Amsterdam bilindiği üzere özgürlükler ve günahlar şehri olarak anılıyor. Bu unvanları da sonuna kadar hak ediyor. Her ne kadar günahlar şehri olsa da kendine özgü yapıları, kanalları, kültürüyle eşsiz bir yer.

Özellikle, şehirdeki su kanalları ve kanalların yanında bulunan binalar kesinlikle dünyanın başka hiçbir yerinde göremeyeceğiniz türden. Amsterdam, Hollanda’nın başkenti olmasının yanında bütün ülkedeki ögelerin birleştiği bir merkez ve bir nevi bütün Hollanda’nın özeti.

Bisiklet denildiğinde akla ilk gelen şehir çünkü bisiklet en çok kullanılan taşıt ve 7’den 70’e herkes bisiklet kullanıyor. Şehrin her yerinde bisiklet sürenlere rastlayabileceğiniz gibi şehrin içerisinde park edilmiş rengarenk ve süslenmiş bisikletlere de rastlayabilirsiniz.

Şehirde birçok coffeeshop’a rastlayabilirsiniz. Amsterdam’daki coffeeshop’lar, dünyanın diğer bölgelerinden farklı olarak içerisinde bitkisel uyuşturucuların satıldığı yerlerdir çünkü Hollanda’da coffeeshoplar’da bazı bitkisel ürünlerin satışı yasaldır. Coffeeshop’lar kahve içilen dükkanları kapsamıyor.

Hollanda’da uyuşturucu satışı serbest olduğu için uyuşturucu ve konuya yönelik “smartshop” adı verilen dükkanlar da bulunuyor.

Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

  • Meydanlar ve Bölgeler
    • Dam Meydanı
    • Amsterdam Kanalları
    • Red Lights District
    • Rembrandtplein
    • Begijnhof
    • Kalverstraat
    • Waterlooplein
    • IJ-Hallen Bit Pazarı
    • Leidseplein
  • Yapılar
    • Amsterdam Kraliyet Sarayı (The Royal Palace)
    • Rijksmuseum (Devlet Müzesi)
    • Van Gogh Museum
    • Madame Tussauds Müzesi
    • Anne Frank Evi Müzesi
    • Heineken Experience
    • Oude Kerk (Eski Kilise)
    • Bloemenmarkt (Çiçek Pazarı)
    • Rembrandt Evi Müzesi
    • Nieuwe Kerk
    • Amsterdam Centraal İstasyonu
    • Tony’s Chocolonely Superstore
  • Parklar
    • Vondelpark

Dam Meydanı - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Dam Meydanı

Dam meydanı, için Amsterdam’ın kalbi demek yanlış olmaz. Burayı özel kılan, Kraliyet Sarayı’nın da bu meydanda bulunması ve meydanın bağlandığı bütün caddeler, Amsterdam’ın en işlek bölgeleridir.

Meydandan tren istasyonuna kadar uzanan Damrak caddesi de şehrin ana caddeleri arasındadır.

Meydanın ortasında bulunan Ulusal Anıt şehrin önemli sembollerinden olup, 2. Dünya savaşında ölenleri anmak için dikilmiş. Ayrıca, şehrin önemli müzelerinden olan Madame Tussauds Bal Mumu Müzesi bulunuyor.

Amsterdam Kanalları ve Kanal Köprüleri - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Amsterdam Kanalları ve Kanal Köprüleri

Amsterdam denildiğinde akla gelen ilk detay şehrin su kanalları ile kaplı olması. Hatta şehir kanalların arasında kalan adacıklardan meydana geliyor. Toplamda 90 tane adacıktan oluşan bu şehri birbirine bağlayan yaklaşık 1500 köprü bulunuyor.

Birbirinden nezih bir şekilde düzenlenmiş kanal yolları ve kanalları birleştiren Amsterdam köprüleri UNESCO Dünya Mirası Listesinde bulunuyor.

Bazı köprüler, rengarenk çiçeklerle ve rengarenk bisikletler ile süslenmiş. Ayrıca, kanallarda ücreti karşılığında tekne turu yapabiliyorsunuz.

  • Google Maps Bağlantısı: Şehrin her yeri kanallardan oluşuyor.

Red Lights Bölgesi (Red Light District) - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Red Lights Bölgesi (Red Light District)

Amsterdam’ın günahlar şehri olmasındaki en büyük paylardan birisi de kuşkusuz Red Light gibi bir caddeye sahip olmasıdır. Burası adı gibi sağlı sollu kırmızı ışıklı binalardan oluşan ve turistlerin sıklıkla gittiği yerlerden birisi.

Yine de fotoğraf çekmeniz yasaktır ve 18 yaşının altındaysanız girmemeniz gerekebilir.

Rembrandtplein

Rembrandtplein, şehrin merkezinde bulunan önemli meydanlardandır. Birçok tarihi binanın ve anıtların bulunduğu bu meydan kesinlikle görülmesi gereken yerlerdendir.

Begijnhof

Begijnhof, şehrin eski bölgeleri arasında yer alıyor. Öyle ki 14. yüzyılda inşa edilmiş evlerin arasında kendinizi bulabilirsiniz. Hatta bölgedeki 34 numaralı ev, şehrin en eski binası olarak biliniyor.

Ayrıca Begijnhof Bölgesi, Dan Meydanı’na yakın bir şekilde konuşlandırılmış.

Kalverstraat - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Kalverstraat

Kalverstraat, Amsterdam’ın işlek caddelerinden biri olmakla beraber, sağlı sollu birçok alışveriş mağazasının bulunduğu bir yer.

Alışveriş düşkünü iseniz; De Negen Straatjes, Magna Plaza, Haarlemmerstraat caddelerine de göz atabilirsiniz.

Waterlooplein

Waterlooplein, Amsterdam’ın meşhur meydanları arasında yer alıyor. Mimarisi ve ferahlatıcı meydan olmasının dışında bölgede kurulan bit pazarı bölgeyi cazip hale getiriyor.

Bit pazarında bisikletler, antika eşyalar, ikinci el kıyafetler ve niceleri satışa çıkarılıyor. Burada şehrin yerlilerin kurduğu bu pazarda Amsterdam’ın yerel ruhunu gözlemleyebilirsiniz.

IJ-Hallen Bit Pazarı

IJ- Hallen Bit Pazarı, değil Amsterdam’ın Avrupa’nın en büyük bit pazarları arasında yer alıyor. Özellikle pazarın çevresini ve bölgenin çevresini saran grafitiler görülmeye değer.

Bit Pazarı Amsterdam’ın merkezine biraz uzak olan Noord bölgesinde yer alıyor fakat vaktiniz varsa ve bit pazarı gezmeyi seviyorsanız görebileceğiniz yerlerden fakat vaktiniz kısıtlıysa buraya öncelik vermemelisiniz.

Leidseplein

Amsterdam’ın en gösterişli binalarının olduğu meydanlar arasındadır. Burada çeşitli mağazalar, restoranlar ve kafeler bulunuyor.

Amsterdam’daki meşhur Vondelpark’a da yakın olan bu meydanda gezinebilirsiniz. Hatta Amsterdam’ın büyük Apple mağazasını gezebilirsiniz.

Amsterdam Kraliyet Sarayı (The Royal Palace) - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Amsterdam Kraliyet Sarayı (The Royal Palace)

Şehrin en görkemli yapılarından olan Amsterdam Kraliyet Sarayı, şehrin göbeğinde bulunuyor. 17. yüzyılda belediye binası olarak açılan görkem bina şu an kraliyet binası olarak kullanılıyor.

Van Gogh Museum

Resme, sanata ve tabi ki Van Gogh eserleri ile ilgilenen keyifle gezebileceği bu müzede sanatçıya ait yaklaşık 500 çizim ve 200 civarında tablo bulunuyor.

Madame Tussauds Müzesi

Madame Tussauds bilindiği üzere Londra temelli bir bal mumu müzesidir ve İstanbul’da dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde bulunuyor.

Amsterdam’daki bal mumu müzesinde de çeşitli ünlülerin bal mumu halinde yapılmış heykelleri bulunuyor.

İstanbul’da da farklı bir versiyonunu görebileceğiniz için sadece müzenin görkemli binasını  dışarıdan da inceleyebilirsiniz.

Rijksmuseum (Devlet Müzesi) - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Rijksmuseum (Devlet Müzesi)

Hollanda bilindiği üzere başta Van Gogh, Vermeer, Rembrandt gibi birçok dünyaca ünlü ressamın hayat hikayesinin başladığı bir ülke.

Rijksmuseum ise Hollanda’nın ulusal müzesi olup, bu özel ressamların tablolarının bulunduğu önemli bir müzedir. İçerisinde kitap severler için de şatafatlı bir kütüphane bulunuyor fakat müze ve kütüphaneye giriş için ödemeniz gereken ücret biraz yüksek olabilir.

İçindeki eserlerin oldukça önemli olmasının yanı sıra şehrin en görkemli binalarında birisine sahiptir.

Ayrıca, müzenin karşısında kocaman bir Amsterdam yazısı vardır. Amsterdam’a giderseniz burada fotoğraf çekmeyi unutmayın!

Anne Frank Evi Müzesi

Anne Frank, Nazi işgali sırasında ailesi ve 6 yahudi ile birlikte işgalden saklanmış biridir. Anne Frank’ın saklandığı ev bugün müze haline getirilmiş. Şimdi ise şehrin turistik alanları arasında yer alıyor.

Albert Cuypmarkt

Adını Hollandalı ressam Albert Cuyp’tan alan Albert Cuypmarkt, merkeze oldukça yakın olan bir yöresel pazar yeridir. Pazar yeri, Albert Cuypstraat adlı caddede bulunuyor.

Burada aradığınız her türlü sebze, meyve, peynir, et ve türevleri ürünleri bulabileceğiniz gibi çeşitli tekstil standlarına ve yemek büfelerine rastlayabilirsiniz.

Hatta sadece Hollanda’ya özgü değil, Hollanda’da bulunan başka milletlerin açtığı büfelerden farklı yemek kültürlerine özgü yemekleri de deneyebilirsiniz.

Heineken Experience - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Heineken Experience

Heineken, dünyaca ünlü Hollanda temelli bir bira markasıdır. Heineken Experience binası da dünyaca ünlü Heineken’in ilk üretim merkezi. Marka dünya çapında ünlenince, fabrika talebi karşılayamaz olmuş ve başka bir yere taşınmış.

Şimdilerde ise bira sevenlerin, bira yapımına ilişkin detayları öğrenebileceği, tadım yapabileceği ve keyifli vakit geçirebileceği müzelerdendir.

Oude Kerk (Eski Kilise)

Eski kilise anlamına gelen Oude Kerk, Amsterdam’ın bilinen en eski kilisesi. 12 yüzyılda gotik mimari ile tasarlanmış bu kilise şehrin en çok ziyaret edilen yerlerinden birisi.

Eskiden beri Red Light bölgesinden gelen kişiler günahlarını burada çıkartırmış. Kilisenin bulunduğu yerde Red Light bölgesine yakın ve kilisenin bulunduğu yerde de Red Light izleri bulunuyor.

Amsterdam Çiçek Pazarı (Bloemenmarkt)

Amsterdam ya da Hollanda’nın en bilindik simgelerinden birisi de lalelerdir. Lale, Hollanda’da ekonomik krize dahi konu olmuş ve ekonomi derslerine konu olmuştur.

Lale, bilindiği üzere Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı’dan Avrupa’ya götürülmüştür ve laleyi en çok benimseyen Avrupa ülkesi de Hollanda olmuştur. Bloemenmarkt pazarında, Hollanda’nın meşhur ve rengarenk lalelerini bulabilirsiniz.

Rembrandt Evi Müzesi

17. yüzyılda yaşamış, Hollandalı ressam Rembrandt’ın uzunca bir süre yaşamış olduğu ev şimdilerde müze haline getirilmiş. Burada, sanatçının eserleri ve yaşam alanı ziyaretçilere sergileniyor.

Nieuwe Kerk - Amsterdam Gezilecek Yerler Listesi

Nieuwe Kerk

Nİeuwe Kerk, Amsterdam’ın 15. yüzyıldan kalma önemli kiliseleri arasında yer alıyor. Zaten Kilise Dam meydanında, kraliyet sarayının hemen yanında bulunuyor. .

İçerisinde de çeşitli resimler, heykeller ve koleksiyonlar bulunan müzeyi dilerseniz ziyaret edebilirsiniz.

Amsterdam Centraal İstasyonu

Centraal İstasyonu, sadece Amsterdam’ın değil ülkenin de en büyük tren istasyonudur. Büyüklüğünün dışında oldukça estetik bir dış mimariye sahiptir.

Ayrıca, istasyonun arkasında bulunan vapur iskelesinin yanında otopark gibi kocaman bir bisikletlerin kilitlendiği bir park bulunuyor.

Tony’s Chocolonely Superstore

Tony’s Chocolonely, Hollanda’nın meşhur çikolata markasıdır. Tony’s Chocolonely Superstore ise Amsterdam’ın göbeğinde yer alan ana mağazaları arasında bulunuyor.

Burada sadece alışveriş yapmakla kalmıyor aynı zamanda çikolata yapımına ilişkin detayları ve markanın hikayesi hakkında bilgiler de alıyorsunuz. İsterseniz kendinize özel çikolatanızı hazırlatabiliyorsunuz. Yine de son zamanlarda popülaritesi arttığı için fiyatları biraz pahalanmış olabilir.

Vondelpark

Vondelpark sadece Amsterdamlıların değil turistlerin de şehrin gürültülü ortamından ayrılmak için gittiği ve dinlendiği devasa bir park alanı.

47 hektarlık bir araziye yayılmış olan bu park alanında ağaçlar, göl manzarası, laleler, estetik yapılar ve niceleri bulunuyor.

Amsterdam Yemekleri Neler? Barselona’da Ne Yenir?

  • Hollanda Peyniri
  • Patat (Patates)
  • Stamppot
  • Hollandse Nieuwe
  • Broodje Haring
  • Erwtensoep
  • Bitterbalen
  • Rijsttafel
  • Oliebol
  • Pompoensoep
  • Stroopwafel
  • Poffertjes
  • Appeltaart
  • Drop
  • Bira
  • Jenever

Hollanda Peyniri - Amsterdam Yemekleri

Hollanda Peyniri

Hollanda dünyaya ürettiği peynirlerle nam salmış ülkeler arasında ve çeşit çeşit birbirinden özel peynirlere sahiptir. Peynir konusunda bu kadar gelişmiş olmasının en büyük sebeplerinden birisi ise dünya çapında en gelişmiş süt üretim sistemlerine sahip olmaları.

Hollanda’da yerelleşmiş peynirler dışında hardallı, pestolu, sarımsaklı ve çeşitli peynirler deneyebilirsiniz.

Hollanda’nın Meşhur Peynirleri

Gouda Edam Leyden Maasdam Boerenkaas Graskaas
Leerdammer Limburger Goat Gouda Delf Nagelkaas Leidse

Patates Kızartması (Patatje Oorlog) - Amsterdam Yemekleri

Patates Kızartması (Patatje Oorlog)

Belçika usulü olarak bilinen soslu, kova patatesler Hollanda’da da oldukça popülerdir. Patates kızartmaları kovalara, sizin belirlediğiniz soslardan konularak servis edilir.

Stamppot

Sebze ve patateslerin püre haline getirilip üstüne Hollanda sosisi konularak yapılıyor ve Hollandalıların sıkla tükettiği yemekler arasında yer alıyor.

Hollanda’da kullanılan sosilerde genellikle domuz eti kullanılıyor.  Hassasiyetiniz varsa yememelisiniz.

Hollandse Nieuwe

Hollandse Nieuwe, Hollanda’ya özgü bir çiğ balık yemeğidir ve bizdeki lakerdaya benzetilebilir.

Ringa balığının içi temizlenir ve tuzda bekletilir. Ringa balığı hazır hale gelindiğinde ise sadece soğan ve ekmekle servis edilir.

Ayrıca, Hollanda’nın yerel halkı genellikle ekmek arası ve pratik yemekler yiyor. Hazır yemekler, sandviç türevi yiyecekler ülkede sıklıkla tüketiliyor.

Broodje Haring - Amsterdam Yemekleri

Broodje Haring

Broodje Haring, Hollanda’ya özgü bir balık sandvicidir. Tıpkı Hollandse Nieuwe gibi çiğ ringa balığı ile yapılıyor.

Tuzda bekletilmiş çiğ ringa balığı, turşu ve soğan ile ekmek arasına konarak yapılıyor. Çiğ balık sevmiyorsanız, bu sandviçi ekstra kurutulmuş veya kızartılmış ringa balığı ile de yiyebilirsiniz.

Erwtensoep

Erwtensoep, Hollanda usulü bezelye çorbasıdır. İçerisine bezelye, kereviz, pırasa gibi sebzelerin yanı sıra domuz pastırması da konulur. Hassasiyetiniz varsa gittiğinizde pastırma konulmamasını isteyebilirsiniz.

Bitterbalen

Bitterbalen, içinde sığır eti ve özel bir sos bulunan dış tarafı ise galeta unu ile kızartılmış top şeklinde sunulan bir atıştırmalıktır.

Genellikle bar ve kafelerde atıştırmalık olarak sunuluyor.

Rijsttafel - Amsterdam Yemekleri

Rijsttafel

Rijsttafel pirinç sofrası anlamına gelen ve pirinçle birlikte birçok yemeğin bir arada sunulduğu geniş bir sofradır.

Rijsttafel aslında bir Endonezya yemeğidir ve Hollanda’nın Endonezya’da sömürge dönemlerinden gelen bir yemek.

Oliebol

Oliebol hem Belçika hem de Hollanda’ya özgü bir çeşit kızartılmış hamurdur. Çoğu zaman kuş üzümü ile yapılır.

Pompoensoep

Hollanda’da özellikle soğuk kışı geçirirken tüketilen Pompoensoep, bir balkabağı çorbasıdır ve balkabağı püre ile yapılıyor.

Stroopwafel

Hollanda denildiğinde akla ilk gelen tatlılardan biri de Stroopwafel’dır. Stroopwafel, iki ince waffle hamurunun arasına karamel konularak yapılıyor.

Hollanda’ya giderseniz sıcak ve taze hali ile denemelisiniz.

Poffertjes

Poffertjes, küçük ve yuvarlak kreplerdir. Kreplere pudra şekeri ve tatlı şuruplar dökülür ve çoğu zaman dondurma eşliğinde eşliğinde servis edilir.

Elmalı Turta (Appeltaart) - Amsterdam Yemekleri

Elmalı Turta (Appeltaart)

Appeltaart, dünyanın birçok yerinde tüketilen elmalı turtalara oldukça benzese de Hollanda’da krema ile servis edilir. Ayrıca içinde bol miktarda elma bulunur.

Drop Şekeri

Drop şekeri, meyan kökü ile yapılan siyah şekerlemelerdir.

Bira

Bira, Avrupa’nın kuzey bölgelerinde ve Hollanda’da sıklıkla tüketiliyor. Öyle ki birçok çeşide ayrılmış standart biraların yanında baharatlı ve çeşitli aromalara sahip biralar da üretiliyor.

Hatta biraya düşkünlüğünüz varsa Amsterdam’a gittiğinizde “De Bierkoning” gibi lokal bira dükkanlarını ziyaret edebilirsiniz.

Jenever

Jenever, Belçika ve Hollanda yörelerine ait bir cin içkisidir. Amsterdam’da çeşitli aromalı hallerini bulabileceğiniz bu içki bölgenin yerlileri tarafından bira ile birlikte de tüketilebilmektedir.

Amsterdam En İyi Restoranlar Listesi

  • Winkel 43
  • Stubbe’s Haring
  • Pesca
  • Rudi’s Original Stroopwafels
  • Manneken Pis Damrak
  • Flemish Fries Snackland

Winkel 43 - Amsterdam Restoranları En İyi

Winkel 43

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (9.343)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (4.387)
  • Fiyatlandırma: Amsterdam Ortalamasında

Winkel 43, elmalı turta (appeltaart) yemeğe gidenlerin ilk uğradığı yer oluyor. Şehir içerisinde en iyi elmalı turtayı yiyebileceğiniz yerler arasında fakat biraz kalabalık olabiliyor.

Stubbe’s Haring

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (1.096)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (216)
  • Fiyatlandırma: Amsterdam Ortalamasının Altında

Stubbe’s Haring, Hollanda’ya özgü ekmek arası çiğ ringa balığını yiyebileceğiniz ucuz, samimi, bir sokak büfesi. Burası sadece büfe olarak hizmet veriyor ve oturma yeri yok. Burada alınan yemekleri bir bankta oturarak Amsterdam manzarası eşliğinde yiyebilirsiniz.

Pesca - Amsterdam Restoranları En İyi

Pesca

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (2.350)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (2.020)
  • Fiyatlandırma: Amsterdam Ortalamasının Üzerinde

Pesca, bölgenin yerlileri tarafından gidilen deniz mahsulleri restoranıdır. Burada birçok çeşit deniz yemeği bulabilir, keyifli bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.

Yine de restoranın kalabalık ve fiyatların biraz yüksek olduğunu söylemek gerek.

Rudi’s Original Stroopwafels

  • Google İşletme Puanı: 4,9 / 5,0 (814)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (366)
  • Fiyatlandırma: Amsterdam Ortalamasının Altında

Burası, Hollanda’nın meşhur karamelli waffle’ı olan stroopwafels’ı sıcak sıcak yiyebileceğiniz bir yer. Bu küçük waffle büfesi, stroopwafels tatlısını satın alabileceğiniz en iyi mekanlar arasında.

Manneken Pis Damrak

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (7.980)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (2.070)
  • Fiyatlandırma: Amsterdam Ortalamasının Altında

Burası, kova patatesi ile nam salmış. Şehrin en popüler patates büfeleri arasında bulunuyor. Amsterdam’a gidenlerin ve patates yemek isteyenlerin genellikle ilk seyir noktalarından biri oluyor.

Flemish Fries Snackland

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (1.435)
  • Fiyatlandırma: Amsterdam Ortalamasının Altında

Ülkede soslu kova patateslerini yiyebileceğiniz en iyi yerler arasında kesinlikle Flemish Fries Snackland bulunuyor.

Amsterdam’a gidenlerin ünlü Hollanda patatesini yiyebileceği bu büfe de tıpkı Manneken gibi şehrin kalbi olan Damrak bölgesinde bulunuyor.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır