Uçuş Kuralları, yolcuların daha güvenli ve daha konforlu bir yolculuk geçirmesi için uygulanan ulusal ve uluslararası kuralları kapsamaktadır.

Uçuş Sırasında Uyulması Gereken Kurallar

  • Yolcunun uçuş öncesinde, uçuş sırasında ve uçuş sonrasında havalimanını terk edene dek uçuş ekibi tarafından verilen talimatlara uyması zorunludur.
  • Yolcunun uçak içerisinde sigara ve elektronik sigara da dahil olmak üzere duman çıkartan cihazları ya da mamulleri kullanması yasaktır.
  • Kalkış öncesi yapılan duyurudan İniş sonrası yapılacak duyuruya kadar tüm elektronik cihazlar yalnızca uçuş modunda kullanılmalıdır.
  • Radyo frekansı ile çalışıp bir tür uçuş modu içermeyen (telsiz, uzaktan kumandalı oyuncak, kablosuz mouse, cep radyosu vb.) elektronik ürünlerin uçuş öncesinde, uçuş sırasında veya uçuş sonrasında kullanılması yasaktır.

Yukarıdaki kurallara uyum sağlamayan yolcular Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne raporlanmakta ve idari para cezasına çarptırılmaktadır.

Yolcunun Uçuş Öncesi Reddedilmesine Neden Olan Durumlar

  • Yolcunun kimliğinin kanıtlanamaması.
  • Yolcunun hukuka aykırı yöntemlerle bilet temin etmesi.
  • Yolcunun kalkış veya varış noktası için gerekli ve geçerli seyahat dokümanlarına (kimlik, pasaport, oturum izni, vize vb.) sahip olmaması veya ibraz edememesi.
  • Yolcunun kalkış, varış veya uçuş sırasında üzerinden geçilen ülkenin yasal düzenlemeleri uyarınca reddinin gerekmesi.
  • Yolcunun alkol, madde ya da ilaç kullanımı nedeniyle kendine, diğer yolculara veya mülke zarar verme riskinin oluşması.
  • Yolcunun yaşı, bedensel durumu veya zihinsel durumu nedeniyle kendine, diğer yolculara veya mülke zarar verme riskinin oluşması.
  • Yolcunun hava yolu şirketi tarafından belirlenen kurallara ve görevli personel tarafından verilen talimatlara uyum sağlamaması.
  • Uçuş güvenliğine yönelik diğer nedenler.

Yukarıdaki kurallara uyum sağlamayan yolcular hava yolu şirketi tarafından reddedilerek uçağa alınmayabilir ve bir hukuksuzluk durumunda idari para ya da hapis cezasına çarptırılabilir.

Seyahate Hazırlık

Uçuşunuz öncesinde, sırasında ve sonrasında herhangi bir problem yaşamamak için aşağıdaki uyarıları ve önerileri dikkate almalısınız.

Uçuş Kuralları

Bagaj Hakkı ve Limiti

Seyahatiniz için çantanızı ve valizinizi hazırlamadan önce tercih ettiğiniz hava yolu şirketinin satın almış olduğunuz bilet için uyguladığı bagaj hakkı ve limiti hakkında bilgi edinmelisiniz.

Hakkınız, tercih ettiğiniz hava yolu şirketine, satın aldığınız bilet sınıfına ve uçtuğunuz güzergaha bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Bu nedenle valizinizi hazırlamadan önce bagaj hakkınızı ve limitinizi kontrol edin ve ek bir ücret ödememek için valizinizi bu limit dahilinde hazırlamaya özen gösterin.

Sizin için belirlenen parça ve ağırlık hakkını aşmanız durumunda havalimanında ek ücret ödemeniz gerekeceğini unutmayın.

Kontuarda ek limit hakkı için yapmanız gereken ödeme genellikle daha pahalı olacağı için valizinizin size tanımlanan limitten daha ağır olmasını bekliyorsanız biletleme aşamasında ek bagaj hakkı satın alarak ya da daha üst paketleri seçerek tasarruf edebilirsiniz.

Bagaj İçeriği

Yolculuğunuzu daha güvenli hale getirmek için uygulanan çeşitli uluslararası ve yerel düzenlemeler, uçakta neler taşıyabileceğiniz hakkında kısıtlamalar getirmektedir.

Seyahatiniz öncesinde bu kuralları kontrol ederek çantanızı ve valizinizi bu kurallar ışığında derlemeniz gerekmektedir.

Bu sayede sıvı kısıtlaması benzeri engellere takılmadan seyahat edebilir ve bekleme salonuna geçiş sırasında yanınızdaki eşyaların bir kısmınının çöpe atılmasını önleyebilirsiniz.

Farklı ülkelere yapılan seyahatlerde ortak kuralların haricinde başka ek kısıtlamaların uygulanabileceğini de unutmayın. Seyahatinizden önce bu kuralları kontrol ettiğinizden emin olun.

Ayrıca ülkenizde yasal olarak kabul edilen çeşitli eşyaların ve maddelerin başka ülkelerde yasa dışı olarak kabul edilebileceğini dikkate alın.

Örneğin ülkenizde reçetesiz ve yasal olan bir ilaç başka bir ülkede yasaklı uyuşturucu madde kapsamına girebilir. Bu gibi durumlarda yanınızda getirdiğiniz yasaklı maddeye el konabilir, ülkeye girişiniz reddedilebilir ve hatta cezai yaptırım uygulanabilir.

Resmi Uyarılar

Avrupa ülkeleri de dahil olmak üzere çok sayıda ülkede turistleri veya daha kapsamlı olarak bölgede bulunan halkı hedef alan tehlikeler olabilir.

Yabancı bir ülkeye yapacağınız seyahatlerden önce bakanlık ve elçilik tarafından yayımlanan kılavuzları ve uyarıları dikkate alın.

Bagaj Teslimi

Havalimanında uçak altı bagajı teslimi için iç hat seferlerinde kalkıştan en az 45 dakika, dış hat seferlerinde ise kalkıştan en az 60 dakika önce kiosklarda bulunmalısınız.

Seyahatinizle ilgili herhangi bir gecikme ve sorun yaşamamanız için iç hat seferlerinde uçağın kalkış saatinden en az 2 saat, dış hat seferlerinde ise uçağın kalkış saatinden en az 3 saat önce havalimanında bulunmalısınız.

Yalnızca sırt çantanız ile seyahat ediyorsanız online check-in yaparak kontuara uğramadan bekleme salonuna yönelebilirsiniz.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır