Uçakla seyahat etmek çoğu zaman oldukça güvenlidir ancak bazı hava yolu şirketleri çeşitli açılardan diğerlerinden daha güvenilir olabilir. Bu içeriğimizde en güvenli hava yolları listesi ile karşınızdayız.

Daha önceki bir makalemizde En Güvenli Ulaşım Aracı Hangisi? sorusuna yanıt aramış ve Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde yer alan Ulaştırma İstatistikleri Bürosu tarafından yayımlanan verilerden yola çıkarak ticari uçakların açık ara en güvenli ulaşım aracı olduklarını görmüştük.

Öyle ki ticari uçakla 5 saat boyunca yolculuk yapmak otobüs ile 5 saat yolculuk yapmaktan 3,4 kat, otomobil ile 5 saat yolculuk yapmaktan 136 kat, motosiklet ile 5 saat yolculuk yapmaktan 9.285 kat daha güvenlidir.

Hatta bu verinin dayandığı 2010 – 2019 yıllarını kapsayan on yıllık dönem boyunca Amerika Birleşik Devletleri’nde tek bir tam hasarlı uçak kazası dahi yaşanmamıştır.

Bu açıdan tüm ticari uçak yolculuklarının oldukça güvenilir olduklarını bilsek de bazıları hem sahip oldukları deneyim, hem bünyesinde barındırdıkları kadro hem de hizmet verdikleri filonun ne kadar genç olduğuna bağlı olarak diğerlerinden daha güvenilir olarak sınıflandırılabilir. Peki en güvenli hava yolu şirketleri hangileri?

En Güvenli Hava Yolları Listesi

  1. Air New Zealand
  2. Qantas
  3. Virgin Australia
  4. Etihad Airways
  5. Qatar Airways
  6. Emirates
  7. All Nippon Airways
  8. Finnair
  9. Cathay Pacific Airways
  10. Alaska Airlines
  11. SAS
  12. Korean Air
  13. Singapore Airlines
  14. EVA Air
  15. British Airways
  16. Türk Hava Yolları
  17. TAP Air Portugal
  18. Lufthansa/Swiss Group
  19. KLM
  20. Japan Airlines
  21. Hawaiian Airlines
  22. American Airlines
  23. Air France
  24. Air Canada Group
  25. United Airlines.

ICAO ile iş birliği kapsamında hazırlanan araştırmanın sonuçlarına göre en güvenli hava yolu şirketleri sırası ile Air New Zealand, Qantas, Virgin Australia, Etihad Airways, Qatar Airways, Emirates, All Nippon Airways, Finnair, Cathay Pacific Airways, Alaska Airlines, SAS, Korean Air, Singapore Airlines, EVA Air, British Airways, Türk Hava Yolları, TAP Air Portugal, Lufthansa/Swiss Group, KLM, Japan Airlines, Hawaiian Airlines, American Airlines, Air France, Air Canada Group ve United Airlines olarak belirlenmiştir.

Araştırma, 400’e yakın hava yolu şirketinin başta geçmiş güvenlik olayları, (varsa) yakın tarihli ölümcül kazaları, bağımsız denetim raporlarından aldıkları sonuçlar, mevcut filo yaşı, yönetici ekibin deneyimi ve uzman pilot eğitim aşamaları da dahil olmak üzere 11 farklı kriteri göz önünde bulundurarak hazırlanmıştır ve başta kuş çarpması, hava koşullarının değişmesi, türbülans ve yıldırım çarpması olmak üzere hava yolu şirketinin kontrolü dışında gerçekleşen olayları değerlendirmeye dahil etmemiştir.

Air New Zeland listenin ilk sırasında yer alırken onu Qantas, Virgin Australia, Etihad Airways ve Qatar Airways takip etmektedir.

Araştırmada Air New Zeland ile Qantas arasındaki farkın yalnızca 1,5 puan olduğu ancak Air New Zeland’ın daha yeni filo sayesinde bir adım öne geçtiği belirtilmektedir.

Qantas, sipariş verdiği ve önümüzdeki üç sene (2024 – 2027) içinde teslim alacağı A220, A320, A321, A350 ve 787 modelleri ile birlikte takip eden senelerde listenin ilk sırasında konumlanabilir.

Ayrıca araştırmanın notlarında listedeki tüm hava yolu şirketlerinin oldukça küçük puan farklılıklarına sahip oldukları ve rekabet oldukça sıkı olduğundan listenin başlangıçta TOP 20 olarak yapılması planlanırken sonradan TOP 25 olarak güncellendiği vurgulanmaktadır.

Türk Hava Yolları, dört yüze yakın hava yolu şirketi arasından listenin 16. sırasında konumlanarak dünyanın en güvenli 16. hava yolu şirketi olarak sıralanmıştır.

Geçtiğimiz on yıl içinde ticari hava yolu taşımacılığı kapsamında ölümlü bir kazaya karışmayan Türk Hava Yolları, denetim raporlarından edinmiş olduğu geçer notlar ve kapsamlı eğitim aşamaları da dikkate alınarak TOP 25 içinde sıralanmaya hak kazanmıştır.

  • 1.: Air New Zealand
  • 2.: Qantas
  • 3.: Virgin Australia
  • 4.: Etihad Airways
  • 5.: Qatar Airways
  • 6 – 10: Emirates, All Nippon Airways, Finnair, Cathay Pacific Airways, Alaska Airlines
  • 11 – 20: SAS, Korean Air, Singapore Airlines, EVA Air, British Airways, Türk Hava Yolları, TAP Air Portugal, Lufthansa/Swiss Group, KLM, Japan Airlines
  • 21 – 25: Hawaiian Airlines, American Airlines, Air France, Air Canada Group, United Airlines

Türk Hava Yolları’nı sırası ile TAP Air Portugal, Lufthansa/Swiss Group, KLM, Japan Airlines, Hawaiian Airlines, dünyanın en çok uçağına sahip olan ve en çok destinasyonuna uçan American Airlines, Air France, Air Canada Group ve United Airlines takip etmektedir.

Araştırmada charter olarak da bilinen daha uygun maliyetli hava yolu şirketleri arasında ayrı bir sıralama daha yapılmış ve bu kategorinin en güvenlileri sırası ile Jetstar, EasyJet, Ryanair, Wizz Air, Norwegian, Frontier, Vueling, Vietjet, Southwest, Volaris, Flydubai, AirAsia Group, Cebu Pacific, Sun Country, Spirit, Westjet, JetBlue, Air Arabia, Indigo ve Eurowings olarak belirlenmiştir.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır