Meme Coin’ler geçtiğimiz birkaç sene içinde her zamankinden daha popüler hale geldi ve bu türün ilk örneği olan Dogecoin’den bu yana çok sayıda Meme Coin ortaya çıktı.

Peki ama kripto para birimlerinin boğa piyasasında sürekli gündeme gelen Meme Coin nedir, ne işe yarar, avantajları ve dezavantajları neler ve nasıl alınır?

Meme Coin Nedir?

Meme Coin, blok zinciri teknolojisinin belirli yönlerine katkıda bulunmak gibi amaçlara odaklanmaktan çok mizahi yönü ile öne çıkan kripto para birimlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

“Meme”, manası geniş kitlelerce bilinen kimi zaman kültürel ve çoğu zaman eğlenceli içeriklerdir. Bu terimi sosyal medya platformlarında fenomen haline gelen ve hemen herkesin ne hakkında olduğunu bildiği komik videolar, görseller ya da sözler olarak tasavvur edebilirsiniz.

“Coin”, esas olarak belirli bir blok zincirinin yerel kripto para birimini tanımlamak için kullanılır. Örneğin Ethereum ağının kendi yerel kripto para birimi olan ETH bir coindir ancak Ethereum ağı altında faaliyet gösteren SAND bir tokendır.

Ancak “Coin” terimi kullanıcılar arasında sıklıkla ve hatalı bir şekilde herhangi bir kripto para birimini ifade etmek için kullanılır.

Kullanıcıların ifade etmekte oldukları şey bakımından Coin’i, kriptografi yöntemi ile güvence altına alınan, blok zinciri tabanlı, dijital ve merkeziyetsiz bir değiş tokuş aracı ve dijital varlık olarak da tanımlamamız mümkün olacaktır. (Ancak bu açıklamanın esas olarak “Coin” terimini değil “Kripto Para” terimini açıklamakta olduğu unutulmamalıdır.)

Meme Coin’ler, internette fenomen haline gelmiş olan ögeleri temsil eden kripto para birimleridir. Bu, bir karakter, birey, hayvan, sanat eseri veya taklit edilebilecek olan başka herhangi bir şey olabilir.

Meme Coin’ler genel anlamda blok zincirine katkıda bulunmak ya da kullanıcılara katma değer yaratmak gibi amaçlara sahip olmadığından bunların çoğu yalnızca eğlence amaçlı olarak alınıp satılır.

Arka tarafta gerçek bir değerden söz etmek mümkün olmadığından çoğu Meme Coin, diğer kripto para birimlerinden çok daha volatil ve spekülatif yapıdadır. Bu, zaman içinde süregelen fiyat hareketlerinin diğer kripto para birimlerinden çok daha oynak olabileceği anlamına gelir.

Meme Coin Nedir?

En Popüler Meme Coin’ler Listesi

  • Dogecoin (DOGE)
  • Shiba Inu (SHIB)
  • Pepe (PEPE)
  • Bonk (BONK)
  • dogwifhat (WIF)
  • FLOKI (FLOKI)
  • Memecoin (MEME)
  • Baby Doge Coin (BabyDoge)
  • Myro (MYRO)
  • MAGA (TRUMP)

Günümüzde piyasa değeri bakımından en popüler Meme Coin’ler DOGE, SHIB, PEPE, BONK, WIF, FLOKI, MEME, BabyDoge, MYRO ve TRUMP olarak sıralanmaktadır.

6 Aralık 2013 tarihinde sırası ile IBM’de ve Adobe’da yazılım mühendisi olarak çalışmakta olan Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından geliştirilen Dogecoin (DOGE) tarihteki ilk Meme Coin olarak kabul edilir.

Shiba Inu (SHIB), Dogecoin’in ardından en popüler ikinci Meme Coin’dir. SHIB, ismini ve logosunu Japonya’ya özgü av köpeği türü olan Shiba Inu’dan almaktadır.

DOGE, SHIB, PEPE, BONK, WIF ve FLOKI gibi birkaç Meme Coin kullanıcılar arasında yaygın olarak benimsenmiş olsa da çoğu Meme Coin, bir finansal varlığın fiyatını sahte, yanıltıcı veya abartılı ifadeler ve tavsiyeler yoluyla yapay olarak artırmaya yönelik manipülatif bir plan olan Pump – Dump şeması ile karakterize edilir.

Bu bakımdan Tayland Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu gibi bazı kurumlar “açık bir amaca veya içeriğe sahip olmayan” Meme Coin’lerin satışını yasaklamıştır.

CoinMarketCap’in sistemlerine kayıtlı olan Meme Coin’lerin sayısı 03.2024 itibarıyla 1.700’ün üzerinde iken bunların yalnızca 46’sı günlük $1.000.000’dan fazla işlem hacmine sahiptir.

CoinMarketCap’in sistemlere eklenen kripto para birimlerinde nispeten seçici davrandığı dikkate alındığında CoinMarketCap sistemlerine eklenmemiş olan irili ufaklı çok daha fazla sayıda Meme Coin olduğu unutulmamalıdır.

Meme Coin Avantajları ve Dezavantajları Neler?

Meme Coin’ler geleneksel yatırım araçlarına bağlı kalan yatırımcıların kripto para endüstirisi ve blok zinciri teknolojisi hakkında daha fazla araştırma yapmasına yardımcı olarak piyasanın desteklenmesine yardımcı olabilir ancak Meme Coin’ler sıklıkla Pump – Dump şemaları ile karakterize edildiğinden bazı yatırımcıların aksi yönde bir tepki verebileceği de gözden kaçırılmamalıdır.

Meme Coin’ler blok zinciri teknolojisine katkı sağlamakla ilgilenmeseler de hala birer kripto para birimi olduklarından Meme Coin’lere sahip olanlar blok zinciri teknolojisi ile sunulan avantajlardan yararlanabilirler.

Meme Coin’ler yüksek volatilite içerdiğinden risk iştahı yüksek yatırımcılar yüksek getiriler elde etmek için Meme Coin’lere yatırım yapabilirler ancak Meme Coin’lerin yükseliş döneminde yüksek getiri sağlayabileceği gibi düşüş döneminde ciddi kayıplara neden olabileceği de unutulmamalıdır. Yatırımcılar, yatırımlarının bir kısmını ya da tamamını kaybedebilirler.

Yatırımcılar, Meme Coin’lere yatırım yaparken ekstra dikkatli olmalıdır. Her bireyin durumu benzersiz olduğundan, herhangi bir finansal karar vermeden önce nitelikli bir uzmana danışılmalıdır.

Meme Coin Nasıl Alınır?

DOGE, SHIB, PEPE, BONK, WIF, FLOKI, MEME, BabyDoge, MYRO ve TRUMP gibi Meme Coin’ler diğer kripto para birimlerinde olduğu gibi kripto para borsaları üzerinden alınabilir ve satılabilir.

Meme Coin satın almadan önce hangi borsayı tercih etmeniz gerektiğini merak ediyorsanız Enucuzu.com üzerinde bulunan En Ucuz DOGE Fiyatları ve En Ucuz SHIB Fiyatları sayfalarını ziyaret ederek farklı borsalardaki DOGE ve SHIB fiyatlarını karşılaştırabilir, aralarında en ucuz olanı tercih ederek işlemleriniz için daha az ödeme yapabilirsiniz.

Sonuç

Meme Coin, blok zinciri teknolojisinin belirli yönlerine katkıda bulunmak gibi amaçlara odaklanmaktan çok mizahi yönü ile öne çıkan kripto para birimlerini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Meme Coin’ler genel anlamda blok zincirine katkıda bulunmak ya da kullanıcılara katma değer yaratmak gibi amaçlara sahip olmadığından bunların çoğu yalnızca eğlence amaçlı olarak alınıp satılır.

Yatırımcılar, Meme Coin’lere yatırım yaparken ekstra dikkatli olmalıdır. Her bireyin durumu benzersiz olduğundan, herhangi bir finansal karar vermeden önce nitelikli bir uzmana danışılmalıdır.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır