Konu ister; tarihi, mimari doku, kültür, estetik yapı olsun ilk akla gelecek şehir Roma’dır. Dünyanın en büyük imparatorluklarından ve en büyük medeniyetlerinden olan Roma uygarlığına ev sahipliği yapıyor.

Öyle ki Katolik Hristiyanlığı’nın ana merkezi olan Vatikan dahi Roma’nın içerisinde yer alan bir ülkedir.

Geçmişten günümüze ulaşan estetik doku, mimarilerin hepsi oldukça özenle korunuyor. Şehir, korunmuş mimari yapıları ile birlikte, antik çağlardan süregelen ruhunu da sonuna kadar koruyor.

Avrupa’da öylesine bir gezi turuna çıkacaksanız ve nereye gideceğinizi bilmiyorsanız, gezmek için Roma’ya öncelik tanıyabilirsiniz çünkü antik çağlarda başlayan Roma medeniyeti Avrupa’nın en kapsamlı tarihine ve kültürüne sahiptir.

Roma’ya giderseniz, dar sokakların arasında kaybolmayı ve her meydanında bulunan güzel çeşmelerin önünde fotoğraf çekmeyi unutmayın!

Belirtmeden olmaz, İtalyan mutfağı dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip. Hatta, hamur işleri ile ön plana çıkan İtalyan mutfağı tam bize uygun.

Roma Hakkında

Ülke İtalya
Bölge Güney Avrupa
Resmi Dil İtalyanca
Para Birimi Euro (EUR)
Vize Gereksinimleri Schengen Vizesi
Şehir Nüfusu 4,333,274
İklim Akdeniz İklimi (Yıllık Ort: 16°C)
Zaman Dilimi UTC + 1 (CET) / UTC + 2 (CEST)
Trafik Akış Yönü Sağ
Telefon Kodu 039
En Yakın Havalimanı Fiumicino – Leonardo da Vinci Havalimanı (38 KM)

Roma Gezilecek Yerler

  • Meydanlar ve Bölgeler
    • Piazza Navona
    • Piazza di Spagna
    • Piazza del Popolo
    • Piazza del Venedia
    • Via del Corso
    • Campo dei Fiori
    • Mercato di Testaccio (Testaccio Pazarı)
    • Trastevere
    • Capitoline Tepesi
    • Palatino Tepesi
    • Vatikan ve Aziz Petrus Meydanı
  • Yapılar
    • İspanyol Merdivenleri
    • Kolezyum (Colosseo)
    • Fontana di Trevi
    • Pantheon
    • Foro Romano
    • Villa Borghese ve Pincio Tepesi
    • Konstantin Takı
    • Castel Sant’ Angelo
    • Santa Maria Maggiore Bazilikası
    • II. Vittorio Emanuele Abidesi
    • Roma Forumu
    • Trajan Forumu
    • II. Vittorio Emanuele Abidesi
    • Largo di Torre Argentina
  • Vatikan
    • Aziz Petrus Bazilikası
    • Vatikan Müzeleri
  • Parklar
    • Villa Borghese

Piazza Navona (Navona Meydanı) - Roma Gezilecek Yerler Listesi

Piazza Navona (Navona Meydanı)

Ülkenin tarihi dokusunu sonuna kadar hissettiren Roma meydanlarının en ünlüsü olan Navona Meydanı, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken yerler arasında.

Meydan alanı, MS 1.  yüzyılda stadyum olarak inşa edilmiş ve Batı Roma’nın çöküşü ile birlikte stadyum harabeye dönmüş. Şimdi ise içerisinde bulunan meşhur çeşmeleri ve çevresindeki önemli binalardan oluşan bir merkez meydanıdır.

Meydandaki Çeşmeler: Neptün Çeşmesi, Del Moro Çeşmesi, Dört Nehir Çeşmesi

Meydandaki Önemli Binalar: Sant’Agnese Kilisesi, Pamphilli Sarayı (Palazzo Pamphili), Roma Müzesi (Palazzo Braschi Sarayı – Palazzo Braschi)

Piazza di Spagna (İspanyol Meydanı)

Roma’nın diğer en meşhur meydanı neresi derseniz cevabı İspanyol Meydanı olacaktır. İspanyol Meydanı’nı, ünlü yapan kuşkusuz İspanyol Merdivenleri’dir.

17. yüzyıla kadar Fransız meydanı olarak anılan bu meydan, sonrasında İspanyol Büyükelçiliği’nin açılması ile İspanyol Meydanı adını aldı.

İspanyol Merdivenleri her ne kadar meydandaki en önemli yapı da olsa geriye kalan unsurları ile de oldukça etkileyici bir alandır.

Meydandaki Yapılar: İspanyol Merdivenleri, Fontana della Barcaccia (Barcaccia Çeşmesi), İspanya Büyükelçiliği, Trinità dei Monti, Keats-Shelley Evi, Giorgio de Chirico Evi, Immaculate Conception Sütunu, Babuino Çeşmesi

Piazza del Popolo (Popolo Meydanı)

Popolo Meydanı, Roma’nın merkezinde bulunan oldukça büyük bir halk meydanıdır. Zaten Piazza del Popolo İtalyanca’da “halk meydanı” demek.

19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş görkemli meydanın ortasında bulunan devasa anıt ise ise Mısır Firavunu Sety’nin dikilitaşı bulunuyor. Dikili taş, 2. Ramses döneminde yaptırılmış fakat 1. Roma İmparatoru August tarafından, Mısır’dan MÖ. 10 yılında Roma’ya getirilmiş.

Bunun dışında başta Antik Mısır Anıtı olmak üzere, Popolo Meydanın’daki eserleri inceleyebilirsiniz.

Meydandaki Yapılar: Obelisco Çeşmesi (Fontana dell’Obelisco), Fontana del Nettuno (Nettuno Çeşmesi), Santa Maria dei Miracoli ve Santa Maria in Montesanto Kiliseleri, Dikili Taş

Piazza del Venezia (Venedik Meydanı)

Piazza del Venezia, Venedik Meydanı anlamına gelse de Roma’daki neredeyse bütün tarihi yerlerin tam ortasında bulunan önemli bir meydandır. Hatta Roma’nın en önemli caddeleri de Piazza del Venezia’da kesişiyor.

Piazza del Venezia her ne kadar ismini Venedik Sarayı’ndan (Palazzo Venezia) alsa da meydanın en görkemli yapıtı İtalya’nın ilk kralı  II. Vittorio Emanuele adına yapılmış olan anıttır.

Meydandaki Yapıtlar:  Vittorio Emanuele II Anıtı (Altare della Patria), Palazzo Venezia, Bonapart Sarayı, Genel Sigorta Binası

Ayrıca, Piazza de Venezia ile kesişen caddelerin her birinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Meydanın Kesiştiği Caddeler: Via del Corso, Via dei Fori Imperiali, Via del Plebiscito, Piazza di San Marco

Via del Corso - Roma Gezilecek Yerler Listesi

Via del Corso

Via del Corso, 10 metre genişliği ve 1,5 kilometre uzunluğuna sahip devasa bir caddedir. Şehrin en ünlü caddelerinden olan Via del Corso, Roma’nın tarihi ve estetik dokusu eşliğinde yürüyebileceğiniz, alışveriş yapabileceğiniz caddeler arasında.

Caddede İtalyan modasının öncü dükkanları yer alıyor.Ayrıca, cadde üzerinde bulunan dar sokaklarda girerek şehrin ruhunu hissedebilirsiniz.

Campo dei Fiori

Campo del Fiori, Fiori meydanında bulunan bir açık pazar yeridir. Roma halkının da sıklıkla ziyaret ettiği bu pazar alanında sebze, meyve, et-süt türevlerinin yanında el yapımı makarna ve yemek büfelerine rastlayabilirsiniz.

Ayrıca, gitmişken Roma’nın ünlü meydanlarından olan Fiori meydanına da göz atabilirsiniz.

Mercato di Testaccio (Testaccio Pazarı)

Testaccio Pazarı, şehrin güneyinde ve merkezine biraz bulunan bir kapalı pazar yeri. Eğer yerel pazarlara ilginiz varsa ve Campo dei Fiori dışında başka bir yer görmek istiyorsanız, Testaccio Pazarı tam size göre. Burası turistlerden ziyade şehri yerlileri tarafından daha sık tercih ediliyormuş.

Yine de pazar düşkünlüğünüz yoksa ve vaktiniz kısıtlı ise buraya gitmeniz gerekmiyor.

Trastevere

Trastevere, Roma’nın güney batısında yer alan küçük bir yerleşim yeri. Aslında burası şehrin diğer bölgelerine kıyasla daha az turistik olsa da vaktiniz varsa bu bölgeye de gidebilirsiniz.

Trastevere bölgesindeki, restoran ve dükkanların fiyatları, merkez ve tarihi bölgeye kıyasla ucuzdur. Yine de kısıtlı zamanınız varsa vaktinizi şehrin merkezinde harcayabilirsiniz.

Campidoglio (Capitol - Capitoline Tepesi) - Roma Gezilecek Yerler Listesi

Campidoglio (Capitol – Capitoline Tepesi)

Campidoglio, Roma’nın en ünlü tepe noktalarından ve meydanlarından birisidir. Buranın kökeni çoğunlukla ortaçağa dayansa da bazı Antik dönemden kalan kalıntılar da bulunuyor.

Burası Roma’nın tarihten süregelen tarihi eserlerini inceleyebileceğiniz bir yer olmasının dışında dünyanın en eski müzesi olan Capitoline Museums’a ev sahipliği yapıyor.

Meydandaki Yapılar: Capitoline Museums, Cordonata (Merdivenler), Piazza del Campidoglio, Palazzo Senatorio, Palazzo dei Conservatori, Palazzo Nuovo

Palatino Tepesi

Roma’nın en ünlü yapıtı olan Kolezyum’un yanında bulunan Palatino Tepesi, Antik Roma’ya ilişkin en çok eserin bulunduğu bölgelerden.

İnanışa göre Roma’nın kurucuları Romulus ve Romus, Palatino Tepesi’nde bir dişi kurt tarafından bulunmuş ve kurt tarafından hayatları kurtarılmış.

Burada görkemli binalardan çok antik kalıntılara rastlayacaksınız.

Vatikan ve Aziz Petrus Meydanı

Vatikan Katolik Hristiyanlığının merkezi olmasının dışında başlıca bir ülke olmasına rağmen Roma’nın içerisinde bulunuyor. Katolik Hristiyanlığı’na dair en önemli eserler ve kutsal yapılar tartışmasız Vatikan’dadır.

Aziz Petrus Meydanı’ndaki dikilitaş, ünlü imparator zamanında Mısır’dan getirilmiş. Aziz Petrus Bazilikası ise Hristiyanlık adına yapılmış en önemli yapılardandır.

Ortaçağ Avrupası ve dinler tarihi ile ilgileniyorsanız, Vatikan’a gittiğinizde ayrıca Vatikan müzelerini görebilirsiniz.

İspanyol Merdivenleri

İspanyol Merdivenleri, Roma’nın en meşhur yapılarından biridir. Tabi ki bir merdivenin Roma gibi bir şehrin sembolü olmasının arkasında birçok unsur bulunuyor.

Merdivenler, 1723-1725 yılları arasında, dönemin Fransız diplomatının sağladığı ödenek ile ünlü Trinita dei Monti Kilisesi’ne kolay çıkılabilmesi amacıyla yaptırılmıştır.

135 basamağı olan ve olağanın dışında tasarlanan bu merdivenlerde eskiden oturulabiliyordu fakat oturmak yasaklanmış.

Yine de kalabalıklar eşliğinde, İspanyol Merdivenleri’nde günü batırabilirsiniz.

Kolezyum (Colosseo) - Roma Gezilecek Yerler Listesi

Kolezyum (Colosseo)

Kolezyum Roma denildiğinde akla gelen ilk simgelerdendir çünkü filmlere ve dizilere de sıkça konu olan gladyatör dövüşlerinin yapıldığı en önemli arenalardan biriydi.

72 yılında yapılmış olan bu bina yüzyıllar boyu gladyatör dövüşlerinin merkezlerinden oldu ve neredeyse 80.000 kişinin izleyebileceği büyüklüğe sahipti.

Çevrede oluşmuş depremler ve doğal afetler sonucu şu anda önemli bir kısmı yıkılsa da halen oldukça önemini yitirmedi. Hatta 2007 tarihinde Dünya’nın Yedi Harikası olarak belirlendi.

Fontana di Trevi (Trevi Çeşmesi)

Her ne kadar adı Trevi Çeşmesi olsa da herkesçe “aşk çeşmesi” olarak bilinen bu köprü Roma denilince akla ilk gelen yerlerden.

Fontana di Trevi’nin en önemli özelliği ise bozuk para atılarak dilek dilenmesi fakat bildiğiniz yöntemlerle bozuk para atmamalısınız.

Öncelikle çeşmeye ters dönmeniz ve sağ elinizi kullanarak sol omzunuzun üzerinde para atmanız gerekiyor.

Eğer 1 bozuk para atarsanız bu Roma’ya döneceğinizi, 2 bozuk para atarsanız aşık olacağınızı, 3 bozuk para atarsanız ise evleneceğinizi dilemelisiniz.

Tabi ki dilek tutmanın dışında da 18. yüzyılda yapımı yaklaşık 30 yıl sürmüş, hem boyut olarak devasa hem de oldukça estetik bir yapıya sahip görkemli bir çeşmedir.

Pantheon

Antik Roma döneminde Romalıların inandığı bütün tanrılar adına inşa edilmiş görkemli bir tapınak olmasının yanı sıra Roma’nın en korunmuş binası olmasıyla da biliniyor. Dışı gibi iç kısmı da oldukça iyi korunmuş.

Roma Forumu (Foro Romano)

Forum, Antik Roma’nın şehir merkezi ve işlek caddelerini ifade ediyor. Roma Forumu şu an kalıntılardan ibaret gibi görünse de Antik Roma döneminin en şatafatlı bölgeleri arasındaymış.

Forum’da Bulunan Yapılar: Castor ve Pollux Tapınağı, Romulus Tapınağı, Satürn Tapınağı, Vesta Tapınağı, Venus ve Roma Tapınağı, Aemilia Bazilikası, Julia Bazilikası, Septimius Severus Kemeri, Titus Kemeri, Rostra (Politikacıların halka seslendiği yer), Hostilia Mahkemesi (Curia Hostilia), Roma Senatosu, Maxentius ve Konstantin Bazilikası, Tabularium, Antoninus ve Faustina Tapınağı, Urbi Göbeği (Umbilicus Urbi), Sezar Tapınağı

Konstantin Takı (Arco di Costantino) - Roma Gezilecek Yerler Listesi

Konstantin Takı (Arco di Costantino)

Konstantin Takı, Kolezyum’un  hemen yanında bulunan bir zafer anıtıdır. 312 yılında I. Konstantin’in Milvian Köprüsü’nde kazanmış olduğu zaferin anısına 315 yılında inşa edilmiştir.

Castel Sant’ Angelo (Sant’Angelo Kalesi)

Castel Sant’ Angelo, Roma İmparatoru’nun isteği üzerine, 135 yılında inşaatı başlatılmış ve 4 yıl boyunca sürmüş bu yapıt Roma’nın en görkemli yapıları arasında bulunuyor.

Kalenin girişindeki Sant’Angelo Köprüsü de oldukça kendine özgü bir yapıdır. Ayrıca, kalenin bahçesi olan Parco della Mole Adriana parkı da gittiğinizde karşınıza çıkacaktır.

Santa Maria Maggiore Bazilikası

Santa Maria Maggiore Bazilikası, Roma’nın en büyük ibadet yerleri arasındadır.  Kilise, Papa 3. Sixtus’un kutsaması ile 434 yılında açılmıştır.

1500 yıllık tarihe sahip bu kilise merkezin de içinde olması sebebiyle gezilmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

II. Vittorio Emanuele Abidesi - Roma Gezilecek Yerler Listesi

II. Vittorio Emanuele Abidesi

II. Vittorio Emanuele, İtalya’nın ilk kralı ve ilk birleşik İtalya’yı yöneten kişidir. Birleşik İtalya’nın sembolü haline gelen II. Vittorio Emanuele’nin anıtı şehrin en merkezi yerinde bulunan görkemli bir yapıdır.

Largo di Torre Argentina

Largo di Torre Argentina, Antik Roma’dan kalan bir kent meydanıdır. Hatta ünlü Julius Sezar’ın öldürüldüğü ve oğluna “sen de mi Brütüs” dediği yer burası.

Şu an hala çalışmalar devam ediyor ve bu sebeple gittiğinizde kapalı olma ihtimali oldukça yüksek.

Yine de bu küçük fakat “sen de mi Brütüs” sözüne konu olmuş bu meydanı dışardan görebilirsiniz.

St. Paul Bazilikası

St. Paul Bazilikası, Roma’nın en büyük kilisesidir (Vatikan’ı Roma’nın içinde değerlendirmezsek). Devasa büyüklüğe sahip bu kilise ilk 4. yüzyılda inşa edilse de sürekli yeniden inşa edilmiş, çeşitli eklemeler yapılmış ve tam anlamıyla 1840 yılında inşası bitmiş.

Kilise oldukça büyük ve görkemli olsa da Roma’nın merkezine biraz uzakta bulunuyor. Bu sebeple vaktiniz kısıtlı ise gitmenize gerekmiyor.

Aziz Petrus Bazilikası - Roma Gezilecek Yerler Listesi

Aziz Petrus Bazilikası

Aziz Petrus Bazilikası, dünyadaki en büyük kilisedir. Aslında yalnızca bir kilise değil aynı zamanda Hristiyanlık için haç ibadetinin dahil yapılabildiği en önemli ibadet yerleri arasında yer alıyor.

Aziz Petrus Bazilikası’na girişler ücretsizdir ve girmek için Hristiyan olmanıza gerek yok.

Vatikan Müzeleri

Vatikan Müzeleri dünyada en çok ziyaret edilen müzeler arasında olmanın yanında içerisinde Hıristiyanlık tarihine dayalı her şeyi barındırıyor. Sadece Hristiyanlık tarihi ile kalmıyor antik çağlara dayanan birçok eser de bu müzede muhafaza ediliyor.

Villa Borghese

Villa Borghese, Roma’nın en meşhur park alanları arasında. Bir park alanı olmaktan öte birçok heykelin, estetik mimarinin eşliğinde kafa dinleyebileceğiniz bir yer.

Ayrıca içerisinde bulunan Galleria Borghese’de önemli resim ve heykeller bulunuyor.

Roma Yemekleri Neler? Roma’da Ne Yenir?

  • Pizza al Taglio
  • Abbacchio alla Romana
  • Pizza
  • Calzone
  • Makarna (Pasta)
  • Carciofi alla Giudia
  • Trapizzino
  • Panini
  • Bruschetta
  • Suppli
  • Tigelle
  • Risotto
  • Saltimbocca
  • Fiori di Zucca Fritti
  • Tortellini, Ravioli
  • Lazanya
  • Dondurma (Gelato)
  • Maritozzo
  • Crostata Ricotta e Visciole
  • Tiramisu
  • Tartufo
  • Kahve
  • Şarap
  • Limoncello

İtalyan mutfağı dünya çapında oldukça ünlü bir mutfaktır ve binbir çeşit yemeği vardır. Hatta Türkiye’de olduğu gibi her bölgenin ve her şehrin kendine özgü yemeği bulunuyor. İçerikte yer alan lezzetler İtalyan mutfağının yalnızca küçük bir kısmının içeriyor.

Pizza al Taglio - Roma Yemekleri

Pizza al Taglio

Pizza al Tagio aslında kare şeklinde hazırlanan ve servis edilen pizzalardır. Pizza al Taglio’yu özel yapan ise Roma ait olmasıdır. Normalde pizzalar yuvarlak olurken Roma’da ilk kez kare şeklinde yapılmıştır.

Abbacchio alla Romana

Abbacchio kuzu yemeklerini kapsarken, Abbacchio alla Romana, Roma usulü ile pişirilen kuzu etidir. Pişirilirken içerisine sarımsak, biber, sirke ve türevleri konuluyor.

Pizza

Herkesin de bildiği üzere Pizza İtalyan mutfağının bir unsuru olup dünyada en çok tüketilen yiyecekleri arasında bulunuyor.

En temel İtalyan pizzası; fesleğen, domates, mozzarellla ile yapılan margaritadır. Fesleğen, mozzarella ve domates ile yapılan bu temel pizza aynı zamanda İtalyan bayrağının da simgesidir.

Calzone - Roma Yemekleri

Calzone

Calzone, pizzanın kapalı bir çeşit kapalı versiyonudur. Bizdeki kapalı pideye benzetilebilir.

Makarna (Pasta)

Herkesin tükettiği makarna hakkında çok bir açıklama yapmaya gerek yok fakat makarna İtalyanlar için yemekten de öte bir sanattır:

İtalya’da başta penne ve spagetti olmak üzere birçok çeşitte makarna tipi bulunuyor. Bunlar “aldente” olarak adlandırdığımız azıcık şekilde pişiriliyor.

İtalyan makarnasını özel kılan diğer özelliği ise soslanma yöntemidir. Birçok çeşitte soslanarak size farklı damak deneyimleri yaşatabiliyorlar.

Carciofi alla Giudia

Carciofi alla Giudia, enginarın yağda kızartılması ile yapılan bir yemektir. Roma’daki Yahudi mutfağında ortaya çıkmıştır.

Trapizzino

Trapizzino, külah şeklinde bulunan ekmek arasına çeşitli malzemelerin konulduğu bir sandviçtir.

Panini - Roma Yemekleri

Panini

Panini İtalya’ya özgü bir çeşit sandviçtir. Birçok çeşidi bulunan sandviçlere; jambondan tutun domatese kadar herşey konulabiliyor.

Normal sandviçlere kıyasla en büyük farkı ise sıcak bir şekilde servis edilmesidir.

Bruschetta

Kızarmış ekmeğin üzerie zerine çeşitli malzemeler konularak hazırlanan atıştırmalıktır.

Üzerine konulan malzemeler ise değişkenlik gösteriyor.

Suppli

İçerisinde mozzarella peyniri bulunan pirinç toplarının, domates sosu ile harmanlanması ve  yağda kızartılması ile yapılıyor.

Çoğunlukla ara öğün ya da anlık açlığı gidermek için tüketilse de meze gibi de sipariş edebilirsiniz.

Tigelle

Tigelle, dış kısmı çıtır iç kısmı ise oldukça yumuşak bir ekmek çeşididir. İtalyan usulü bazlama da denilebilir.

Risotto - Roma Yemekleri

Risotto

Risotto, İçerisinde soğan, et, tavuk, sebze ve nicelerinin bulunduğu pilav çeşididir. Bildiğiniz üzere makarna sade bir yiyecek fakat içine konulan domates sosu, krema gibi malzemeler ile daha farklı bir hale bürünüyor.

Risotto da tam anlamıyla bu şekilde içerisinde malzemeler olan bir pilav olarak tanımlanabilir.

Saltimbocca

Saltimbocca, Roma’ya özgü bir yemek olmasıyla önümüze çıkıyor. Genellikle dana veya tavuk etinin adaçayı ile marine edilmesi ile yapılan bir yemektir.

İçerisine çok nadirde olsa domuz eti konulabilir. Bu sebeple hassasiyetiniz varsa restoranda domuz eti yemek istemediğinizi belirtebilirsiniz.

Fiori di Zucca Fritti

Fiori di Zucca Fritti, kabak çiçeği ile yapılan dolmadır. Ege yöresinde yapılan kabal çiçeği dolmasından çok da farklı değildir.

Tortellini - Ravioli - Roma Yemekleri

Tortellini – Ravioli

Tortellini ve Ravioli, İtalyanların oldukça sevdiği bir yemek olmasının yanı sıra bizim de damak tadımıza da uyan bir yiyecek çünkü mantıya oldukça benziyor.

Ravioli ile tortellini arasındaki en büyük farkla içerisine konulan malzeme ve hamur tipleridir.

Ravioli’nin hamuru kalın ve kare şeklinde kesilir ve içerisinde kıyma bulunur. Tortellini küçük yuvarlak hamura sahip ve içerisinde peynir veya patates bulunur.

Yine de Roma’da restorana gittiğinizde, domuz eti bulunup bulunmadığını teyit etmelisiniz.

Lazanya

Lazanya, herkesin de bildiği üzere kat kat hamurun konulduğu ve her katmanda domates sosu ile hazırlanmış kıyma ve beşamel sosunun bulunduğu İtalyan asıllı yiyecektir.

İtalyan Dondurması (Gelato)

Dondurma ile ilgili bilinen en büyük yanlışlardan birisi İtalya’da bulunmuş olmasıdır. Aslında dondurma Asya’da bulunuyor fakat başta Marco Polo olmak üzere gezginler tarafından İtalya’ya götürülüyor ve dünyaya İtalya’dan yayılıyor.

Yine de Roma dondurmaları dünya çapında popülerdir çünkü taze meyveler ile yapılıyor. Roma’ya gittiğinizde mutlaka denemelisiniz.

Maritozzo

Maritozzo, içi krema ile doldurulmuş çöreklerdir. İtalya’da bu tarzdaki çörek veya hamur tatlıları çok popüler çünkü genellikle kahvaltıda kahve eşliğinde tatlı gıdalar tüketiyorlar.

Crostata Ricotta e Visciole

Crostata Ricotta e Visciole

İçerisine krema ve meyve konulan tatlıları seviyorsanız, Crostata Ricotta e Visciole adlı tartları da sevebilirsiniz.

Crostata Ricotta e Visciole, içerisinde krema ve vişne yada erik sosu  bulunan bir İtalyan tartıdır. Çilek ve başka meyvelerin bulunduğu versiyonlarına da denk gelebilirsiniz.

Tiramisu

Dünyanın neresine giderseniz gidin tatlı denildiğinde ilk akla gelenler arasında tiramisu bulunuyor. Tiramisu aslında Venedik bölgesinden çıkmıştır.

Tartufo

Tartufo, dışı bitter çikolatayla kaplı, iç katmanında ise çikolatalı, vanilyalı dondurma ve dondurulmuş kiraz bulunan bir dondurma çeşididir.

Kahve

Kahve denildi mi İtalya kesinlikle es geçilemez. Dünyadaki en kaliteli kahve çekirdekleri genel olarak Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde bulunsa da kahve pişirilmesi ve içecek haline getirilmesi konusunda İtalyanlarında katkıları olmuştur.

Öyledir ki kahvenin pişme derecesi, eklenen süt miktarındaki gibi en ufak değişiklik kahve adının değişmesine sebep oluyor.

İtalya’da kahve küçük ve yerel büfelerde içilmelidir. Her ne olursa olsun İtalyan yerel dükkanlarının her biri sizi kahve konusunda memnun edecektir.

İtalyan Şarabı

İtalya bilindiği üzere bir Akdeniz ülkesidir ve çevrelerinde oldukça fazla miktarda üzüm üretiliyor. Üretilen üzümler de şaraplara yansıyor. Hatta dünyadaki en büyük şarap ihracatçısı İtalya’dır.

Limoncello - Roma Yemekleri

Limoncello

Limoncello, İtalya’ya özgü limonataya benziyor fakat %30-%35 gibi yüksek alkol seviyesi ile limonatadan ayrışıyor.

Tatlı eşliğinde tüketilen bu likörü sıcak bir günde ferahlamak içinde tüketebilirsiniz.

Barselona En İyi Restoranlar Listesi

  • Felice a Testaccio
  • Da Enzo al 29
  • Pastificio Guerra
  • Nuovo Mondo
  • Seu Pizza Illuminati
  • Pizzeria da Remo
  • Supplizio
  • Pierluigi
  • Trapizzino | Mercato Centrale
  • La Casa del Caffè Tazza d’Oro
  • Frigidarium
  • Gelateria Sweet Life

Felice a Testaccio - Roma Restoranları

Felice a Testaccio

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (6.443)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (6.502)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasında

Restoran şehrin biraz dışında bulunsa da Roma mutfağına dair neredeyse bütün yemeklerin bulunduğu ve Roma yemeklerini yiyebileceğiniz yerler arasında.

Da Enzo al 29

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (5.714)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (5.071)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasında

Trastevere bölgesinde bulunan geleneksel Roma restoranları arasında bulunuyor, özellikle makarna konusunda kendilerini aşmışlar. Hatta  makarnalarının oldukça güzel olmasının yanında tiramisu tatlısının da oldukça başarılı olduğu söyleniyor.

Yine de çok popüler olduğu için çok sıra olması dikkate alınması gereken konulardan

Pastificio Guerra

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (2.558)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (1.539)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasının Altında

İtalyanlar genellikle makarnayı dükkanlardan alır ve evlerinde yer. Pastificio Guerra dükkanı da tam anlamıyla bu amaca yönelik. Burada, masa ya da sandalyeler yok ve sadece paket halinde makarna alabiliyorsunuz.

Fiyatları da oldukça ucuz olan bu dükkan makarna yiyebileceğiniz en iyi yerler arasında.

Nuovo Mondo

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (1.798)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (839)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasının Altında

Nuovo Mondo, gerçek İtalyan pizzası yemek için kesinlikle tercih edilmesi gereken yer. Hatta en iyi pizzanın bu dükkanda yapıldığı söyleniyor.

Seu Pizza Illuminati

Seu Pizza Illuminati

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (2.803)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (1.260)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasında

Roma’da keyifle pizza yiyebileceğiniz ve çeşit çeşit italyan usulü pizzaları deneyebileceğiniz dükkanlardan.

Pizzeria da Remo

  • Google İşletme Puanı: 4,4 / 5,0 (3.163)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (1.902)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasının Altında

Roma’nın merkezinde bulunmasına kıyasla fiyatları hiç de pahalı olmayan bu restoran, pizzayı yiyebileceğiniz yerler arasında olmasının yanında oldukça keyifle yiyebileceğiniz yerler arasında.

Supplizio

  • Google İşletme Puanı: 4,6 / 5,0 (1.724)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (851)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasında

Adından da anlaşılacağı gibi burası Suppli restoranı. Merkezde bulunan bu restoranda İtalyan şarabı eşliğinde, Suppli yemelisiniz.

Pierluigi

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (1.337)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (2.173)
  • Fiyatlandırma: Yüksek Fiyatlı

Pierluigi, deniz ürünlerinde uzmanlaşmış bir restoran. Deniz ürünlerine ilgili iseniz gidebilirsiniz.

Yine de fiyatların oldukça yüksek olduğu bir restoran.

Trapizzino | Mercato Centrale - Roma Restoranları

Trapizzino | Mercato Centrale

  • Google İşletme Puanı: 4,3 / 5,0 (7.917)
  • Tripadvisor Puanı: 4,0 / 5,0 (1.372)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasında

Adından da anlaşılacağı üzere buranın trapizzino’ları oldukça popüler. Çeşit çeşit trapizzino bulabileceğiniz bu fırın İtalyan usulü sandviçleri yiyebileceğiniz en iyi yerler arasında.

La Casa del Caffè Tazza d’Oro

  • Google İşletme Puanı: 4,5 / 5,0 (3.408)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (2.952)
  • Fiyatlandırma: Roma Ortalamasının Altında

Kesinlikle burada kahve içmeniz gerek. Başta espresso olmak üzere çeşit çeşit kahvenin bulunduğu oldukça güzel bir yer.

Yine de çoğu zaman kuyruklar oluyor.

Frigidarium

  • Google İşletme Puanı: 4,7 / 5,0 (5.948)
  • Tripadvisor Puanı: 4,5 / 5,0 (5.836)
  • Fiyatlandırma: Budapeşte Ortalamasında

Roma’da yiyebileceğiniz en iyi dondurma yiyebileceğiniz yerler arasında kesinlikle Frigidarium bulunuyor. Ayrıca şehir merkezinin de tam göbeğinde bulunuyor.

Gelateria Sweet Life

  • Google İşletme Puanı: 4,9 / 5,0 (1.671)
  • Tripadvisor Puanı: 5,0 / 5,0 (372)
  • Fiyatlandırma: Budapeşte Ortalamasında

Dondurmayı iyi yapan başka bir yer. Burada dondurma yiyip mutsuz olma şansınız neredeyse sıfır.

Enucuzu.com

Enucuzu.com ile en ucuz uçak ve otobüs bileti kampanyalarını takip edin, bir sonraki seyahatinizi şimdiden planmaya başlayın!

Uçak Bileti

İstanbul Uçak Bileti
Ankara Uçak Bileti
İzmir Uçak Bileti
Antalya Uçak Bileti
Adana Uçak Bileti
Gaziantep Uçak Bileti

Kurumsal

Hakkımızda
Çerez Politikası
KVKK
Kariyer
Duyurular
Aydınlatma Metni

Destek

0850 255 7777
[email protected]
Hafta İçi 09:00 – 18:00

Türsab Sertifikası

Ucuza Seyahat 
TURSAB 10179


enucuzu.com ©2023 – Tüm Hakları Saklıdır