Bir zamanlar oldukça pahalı ve lüks bir ulaşım türü olarak kabul edilen hava yolu ulaşımı, günümüzde düşük maliyetli seyahat modellerinin ortaya çıkması ve daha çok kişinin hava yolu ulaşımını benimsemesi sayesinde diğer ulaşım türleri ile rekabet etmeye başladı.

Başta ortalama alım gücündeki artış, yakıt maliyetlerindeki düşüş ve sürdürülebilir operasyonlar olmak üzere pek çok faktörün bir araya gelmesi sonucunda hava yolu taşımacılığı da son elli yılda oransal ve istatistiksel olarak önemli ölçüde daha erişilebilir hale geldi.

Öyle ki nispeten yakın sayılan bazı destinasyonlarda dâhi uçakla seyahat etmek zaman zaman otobüs ya da tren ile seyahat etmekten daha ucuza mal olabiliyor. Peki hava yolu ulaşım maliyetleri yıldan yıla nasıl değişti?

Hangi şehre gitmek isterseniz isteyin en ucuz uçak bileti ve en ucuz otobüs bileti her zaman Enucuzu.com’da. Siz de Enucuzu.com üzerinden farklı hava yolu şirketlerini ya da otobüs firmalarını karşılaştırabilir, en ucuz bileti satın alabilirsiniz.

Yıllara Göre Hava Yolu Ulaşım Maliyetleri

1950 ila 2019 yılları arasındaki süreci kapsayan veri setine göre hava yolu taşımacılığında kilometre başına ton taşıma maliyeti bazı kısa süreli artış eğilimleri göz ardı edildiğinde onlarca yıldır düzenli bir şekilde düşmektedir.

Yıllara Göre Hava Yolu Ulaşım Maliyetleri

1950’li yılların ilk günlerinde $7’ın üzerinde olan ortalama maliyetler 60’larda $5’a, 70’lerde $2,5’a ve 80’lerde $2’ın altına kadar düşmüştür.

2000’li yılların başında ortalama maliyet yaklaşık $1 sınırında seyretmeye başladı ve düşüş eğilimi hala sürmeye devam ediyor.

Üstelik bu eğilimin 1973 tarihli Petrol Krizi, 1978 tarihli ABD Havayolu Serbestleştirme Kanunu, 1987 tarihli Avrupa Birliği düzenlemeleri ve 2008 Ekonomik Krizi sırasında da oransal olarak bazı ufak yükselişlerin ötesinde sürmeye devam ettiği görülmektedir.

Hava Yolu Taşımacılığı Sektöründe Ortalama Maliyeti Etkileyen Faktörler

Hava yolu taşımacılığı, askeri havacılıkta kullanılan çeşitli teknolojilerin sivil havacılık endüstrisine aktarılması ile birlikte II. Dünya Savaşı’ndan bu yana düzenli bir gelişme eğrisi çizmektedir.

Jet motorlu uçakların üretilmesi bu alandaki en önemli atılımlardan biridir çünkü uçakların daha etkin ve daha verimli kullanımına yol açmıştır.

1978 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde ve 1987 yılında Avrupa Birliği’nde yapılan düzenlemeler de hava yolları arasındaki rekabeti artırarak ortalama fiyatlarda düşüşe katkıda bulunmuştur.

Uçak teknolojisinde kullanıma sunulan diğer yenilikler de bir bütün olarak yakıt verimliliğine katkıda bulunarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olmuştur.

Ayrıca düşük maliyetli hava yolu şirketlerinin ortaya çıkması da uçak yolculuklarını her zamankinden daha ucuz hale getirmiştir.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır