31 Ekim 2008 tarihinde Satoshi Nakamoto tarafından yayımlanan “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı makale ile duyurulan Bitcoin, o zamandan bu yana milyonlarca kişi tarafından benimsenmeyi başardı.

Günümüzde Bitcoin ve ardında yatan teknoloji hakkında neredeyse her detaya hakimiz ancak yıllardır kapalı kapılar ardında yatan önemli bir soru hâlâ belirsizliğini korumaya devam ediyor: Satoshi Nakamoto kimdir?

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Satoshi Nakamoto, Bitcoin teknolojisini geliştiren kişi ya da kişiler tarafından kullanılan takma isimdir.

Yıllar boyunca Satoshi Nakamoto’nun gerçekte kim olduğuna yönelik pek çok iddia ortaya atıldı ve hatta bazı kişiler kendisini Nakamoto olarak ilan etti.

Öte taraftan bu iddiaların hiçbiri, kesin kanıtlar sunmayı başaramadı.

Satoshi Nakamoto Kimdir?

Satoshi Nakamoto tarafından kullanılan P2P Foundation profilinde Nakamoto, kendisini 1975 doğumlu Japon uyruklu erkek bir birey olarak tanımlıyor.

Ancak bu bilgilerin doğruluğuna yönelik çeşitli karşı tezler bulunuyor:

Öncelikle Nakamoto tarafından yazılan teknik makale ve diğer tüm içerikler çok iyi derecede İngilizce kullanılarak oluşturulmuş durumda.

Ayrıca çevrim içi olduğu saatlerin dağılımı göz önüne alındığında, Japonya’da yaşayan birisi için alışılmışın dışında bir uyku düzenine sahip olduğu görülüyor.

Bitcoin Forum üyesi olan Stefan Thomas, Nakamoto tarafından yayımlanan yüzlerce gönderinin zaman dilimlerini analiz etti. Bu analiz doğrultusunda Nakamoto, Japonya’nın yerel saati ile 14:00 ila 20:00 saatleri arasında hiçbir şey yayınlamıyordu.

Dolayısı ile Satoshi Nakamoto tarafından kullanılan bilgilerin kurgu olması hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.

Satoshi Nakamoto Hakkında Bilinenler

Satoshi Nakamoto ilk olarak “Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi” başlıklı bir teknik makale ile ortaya çıktı.

Bu teknik makalede Bitcoin, çevrim içi ödemelerin herhangi bir finansal kuruma bağlı kalmadan bir taraftan diğerine gönderilmesine izin veren, tamamen eşler arası elektronik nakit sistemi olarak tanımlandı.

Satoshi daha sonrasında Bitcoin Talk (Bitcoin Forum) platformunu kurdu ve Satoshi kullanıcı adı ile ilk mesajını yayınladı. Ayrıca bitcoin.org alan adını alarak bir internet sitesi kurdu ve Bitcoin teknolojisi üzerinde çalışmaya devam etti.

Takvimler 03 Ocak 2009 tarihini gösterdiğinde ilk Bitcoin bloğu çıkarıldı.

2010 yılı boyunca Nakamoto, Bitcoin protokolünü değiştirmek için başka geliştiricilerle iş birlikleri yaptı. Bu süreçte Bitcoin topluluğuna sıkı bir şekilde dahil oldu ve topluluktaki üyelerle sık sık yazıştı.

Satoshi, 23 Nisan 2011 tarihinde topluluktaki son mesajını paylaştı.

Bitcoin Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Satoshi Nakamoto’nun Serveti Ne Kadar?

2013 yılında yayımlanan ayrıntılı bir analize göre Satoshi Nakamoto yaklaşık olarak 1.148.000 Bitcoin’e sahip.

Bitcoin, 10 Kasım 2021 tarihinde tüm zamanların en yüksek değeri olan $68.789 seviyesine ulaşmayı başarmıştı ve 1.148.000 BTC üzerinden bir hesaplama yaptığımızda, Nakamoto bir zamanlar $78.969.772.000 değerinde bir servete sahipti diyebiliriz. Bu da onu, dünyanın en zengin ilk yirmi insanı arasında konumlandırmak için yeterli bir servet.

1.148.000 Bitcoin’in tam olarak şu anda ne kadar ettiğini öğrenmek isterseniz Enucuzu.com üzerinden En Ucuz Kripto Para sayfasını ziyaret ederek güncel BTC / USDT değerine ulaşabilir ve sonuca ulaşabilirsiniz.

Satoshi Nakamoto ile ilgili ilginç ayrıntılardan birisi de, bugüne dek 1 BTC bile harcamamış olmasıdır.

Hal Finney, Satoshi Nakamoto mu?

Hal Finney, Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilen isimlerden birisi. Bu iddiaların ardında ise bazı önemli tezler yer alıyor.

Hal Finney, Satoshi Nakamoto mu?

Satoshi Nakamoto bugüne dek sahip olduğu servetin tek bir kuruşuna dahi dokunmadı ve bu durum, Nakamoto’nun başına bir şey geldiğini düşünen insanlar için Hal Finney düşüncesini güçlendirici bir olaydı.

Hal Finney, 2009 yılında yeni başlayan bir ALS teşhisi aldı ve 2014 yılında vefat edene dek bu hastalıkla savaştı. Peki ama Hal Finney kimdir?

Finney, 1979 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi bölümünden mezun oldu.

Lisans eğitimi sırasında “Most Brains” ödülüne layık görüldü ve henüz lisans birinci sınıfta iken, yüksek lisans öğrencileri için tasarlanan bir teori dersini almaya başladı.

Bu, Satoshi Nakamoto olmanın ilk kriterine uygun şekilde zeki bir insan olduğu anlamına geliyordu.

Finney, 90’lı yılların başında Cypherpunks akımına dahil oldu. Hareket, kendisini mahremiyetin savunucusu olarak ilan ediyordu.

Finney, kripto-anarşist vizyona ulaşan bu yolda bilgi birikimini hareketin hizmetine sundu.

Phil Zimmermann, Cypherpunks akımına dahil olan kişilere PGP fikri ile ilgili e-posta gönderdiğinde, Finney ona yanıt veren isimlerden birisi oldu.

Zimmermann tarafından kurulan Pretty Good Privacy (PGP) projesinin ilk çalışanı olan Hal Finney, PGP protokolünün yeni versiyonuna önemli katkılarda bulundu.

Bu projenin çeşitli yasal sorunlara yol açabileceğinin farkında olan Finney, bu süreçte kimliğini gizli tutabilmek için elinden geleni yaptı.

Finney, 2011 yılında emekli olana dek bu projeye bağlı şekilde çalıştı. Unutmayın ki Satoshi Nakamoto da Bitcoin Forum platformuna 2011 yılında veda etmişti.

Öte taraftan bu iddiaları körükleyen asıl büyük olay, bir gazetecinin önemli bir keşfi ile gündeme gelmişti.

Hal Finney, yaklaşık 36.000 kişilik nüfusa sahip olan Temple City isimli küçük bir ilçede yaşıyordu ve evinden yalnızca birkaç blok uzakta Dorian Prentice Satoshi Nakamoto isimli bir kişinin yaşadığı fark edildi.

Temple City’nin yaklaşık 36.000 kişilik nüfusa sahip küçük bir ilçe olduğu göz önüne alındığında, ihtimaller dengesi önemli ölçüde kafa karıştırıcı hale gelmişti.

Hal Finney, Bitcoin için önemli bir isimdir.

Öyle ki Bitcoin teknolojisinin kodları tamamlandığında ve teste hazır hale geldiğinde, bunu alan ilk kişi Hal Finney oldu.

10 Ocak 2009 tarihinde kodu indirdi ve Bitcoin ağına bağlandı. Satoshi’nin ağına bağlanan ilk bilgisayar, onun bilgisayarıydı.

2 gün sonra Finney, Satoshi’den 10 BTC aldı. Bu, iki bilgisayar arasındaki ilk Bitcoin işlemi olma unvanını elde etti.

Finney’i Satoshi olarak kabul eden kişiler, Finney’in bu mesajları kendi kendine gönderdiğini öne sürüyor.

Böylece basit bir kurgu yaratarak olası risklerde kimliğini gizlemeyi ve sorunları ortadan kaldırmayı başarmış olacak.

Ayrıca Finney, kendisine gönderilen 10 BTC tutarındaki transferi iade etmemişti.

Bu iddianın savunucularına göre Finney ve Satoshi aynı kişiler olduğu için, bu bakiyenin kimde kaldığının önemi yoktu.

Ayrıca Finney, ilk yeniden kullanılabilir Proof-of-Work (PoW) mekanizmasının da geliştiricisi idi. Bitcoin, bu protokole dayanmaktadır.

Finney ile ilgili öne çıkan ayrıntılardan birisi de dijital para fikrine yıllar öncesinde kapılmış olmasıydı. Hatta 1993 yılında CRASH isimli kendi para birimini bile yaratmıştı.

Tüm bu iddialara ek olarak, Hal Finney, Satoshi Nakamoto olduğuna yönelik iddiaları her seferinde reddetti.

Finney, 2014 yılında bir kuruluş tarafından donduruldu. Finney ile ilgili iddialar hala netlik kazanmış değil.

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, Satoshi Nakamoto mu?

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, 2014 yılından bu yana Satoshi Nakamoto olduğu iddia edilen kişilerden birisi.

Newsweek tarafından yapılan çoklu görüşmelerde Dorian ile Satoshi Nakamoto olarak isimlendirilen profil arasında pek çok benzerlik olduğuna dikkat çekildi:

Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, Satoshi Nakamoto mu?

Örneğin Dorian Japon – Amerikan kökenli bir uyruğa sahipti ve Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olduktan sonra gizli savunma projelerinde çalışmıştı.

Esasında doğum adı Satoshi Nakamoto idi ancak 23 yaşında adını Dorian Prentice Satoshi Nakamoto olarak değiştirmişti.

Hatta o zamandan itibaren doğum adını kullanmayı bırakmış ve Dorian S. Nakamoto adını kullanmayı tercih etmişti.

Araştırmayı yürüten gazeteci, Dorian’ın Bitcoin ile “artık ilgilenmediğini” ve “diğer insanlara verdiğini” söylediğini iddia etti.

Dorian daha sonrasında bu alıntıyı reddetti ve soruyu yanlış anladığını öne sürdü: “Bununla hiçbir ilgim yok.

Dorian tüm bu süreç boyunca çeşitli araştırmalara ve soruşturmalara konuk oldu. Öyle ki olay, iç güvenlik servislerine kadar ilerledi.

Yine de bu süreç, Dorian için yalnızca zarardan ibaret değildi.

Teknoloji girişimcisi ve kripto meraklısı Andreas Antonopoulos, Nakamoto’nun süreç boyu yaşadığı zorluklara özür olarak bir bağış kampanyası başlattı ve Dorian’a o sıradaki değeri yaklaşık $20.000 olan 47,5 BTC bağışladı.

Nick Szabo, Satoshi Nakamoto mu?

Nick Szabo bir bilgisayar mühendisi ve eski bir hukuk profesörüdür.

1996 yılında yayımladığı bir makalede akıllı sözleşmeler kavramına öncülük etti ve 1998 yılında BitGold olarak isimlendirilen merkeziyetsiz para birimi üzerinde çalışmaya başladı.

2014 yılında Aston Üniversitesi Adli Dilbilim Merkezi bünyesinde yapılan çalışmada Bitcoin’in teknik makalesi incelendi.

Aston Üniversitesi, dilsel benzerliklere dayanarak Nick Szabo’nun Satoshi Nakamoto olduğu kanısına vardıklarını duyurdu.

Üstelik benzerlikler bununla kısıtlı değildi:

Makale, LaTeX isimli belge düzenleme sistemi ile yazılmıştı ve Szabo da kamuya açık yayınları için LaTeX kullanıyordu.

Elon Musk bir röportaj sırasında Satoshi Nakamoto’nun Nick Szabo olduğuna inandığını dile getirmiştir.

Satoshi Nakamoto Olduğu İddia Edilen Kişiler

  • Hal Finney
  • Dorian Prentice Satoshi Nakamoto
  • Nick Szabo
  • Craig Wright
  • Vili Lehdonvirta
  • Paul Le Roux
  • Gavin Andresen
  • Bram Cohen
  • Dave Kleiman

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır