Yeni bir yerler keşfetmenin heyecanını küçük dostunuzla paylaşmak isterseniz birlikte yeni yolculuklara yelken açabilirsiniz.

Günümüzde hemen her hava yolu şirketi yolcuların evcil hayvanları ile birlikte seyahat etmesine olanak tanıyor ancak bu deneyim sizin için bir ilk olacaksa dikkate almanız gereken bazı önemli kurallar ve limitler var.

Peki uçakta evcil hayvan taşıma kuralları neler ve seyahatinizin herhangi bir aşamasında tam olarak nelere dikkat etmelisiniz?

Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Kuralları Neler?

Yolcular yalnızca belirli köpek, kedi ve kuş türleri ile seyahat edebilirler.

Bu listenin dışında kalan diğer tüm türlerin (balık, kaplumbağa, tavşan vb.) kabinde ya da uçağın kargo bölümünde taşınması yasaktır.

Bazı hatlarda kuş taşınmasına da izin verilmemektedir. Kuş ile seyahat etmek isteyen yolcuların biletleme işleminden önce seyahat etmek istedikleri destinasyon bazında hava yolu şirketinden bilgi edinmesi önerilir.

Yolcu ile birlikte seyahat edecek evcil hayvan en az üç aylık, sağlıklı, aşılı ve çipli olmalıdır. Yolcuların aşı karnesi sunması gerekmektedir. Kuduz aşısı en az 30 en fazla 365 gün önce yaptırılmış olmalıdır. Hamile evcil hayvanlar uçuşlara kabul edilmez.

Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Kuralları Neler?

Türkiye’den yurt dışına seyahat edecek yolcuların T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen talimat gereğince evcil hayvanları için “Veteriner Sağlık Sertifikası” alması gerekmektedir.

Türkiye’den yurt dışına yapılacak olan seyahatlerde Sivas kangalı, Ankara kedisi ve Van kedisi benzeri Türkiye’ye özgü ve koruma altına alınmış evcil hayvanların taşınması için T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay alınması gerekmektedir.

American Pit Bull, Pit Bull Terrier, Rottweiler, Doberman ve American Bulldog benzeri tehlike arz eden köpek türlerinin kabinde ya da uçağın kargo bölümünde taşınması yasaktır.

  • Kabin Kafesi Boyutları (Azami): 32 x 32 x 50 (Pegasus) / 23 x 30 x 40 (THY)
  • Kabin Kafesi Ağırlığı (Azami): 8 kg

Kabindeki kafeste toplam ağırlıkları sekiz kilogramı geçmemek ve aynı kafese sığmak koşulu ile aynı cinsten iki hayvan (iki köpek, iki kedi veya iki kuş) taşınabilir. Kabin, taşımacılık standartlarına uygun olmalıdır.

  • Uçak Kargo Bölümü Kafesi Boyutları (Azami): 75 x 75 x 125
  • Uçak Kargo Bölümü Kafesi Ağırlığı (Azami): 50 kg

4 saatten uzun bekleme ya da 8 saatten uzun uçuş süresi olan yolculuklarda kargo bölümünde seyahat eden hayvanın kafesinde otomatik suluk ve (azaldıkça tamamlanan veya dökülmeyen) mama kabı bulunmalıdır.

Yolcu başına en fazla iki adet hayvan kafesi kabul edilmektedir ancak aynı anda yalnızca bir adet kafes kabinde taşınabilir. Bu durumda kafeslerden biri ya da ikisi uçağın kargo bölümünde seyahat etmelidir.

12 yaş ve altında olup kendi başına seyahat eden yolcuların kabinde ya da uçağın kargo bölümünde evcil hayvan ile seyahat etmesi mümkün değildir.

Uçuş Kuralları listesine göz atarak uçuştan önce, uçuş sırasında ya da uçuştan sonra dikkat etmeniz gereken diğer tüm kuralları kontrol edebilirsiniz.

Uyarılar

Uçuşlarda belirli sayıda evcil hayvan taşıma kontenjanı bulunmaktadır. Yolcuların biletleme işleminden önce seyahat etmek istedikleri destinasyon ve tarih bazında hava yolu şirketinden bilgi edinmesi, müsaitlik olup olmadığını sorgulaması gerekmektedir.

Katar, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Suudi Arabistan benzeri bazı ülkelere girişte hiçbir şekilde canlı hayvan kabul edilmemektedir.

Bazı hava yolu şirketleri belirli destinasyonlarda (İngiltere vb.) çeşitli nedenlerden ötürü evcil hayvan taşıma hizmeti sunmamaktadır. Yolcuların biletleme işleminden önce seyahat etmek istedikleri destinasyon bazında hava yolu şirketinden bilgi edinmesi önerilir.

Ayrıca otobüs seyahatlerinde uygulanan evcil hayvan taşıma kurallarını incelemek isterseniz Otobüste Evcil Hayvan Taşıma Kuralları Neler? isimli rehberimize göz atabilirsiniz.


Bu makalede sözü edilen bazı kurallar ve limitler farklı hava yolu şirketlerinin uygulamakta oldukları farklı politikalara, seyahat etmek istediğiniz dönemin koşullarına ve o sırada uygulanmakta olan mevcut yönetmeliklere bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Lütfen bu kurallar hakkında güncel uygulamaları kontrol etmek için biletleme işleminden önce hava yolu şirketi ile iletişime geçin.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır