Yorucu bir uçak yolculuğunu mümkün olduğu kadar konforlu bir hale getirmek için doğru koltuk numarasını tercih etmeniz gerekir ancak herkes için doğru olan evrensel bir koltuk numarasından söz etmek mümkün değildir.

Sizin için ideal olan koltuk numarası yolculuktan neler beklediğinize, hangi uçakla seyahat ettiğinize ve yolculuk sırasında ne yapacağınızla ilgilidir. Peki uçakta en iyi koltuk nasıl seçilir?

Enucuzu.com üzerinden dilediğiniz rota için en ucuz uçak bileti seçeneklerini karşılaştırabilir, ucuza ve indirimli seyahatin tadını çıkarabilirsiniz.

Sarsıntı

Uçağın kanat bölgesinde oturmak türbülanstan ve diğer olası sarsıntılardan daha az etkilenmenizi sağlar çünkü bu bölgedeki koltuklar ağırlık merkezine daha yakındır. Bu tür sarsıntıların en yoğun hissedildikleri bölgeler ise en arka sıralardır.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?

Uçuş sırasında sarsıntılara ve sallanmalara karşı fobiniz varsa tercihinizi kanat bölgesine yakın olan koltuklardan yana kullanabilirsiniz.

Bu koltukların sarsıntıları tamamen ortadan kaldırmayacaklarını ancak diğer yolculardan daha az hissetmenize yardımcı olacaklarını unutmayın.

Gürültü

Uçuş sırasında gürültülü durumlara neden olabilecek pek çok faktör vardır ve bu faktörlerin tamamından kaçınmak mümkün olmasa da bazı koltuklar diğerlerinden daha iyi durumda olacaktır.

Uçağın ön sırasındaki koltuklar motorun konumuna bağlı olarak orta ve arka sıradaki koltuklardan biraz daha sessiz olma eğilimindedir.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?

Çoğu ticari uçakta motorlar kanat altındadır ancak bazılarında kuyruk kısmına yakın olabilir. Koltuk seçimi yapmadan önce seyahat edeceğiniz uçak modelini önceden araştırmanızı öneririz.

Ayrıca mutfak ve tuvalet civarındaki koltuklar insan akışının daha fazla olması bakımından daha gürültülü olma eğilimindedir.

Diz Mesafesi

Koltukların diz mesafesi ile ilgili belirli bir standart bulunmadığından her hava yolu şirketinin belirlemiş olduğu diz mesafesi birbirinden farklıdır.

Charter olarak da bilinen daha uygun maliyetli hava yolu şirketleri daha fazla sayıda yolcu barındırıp yolcu başına maliyeti düşürmek için koltuklarda genellikle daha kısa diz mesafesi sunma eğilimindedir.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?
İlk Sıradaki ve Acil Çıkış Kapısının Sırasındaki Koltuklar Daha Uzun Diz Mesafesine Sahiptir

Uçaklarda ekstra diz mesafesine sahip koltuklardan birini seçmek isterseniz genellikle ek bir ücret ödemeniz gerekecektir ancak bununla ilgili bir sorununuz yoksa en uzun diz mesafesi çoğu zaman acil çıkış kapısı ve ilk sıradaki koltuklarda olacaktır.

Rahatlık

Uçaklarda standart bir koltuk dizilimi olmasa da ekonomi sınıfı çoğu zaman her biri 3 ya da 4 koltuktan oluşan 2 ya da 3 sıradan oluşur.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?
Örnek bir 3 sıralı koltuk dizilimi. 2 sıra 3’er, 1 sıra 4’er koltuktan oluşmaktadır.

Çoğu durumda konforlu bir yolculuk için ortadaki koltuklar yerine pencere kenarı ya da koridor kenarı koltukları seçmelisiniz çünkü pencere kenarı koltuklar diğer yolculardan izole kalmanızı sağlarken koridor kenarı koltuklar hem ayağınızı koridora uzatarak dar diz mesafesini egale etmenize yardımcı olur hem de ayağa kalkmak isterseniz diğer yolcuları rahatsız etmeniz gerekmez.

Yolculuğunuzu uyuyarak geçirecekseniz cam kenarı koltuklardan birini tercih ederek yaslanabileceğiniz bir alana sahip olabilirsiniz. Ayrıca diğer yolcular ayağa kalkmak isterlerse sizi rahatsız etmek zorunda kalmayacak ve uykunuz bölünmeyecektir.

Elbette ön sıradaki koltuklara girişler ve çıkışlar daha kolay olacakken arka sıradaki koltuklara doğru gittikçe girişlerin ve çıkışların daha uzun zaman alabileceği de gözden kaçırılmamalıdır.

Güvenlik

En Güvenli Ulaşım Aracı Hangisi? isimli makalemiz üzerinden de göz atabileceğiniz üzere ticari uçaklar açık ara en güvenli ulaşım aracıdır ancak hala en güvenli koltuğun hangisi olduğunu merak ediyor olabilirsiniz.

Bir koltuğun diğerinden daha güvenli olup olmadığı genellikle somut olaya bağlı olsa da Nevada Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmalara göre bir ticari uçaktaki en güvenli koltuklar orta sıra ile arka sıra arasında kalan koltuklardır.

Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir?

Bir sonraki uçuşunuzda içinizin daha rahat olmasını isterseniz orta sıranın arkasında kalan koltukları tercih etmek isteyebilirsiniz.

Sonuç

Uçak seyahatinizden önce koltuk seçerken dikkate almanız gereken birden fazla faktör bulunuyor ve her birinin kendi içinde çeşitli avantajları ve dezavantajları bulunuyor.

Ön sıradaki koltuklar hem hızlı girişlere ve çıkışlara imkan sağlar hem de daha az gürültülüdür. Orta sıradaki koltuklar sarsıntıları daha az hisseder ancak daha gürültülüdür. Arka sıradaki koltuklar daha güvenli olabilir ancak girişler ve çıkışlar zordur ve sarsıntıları daha fazla hisseder.

Bu seçeneklerin tümü farklı koşullara bağlı olarak diğerlerinden daha iyi olabildiğinden nihai karar size ve seyahatinizin ayrıntılarına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır