntemlerinin tümü ile sağlanabilmektedir.

İstanbul – Londra arası mesafe kara yolu için yaklaşık 3.047 km uzunluğundadır ve molalardan bağımsız olarak yaklaşık 34 saat kadar sürer.

İstanbul – Londra arası önerilen rota sırası ile Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Avusturya, Almanya, Belçika ve Fransa üzerinden geçmektedir.

İstanbul – Londra arası uçak yolculuklarında birinci seçenek Londra Heathrow Havalimanı’dır ve yolculuk genellikle 3 saat 55 dakika kadar sürer ancak Londra’da kullanılabilir olan altı farklı havalimanı olduğu unutulmamalıdır.

Bu nedenle uçak bileti ararken spesifik bir havalimanını aramak yerine Londra kapsamında genel bir arama yapılması önerilir.

İzmir ve Ankara gibi diğer büyükşehirlerden de hava yolu ile direkt ya da aktarmalı ulaşım mümkündür.

Bordo pasaporta sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Almanya’ya seyahat edebilmek için İngiltere Vizesi almalıdır. Ayrıca aktarmalı uçuşlarda ve kara yolu ile yapılan yolculuklarda ara lokasyonlar için de vize gerekebilir.

Londra’ya Ne Zaman Gidilmeli?

Londra, okyanusal iklime sahiptir ve bir yıllık dönem periyodunda ortalama sıcaklık yaklaşık olarak 11,7 °C’dir.

Ocak ayı için ortalama sıcaklık 5,6 °C iken ortalama düşük değeri 2,7 °C ve ortalama yüksek değeri 8,4 °C dolaylarındadır.

Temmuz ayı için ortalama sıcaklık 19,0 °C iken ortalama düşük değeri 14,2 °C ve ortalama yüksek değeri 23,9 °C dolaylarındadır.

Londra’nın mimari ve kültürel dokusu onu her dönem için eşsiz bir konumda konumlandırıyor olsa da temmuz, ağustos ve Noel’e yakınlığı sebebi ile aralık ayları Londra’nın turistik açıdan en yoğun zamanlarıdır.

Londra’da Nerede Kalınır?

Londra’yı bir turist olarak ziyaret ettiğinizde kalabileceğiniz en iyi bölge merkezi konumu dolayısı ile Covent Garden ve çevresidir.

Çok sayıda restorana ve bara sahip olan Covent Garden, Londra’da gezmek isteyeceğiniz noktaların önemli bir kısmına da yürüme mesafesindedir.

Londra’da Kaç Gün Kalınmalı?

Londra’yı ilk kez ziyaret ediyorsanız tarihi ve kültürel lokasyonlara yeteri kadar zaman ayırdığınızdan emin olmanız için kendinize en az 4 ila 5 gün ayırmanızı öneririz.

Londra’da Şehir İçi Ulaşım Nasıl?

Londra, oldukça gelişmiş bir şehir içi ulaşım ağına sahiptir. Londra Heathrow Havalimanı’na indikten sonra da şehir merkezine toplu taşıma ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca diğer havalimanları için de toplu taşıma seçenekleri bulunmaktadır. Londra’nın toplu taşıma ağını aşağıdaki harita üzerinden görüntüleyebilirsiniz:

Londra’da Şehir İçi Ulaşım Nasıl?

Londra’nın toplu taşıma sistemi Google Maps ve Apple Maps ile entegre edilmiştir. Bu sayede Google Maps üzerinden gitmek istediğiniz konumu seçerek kullanmanız gereken aracı kontrol edebilir, ayrıca tahmini ulaşım süresini ve maliyetini görüntüleyebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır