Ülkenin kurumları, bulundukları ülkelerde faaliyet gösterebilmek için kurumlar vergisi ve dolaylı yollardan çeşitli vergilere tabi tutulur.

Yine de şirketler; “Damga Vergisi”, “KDV”, “Gelir Vergisi” “Geçici Gelir Vergisi”, “Kurumlar Vergisi” adlı vergileri ödemekle yükümlüdür. Vergi türleri şirketin türüne göre değişkenlik gösterir. Örneğin şahıs şirketleri gelir vergisi öderken, Anonim ve Limited şirketler kurumlar vergisini öder.

Halihazırda bulunduğu ülke dışında da işletmelerini büyütmek isteyen veya başka ülkelerdeki fırsatları kaçırmak istemeyen iş adamlarının öncelikli ele aldığı konulardan birisi de vergi oranlarıdır.

Ayrıca, çalışanların da ödediği bir gelir vergisi mevcuttur. Başka ülkede çalışmak isteyenler için de gelir vergisi genellikle merak konusu olur.

Bazı ülkeler yatırım alabilmek adına kurumlar vergisini düşük tutuyor. Hatta aralarında kurumlar vergisi almayan ve yatırımcıya vergi dışı teşvikler sunan birçok ülkede bulunuyor. İçeriğimizde ise yatırımcılara ve şirket kuranlara çeşitli vergi avantajları sağlayan ülkeleri listeledik.

Vergisi Düşük Olan Ülkeler

Vergisi Düşük Popüler Ülkeler

  • Birleşik Arap Emirlikleri
  • Andorra
  • Katar
  • İrlanda
  • Macaristan
  • Makedonya

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri lüks restoranlar, arabalar ve yüksek gökdelenler ile biliniyor. Özellikle Dubai ve Abu Dabi’deki şatafatlı yaşantıyı sosyal medyada görmemek mümkün değil.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurumlar vergisi %9 oranındadır. Vergi oranı ülkede şirket kurmak için cazip sebeplerden birisi olsa da ülkenin aşırı lüks ve maliyetli olduğunu da hesaba katmak gerekebilir.

Andorra

Andorra, çok bilinmese de Fransa ve İspanya’nın arasında bulunan bir Avrupa ülkesidir. Konumu ve yüzölçümü sebebiyle diğer Avrupa ülkeleri kadar popüler olmasa da ülke tam bir vergi cennetidir.

Kurumlar vergisi %10’dur ve ülkedeki finansal işlemlerden kesilen vergi de oldukça düşüktür. Ülkeyi turistler için cazip kılan önemli bir detay ise alışveriş vergisi olmamasıdır.

Katar

Katar, Basra Körfezi’ndeki küçük bir ülke olmasına karşın kişi başı gelirin en yüksek olduğu ve işsizlik oranının en düşük olduğu ülkelerden birisidir.

Ülkede kurumlar vergisi %10’dur. Petrol ve doğalgaz gibi sektörlere ait şirketlerde ise minimum %35 oranında vergi alınıyor.

İrlanda

İrlanda; Google, Microsoft, Twitter gibi birçok şirketin ofisinin bulunduğu bir ülkedir. %12.5’lik vergi oranı ile dünyada ve Avrupa’da en düşük vergi politikası uygulayan ülkeler arasında bulunmaktadır.

Macaristan

Orta Avrupa ülkesi olan Macaristan vergi konusunda Avrupa’nın en avantajlı ülkeleri arasında bulunuyor çünkü kurumlar vergisi sadece %9’dur.

Macaristan’da kurumlar vergisi dışında da temettü ve faiz gibi ticari işlemlerden stopaj vergisi alınmamaktadır.

Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya, 2008 yılından beri kurumlar vergisi oranını %10’da tutuyor ve böylece işletmelerin açılabilmesi için ülkesini cazip kılıyor. Kişisel gelir vergileri de%10 ile %18 aralığındadır. Genel olarak Orta Avrupa ve Balkan ülkeleri düşük vergi politikaları uyguluyor.

Vergilerin 15’in Altında Olduğu Ülkeler Listesi

Arnavutluk Andorra Barbados Bosna-Hersek Bulgaristan
Gürcistan Kuveyt Gibraltar Guernsey Irak
Macaristan İrlanda Kosova Liechtenstein Makao (Çin)
Litvanya Mauritius Moldova Karadağ Kuzey Makedonya
Umman Paraguay Katar Sırbistan Birleşik Arap Emirlikleri
Maldivler Tunus Özbekistan

(Kaynak: Deloitte, PWC – 2023 verileri kullanılmıştır)

Kurumlar Vergisi Almayan Ülkeler

  • Bahreyn Bahrain
  • Bahamalar (Bahamas)
  • Cayman Adaları (Caymen Islands)
  • Man Adası (Isle of Man)
  • Nijerya (Nigeria)

Bahreyn

Bahreyn, Arap Yarımadası’nın batısında bulunan küçük bir ada ülkesidir ve Basra Körfezi’nin içerisindedir.

Bahreyn’in öncelikli gelir kaynağı petroldür çünkü Basra Körfezi’nden petrol çıkarılıyor. Ülke petrol dışındaki sektörleri desteklemek için petrol şirketleri dışındaki şirketlerden gelir vergisi veya kurumlar vergisi almıyor. Petrol şirketleri ise yıllık gelirinin %46’sını vergi olarak ödemek zorunda.

Bahamalar

Küçük kasabaları ve birbirinden berrak plajları ile dünyanın en popüler tatil yerlerinden birisi olan Bahamalar, vergi avantajları ile de oldukça popülerdir. Ülkenin gelirindeki en önemli kalemlerin başında turizm bulunuyor.

Cayman Adaları

Turistik bir ülke olmasına karşın Bahamalar kadar ünlü değildir fakat Caymen Adaları da bahamalar gibi berrak sulara ve güzel kumsallara sahip. Cayman Adaları’nda kurumlar vergisi haricinde stopaj ve gelir vergisi de alınmamaktadır.

Man Adası

Man Adası, İngiltere’nin batısında İrlanda’nın ise doğusunda bulunan ve her iki ülkenin de ortasında bulunan bir ada devleti.

Man Adası’ndaki şirketler kurumlar vergisinden muaftır.

Vergilerin Olmadığı Ülkeler Listesi

Anguilla Bahamalar Bahreyn Bermuda
Man Adası Manş Adaları Britanya Virjin Adaları Cayman Adaları

(Kaynak: Deloitte, PWC -2023 verileri kullanılmıştır)

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır