Nevşehir Gezi Rehberi ile Nevşehir Gezilecek Yerler, Nevşehir Yemekleri ve Nevşehir En İyi Restoranlar listelerimize ulaşabilir, Nevşehir seyahatiniz öncesinde ve sırasında yardımcı olabilecek püf noktaları öğrenebilirsiniz.

Nevşehir Hakkında

Ülke Türkiye
Bölge İç Anadolu
Resmi Dil Türkçe
Para Birimi Türk Lirası (TL)
Şehir Nüfusu 1.066.736
İklim Karasal İklimi (Yıllık Ort: 11°C)
Zaman Dilimi GMT+03:00
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu 090
En Yakın Havalimanı Nevşehir Kapadokya Havalimanı (NAV)

İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan Nevşehir, başta Kapadokya olmak üzere içerisinde barındırdığı detaylarla Türkiye’nin en popüler turistik destinasyonları arasında bulunuyor.

Öyle ki herhangi birine Türkiye’de kesinlikle görülmesi gereken beş lokasyon söyler misiniz sorusuna verilecek cevapların arasında muhtemelen Kapadokya da bulunacaktır.

Kapadokya doğal oluşumlu peribacaları ve eşsiz doğal yapılar sahip olmasının yanında kadim tarihin izlerini taşıyan bir bölgedir.

Kapadokya’nın yakın çevresinde de peribacaları ve  kayalık vadi oluşumlarına rastlamak mümkündür. dışında insanların yaşadığı eski yerleşim yerlerinde yer altına kurulmuş yerleşim yerlerini de incelemek mümkündür.

Aynı zamanda bölgede yıl içerisinde neredeyse ayın belirli günleri buralarda çeşit etkinlik düzenlenir. Dilerseniz gitmeden önce faaliyet takvimlerini kontrol edebilir ve bölgeyi ziyaret edebilirsiniz.

Enucuzu.com üzerinden Nevşehir için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Nevşehir (Kapadokya) Uçak Bileti ve Nevşehir (Kapadokya) Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Nevşehir Gezilecek Yerler Listesi

  • Kapadokya
  • Uçhisar
  • Ürgüp
  • Ortahisar
  • Zelve Açık Hava Müzesi
  • Güvercinlik Vadisi
  • Göreme Tarihi Milli Parkı
  • Derinkuyu Yeraltı Şehri
  • Üç Güzeller
  • Kızılçukur Vadisi
  • Paşabağları Müze ve Örenyeri
  • Asmalı
  • Asmalı Konak
  • Avanos – Çavuşin
  • Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi

Kapadokya

Kapadokya Nevşehir’in içerisinde bulunan tarihi bir bölgedir ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunur. Türkiye’nin en meşhur simgesi peribacaları ve kayalık vadileri burada bulunmaktadır.

Bölgede bulunan volkanik yapılar milyonlarca yıl önce lav püskürterek bölgede tüflerin oluşmasına neden olmuş ve ardından tüflerin yağmur ve sel gibi sebeplerden aşınması ile bölgedeki vadiler, peribacaları ve kayalık yapılar oluşmuştur.

Bölgedeki insanlık tarihi ise  bilindiği kadarıyla Hititler’e kadar uzanmaktadır. Hristiyanlık dininin ilk çıktığı dönemde dini baskılar sebebiyle bölgeye Hristiyan keşişler bölgeye sığınmış ve kayaları oyarak kendilerini güvene almıştır.

Kapadokya bölgesi Ürgüp, Göreme, Avanos, Aktepe, Uçhisar, Ortahisar, Çavuşin bölgelerini içerisine alan büyük bir alana yayılmıştır.

Osmanlı Dönemi’nden kalma tarihi evlerin, çeşit çeşit volkanik yapılar ile buluştuğu büyüleyici bölgelerdir.

Eğer Nevşehir’e giderseniz, Kapadokya’yı kapsayan tüm bölgeleri gezmenizi tavsiye ederiz. Kapadokya, uçan balonlarla özdeşleşmiştir çünkü bölgenin en turistik etkinliği balonla Kapadokya bölgesini uçarak geçmektir. Öyle ki hava şartları el verdiği müddetçe gökyüzünde balon hiç eksik olmaz.

Uçhisar

Kapadokya’nın bütün karakteristik özelliklerini görebileceğiniz bir bölgedir. Bölgede kayaçların içerisinde bulunan yerleşim yerleri, Osmanlı zamanından kalan tarihi evlere ve eşsiz manzaralı vadiler bulunmaktadır.

Bölgedeki en dikkat çeken yapı ise kuşkusuz Uçhisar Kalesi’dir. Birbirine bitişik şekilde olan kayalık yapıların doğada aşınması sonucunda meydana gelmiştir. Uçhisar Kalesi’nin tepesine çıkılabiliyor. Burada eşsiz manzaraya ve güzel bir gün batımına tanık olabilirsiniz.

Ürgüp

Ürgüp Kapadokya’nın en bilinen gezi merkezlerinden birisidir. Burası balon turlarının en sık düzenlendiği noktalardan da birisidir. Burada pek çok peribacası, oluklu kayaçlar, volkanik tepeler görebilmeniz mümkündür.

Ortahisar

Ortahisar, Ürgüp’ün içerisinde bulunan ve Kapadokya’nın önemli merkezlerinden birisidir. Burada antik çağlardan bugüne ışık tutmaktadır. Özellikle Osmanlı Dönemi’nden kalan evler oldukça dikkat çekmektedir.

Burada Osmanlı’nın tarihi eski evleri ve doğasını Ortahisar Kalesi’nin tepesinden güzel bir manzara eşliğinde seyredebilirsiniz.

Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve Açık Hava Müzesi, peribacalarının en sık olduğu bölgedir. Burası aynı zamanda Hristiyanlık tarihinde de önemli bir yere sahip çünkü baskıdan kaçan din adamları bölgeye sığınmıştır ve peribacalarının içlerine sığınmıştır.

Güvercinlik Vadisi

Güvercinlik Vadisi, eşsiz bir vadi oluşumunun yanı sıra mantar şeklindeki peribacalarına ev sahipliği yapan bir yerdir. Özellikle fotoğraf severler Kapadokya’ya gittiğinde Güvercinlik Vadisi’nde güzel kareler yakalayabilir.

Göreme Tarihi Milli Parkı

Kapadokya’nın en popüler duraklarından birisi olan Göreme üzerinde yer alan bir doğa parkıdır.

Göreme Açık Hava Müzesi olarak da bilinen milli park peribacalarını ve doğal oluşumlu kayaçlarının bulunduğu bir yerdir. Aynı zamanda peribacalarının oluklarında dönem dönem yerleşimler kurulmuştur.

Derinkuyu Yeraltı Şehri

Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde bulunan bir yeraltı şehridir ve Kapadokya’ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan bir yeraltı şehridir. Burası da Hıristiyanlığın ilk dönemi Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan din adamlarının sığındığı yerlerden birisidir.

Kapadokya’nın yakınlarında Derinkuyu gibi yerin altına kurulmuş yerleşim yerleri bulunmaktadır. Derinkuyu’dan sonraki en popüler yeraltı şehirleri “ Kaymaklı Yeraltı Şehirleri” ve “Özkonak Yeraltı Şehri”dir.

Yine de belirtmek gerekirse yerin altına kurulmuş bir şehirlerden ziyade barınak gibidir. İçerisindeki koridor ve tüneller oldukça dardır. Eğer kapalı ve dar bir yoldan yürümek istemezseniz burayı ziyaret etmeniz gerekmiyor.

Üç Güzeller

Üç Güzeller, Kapadokya’daki en meşhur 3 peribacasıdır ve simgesidir. Vadinin eşsiz manzarasında bütün görkemi ile dikkat çeker. Aynı zamanda görkemli yapısının dışında ününü bir noktada anlatılan efsanelere de borçludur.

Kızılçukur Vadisi

Göreme’nin ilerisinde bulunan Kızılçukur vadisi büyüleyici yapısıyla birçok ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor.

Güneşli bir günün batımında ise vadi tamamen kızıl renge bürünür ve eşsiz bir manzaraya ev sahipliği yapar.

Paşabağları Müze ve Örenyeri

Çavuşin yerleşkesine oldukça yakın bir konumda bulunan Paşabağları, Roma İmparatorluğu’nun baskısından kaçan Hristiyan din adamlarının saklandığı yerlerden birisidir. Burada doğal oluşumlu kayaçların ve peribacalarının içerisine kurulmuş yerleşim alanlarını görebilirsiniz.

Asmalı

Göreme ile Ortahisar arasında bulunan bir yerleşim yeridir ve tıpkı diğer bölgeler gibi din adamlarının bölgeye yerleştiğini ve burada Hristiyanlığın ilk döneminden bıraktığı izleri görmek mümkündür.

Asmalı Konak

Ürgüp’te yer alan Asmalı Konak, meşhur Asmalı Konak dizisinin de çekildiği yerdir. 180 yıllık bir tarihi bulunan konak günümüzde bir müze alanı olarak kullanılıyor. Yine de buraya gitmeyi düşünüyorsanız müzenin kapalı olup olmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

Avanos – Çavuşin

Avanos hem tarihi hem de Kapadokya’nın içerisinde bulunan bir ilçedir. Çavuşin ise Avanos’a bağlı ve Kapadokya’nın merkezinde bulunan bir mahalledir. Çevresinde birçok peribacası ve kayaçların olduğu bölgeler kesinlikle gezilmesi gereken yerler arasındadır.

Avanos ilçesinin merkezi ise Kızılırmak nehrinin manzarasına ev sahipliği yapar. Buraya giderseniz Kızılırmak Köprüsünü ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda bölge çanak ve çömlek yapımı ile de ünlüdür ve dükkanlara girerek çömlek yapmayı deneyebilirsiniz.

Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi

Hacı Bektaş-ı Veli, bilindiği üzere bir din adamıdır ve Ahmet Yesevi’den etkilenerek, Alevi mezhebini takip etmiş ve kendi felsefi akımı ile Bektaşilik ile yaşamını sürdürmüştür.

Hacı Bektaş-ı Veli ise Nevşehir’de defnedilmiştir ve türbesi de Hacı Bektaş ilçesinde bulunmaktadır. Hacı Bektaş-ı Veli Türbesi günün her saatinde açıktır. Aynı zamanda Alevi mezhebini takip edenler burada haç ibadetini yerine getirebiliyorlar.

Nevşehir Yemekleri Neler? Nevşehir’de Ne Yenir?

  • Testi Kebabı
  • Tandırda Kuru Fasulye
  • Nevşehir Tava
  • Ayva Dolması
  • Kuru Kayısı Yağlaması

Nevşehir oldukça zengin bir mutfağa sahiptir. Özellikle çömlekte yapılan yemekleri ve meyvelerden yapılan birçok çeşit tatlı hazırlanır. İçeriğimizde en popüler olan ve turistik yiyecekleri sıraladık. Eğer bölge gastronomisini kapsamlı bir şekilde incelemek isterseniz “Gastro Nevşehir” web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Testi Kebabı

Testi Kebabı Nevşehir’e özgü en ünlü yemektir. Avanos Çömleğinin içerisine et ve soğan sarımsak, sivri biber, domates konularak hazırlanır.

Testi Kebabını özel kılan bir detay ise sunumudur. Kebab hazırlandıktan sonra testi ile servis edilir ve yemeğe ulaşmak için öncesinde testi kırılarak açılır.

Tandırda Kuru Fasulye

Nevşehir’in leziz lezzetleri arasında yer alan tandırda kuru fasulye kuzu etinin fasulye ile birleştiği bir güveç yemeğidir. Toprak güveçte pişirilerek hazırlanır.

Nevşehir Tava

Nevşehir Tava, çömlek veya alüminyum tava ile pişirilen ve pişirildiği gibi servis edilen bir güveç yemeğidir. İçerisinde kuzu eti ve sebzeler konularak pişirilir.

Ayva Dolması

Ayva Dolması, Ayva ile hazırlanan bir kıymalı dolma yemeğidir. Ayvanın üzeri kesilir ve içerisinde karanfil, dolmalık fıstık, kuş üzümü bulunan kıymalı pilav harcı konulur.

Kuru Kayısı Yağlaması

Kuru Kayısı Yağlaması, kayısıların pekmez ile pişirilmesi ile hazırlanır. Kayısılar pekmez eşliğinde piştikten sonra üzerlerine isteğe göre kaymak konulur ve ceviz serpiştirilir.

Nevşehir En İyi Restoranlar Listesi

  • Tavacı Mustafa Restaurant
  • Sedef Restaurant
  • Beydilli Kebap
  • Sofra Restaurant
  • Kapadokya Lezzet Sofrası
  • Derinkuyu Doyum Restaurant

Tavacı Mustafa Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,2 / 5,0 (1.888)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (83)
  • Fiyatlandırma: Nevşehir Ortalamasında

Tavacı Mustafa, Nevşehir’in merkezinde ve oto sanayinin içerisinde bulunan bir et restoranıdır. Nevşehir tava başta olmak üzere Nevşehir bölgesine özgü yemekleri burada tadabilirsiniz.

Sedef Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (4.861)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (4,236)
  • Fiyatlandırma: Nevşehir Ortalamasında

Sedef Restaurant, Göreme’de bulunan en meşhur restoranlardan birisidir. Burada birçok et yemeği yiyebilir ve Nevşehir’e özgü olan hemen her kebap ve tava yiyeceğini deneyebilirsiniz.

Beydilli Kebap

  • Google İşletme Puanı: 4,8 / 5,0 (1.291)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (71)
  • Fiyatlandırma: Nevşehir Ortalamasında

Göreme’de bulunan Beydili Kebap, ızgara ve mangal yemeklerinin yapıldığı bir restorandır. Gezerken keyifli bir yemek için buraya uğrayabilirsiniz. Aynı zamanda testi kebabı gibi bölgeye özgü yemekleri de burada bulabilirsiniz.

Sofra Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,8 / 5,0 (1.220)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (681)
  • Fiyatlandırma: Nevşehir Ortalamasında

Sofra Restaurant, Ürgüp’te bulunan yerel bir restorandır ve Ürgüp’te yöresel yemekleri tadabileceğiniz adreslerin başında gelir.

Kapadokya Lezzet Sofrası

  • Google İşletme Puanı: 4,7 / 5,0 (5.544)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (1.547)
  • Fiyatlandırma: Nevşehir Ortalamasında

Avanos’ta bulunan Lezzet Sofrası sadece Avanos’un değil, Kapadokya bölgesindeki en meşhur restoranlardan birisidir. Çanak ve çömleği ile meşhur Avanos’ta bulunan restoran başta testi kebabı ve Nevşehir’e özgü yiyecekleri yiyebileceğiniz en iyi restoranlardan birisidir.

Derinkuyu Doyum Restaurant

  • Google İşletme Puanı: 4,9 / 5,0 (1.437)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (28)
  • Fiyatlandırma: Nevşehir Ortalamasının Altında

Meşhur yeraltı şehrine ev sahipliği yapan Derinkuyu’da bulunan bir restorandır. Eğer Derinkuyu’yu ziyaret ettiğiniz esnada yemek yemek isterseniz burayı tercih edebilirsiniz.

Nevşehir (Kapadokya) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Nevşehir nerededir? Nevşehir’e ne zaman gidilmeli? Nevşehir’de nerede kalınır, kaç gün kalınmalı ve şehir içi ulaşım nasıl?

Nevşehir Nerededir?

Nevşehir, İç Anadolu Bölgesi’nde bulunuyor.

Nevşehir’e Nasıl Gidilir?

Nevşehir’e demir yolu, kara yolu ve hava yolu ile ulaşım sağlanabilir.

Nevşehir’e Ne Zaman Gidilir?

Nevşehir karasal iklimin görüldüğü bir ildir. Kış ayları soğuk ve karlı, yaz ayları ise kurak ve  ılıman geçmektedir. Bu sebeple bahar ve yaz aylarını tercih edebilirsiniz. Yine de Kapadokya’yı karlı bir manzara eşliğinde seyretmek istiyorsanız kışın da gidebilirsiniz.

Nevşehir’de Kaç Gün Kalınmalı?

Nevşehir’in merkezinde turistik bir alan bulunmasa da isterseniz 1 gün içerisinde turlayabilirsiniz.  Kapadokya çevresine ise en az 2 gün ayırmak gerekiyor.

Eğer gezi amacınız turistik ise ve aracınız varsa Nevşehir’in merkezini araçla hemen turlayıp ardından Kapadokya bölgesine gidebilirsiniz. Böylece hem Kapadokya bölgesine daha çok vakit ayırabilir hem de Nevşehir’i görmüş olursunuz.

Enucuzu.com üzerinden Nevşehir için en ucuz bilet seçeneklerine göz atmak için Nevşehir (Kapadokya) Uçak Bileti ve Nevşehir (Kapadokya) Otobüs Bileti araması yapabilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır